Számolj le az ételpazarlással! – 6 tipp, hogy kevesebb kaja kerüljön a kukába

Döbbenetes méretekben pazaroljuk az ételt nap mint nap: tonnaszám kerülnek a kukába olyan élelmiszerek, amelyek még alkalmasak emberi fogyasztásra. Adunk néhány egyszerű, de hatékony tippet ahhoz, hogy ezen változtass egy kicsit – amennyit egy ember otthon megtehet.

A pazarlásnak számos oka lehet: csak a friss zöldséget-gyümölcsöt szereted, unod, ha napokig ugyanazt eszed, vagy éppen lusta vagy belenézni a hűtőbe, és megvárod, míg megromlanak benne az ételek. Pedig nem kell hozzá nagy erőfeszítés, hogy csökkentsd a veszendőbe menő élelmiszerek mennyiségét. Ehhez nyújt segítséget a Medium két szakértője, Alison Mountford, az ételpazarlás ellen létrehozott Ends+Stems tanácsadócég alapítója és Dana Gunders, a Waste-Free Kitchen Handbook (A pazarlásmentes konyha kézikönyve) szerzője.

1. Jegyezd fel, mi került a kukába

Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen mennyiségben dobnak ki olyan ételeket, amelyek még fogyaszthatók lennének. Ha feljegyzed magadnak a kikukázott élelmiszereket, könnyen rá fogsz döbbenni, mennyi mindent menthettél volna meg. Nem kell részletes naplót vezetned, elég, ha egy papírfecnire felírod, mi került a szemétbe. Ha még nagyobb motivációt akarsz, írd fel a kikukázott dolgok mellé, hogy mennyi pénzt takaríthattál volna meg, ha nem dobod ki őket.

2. Hanyagold a főzést és a vásárlást egyes napokon

Nem kell állandóan bevásárolnod és friss ételekkel előrukkolnod. Vannak olyan napok, amikor simán megfelel egy hűtőből elővett, felmelegített vacsora vagy egy megmaradt dolgokból gyorsan összedobott fogás. Tervezd úgy a heted, hogy kalkuláld bele a hasonló alkalmakat, így nem ér meglepetésként a dolog és nem csábulsz el. Mountford szerint érdemes egy nagyobb sütés-főzést követően két napig a megmaradt hozzávalókból gazdálkodni, majd ezt a háromnapos ciklust ismételni.

Elképesztő mértékű a pazarlás
Elképesztő mértékű a pazarláslucentius / Getty Images Hungary

3. Készíts bevásárlólistát

A szupermarketbe betoppanva gyakran csábulunk el a rengeteg áru között, amelyek nagy része aztán feleslegesnek bizonyul, így végül a kukában végzi. Ezt megakadályozhatod, ha pontos bevásárlólistát állítasz össze, tehát csak azt veszed meg, amire szükséged van. Érdemes előre kitalálni, milyen ételeket fogsz elkészíteni a héten, és úgy bevásárolni menni, hogy tudod, milyen hozzávalókra van szükséged a boltból.

4. Használd ki a hűtődet

A hűtőszekrényben bármilyen ételt tárolhatsz, ezért nem kell azonnal kidobnod, ha megmarad valami. Ne félj attól, hogy túlzsúfolod a frizsidert, inkább törekedj rá, hogy minél jobban kihasználd a kapacitását. Ledaráltad a sajtot, kimérted a tejet vagy a paradicsomszószt, de nem használtad fel? Ahelyett, hogy kidobnád, tedd egy műanyag dobozba, zárd le, tedd a hűtőbe.

5. Tervezz előre a saját szokásaidhoz

Van, aki simán és örömmel elfogyasztja ebédre az előző napi vacsoráról vagy akár korábbról megmaradt ennivalót, másoknak már a gondolat is visszataszító, hogy többnapos kaját egyenek. Mindig úgy kalkulálj, hogy vedd figyelembe, mennyire fogynak el később a megmaradt élelmiszerek. Ha tudod, hogy nagyon nem kívánod a nem friss ételeket, ne csinálj túl sokat egy fogásból.

6. Légy kreatív

Ez az ötletes családi játék szórakoztató módon segíthet megakadályozni a pazarlást. Ürítsd ki a hűtőt és a kamrát, borítsd az asztalra a megmaradt, de még fogyasztható hozzávalókat, és rendezzetek közös főzőcskét, amelynek során kreatív recepteket alkottok, majd valósítotok meg. Sokszor jobb ételötletek jutnak ilyenkor az ember eszébe, mint amikor az internetet böngészi új receptek után kutatva.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek