Hogyan készül a grillezni való sajt?

A termékek összetevői gyakorlatilag azonosak, de a technológia függvényében nagyon sokféle sajt készíthető.

„Hogyan készült” sorozatunk legújabb részében a nyári kerti partik egyik elmaradhatatlan fogását, a grillsajtot kínáljuk, ami az egyik legjobb dolog, ami a nyers tejjel történhet. Cikkünkben nemcsak a gyártás legfontosabb lépéseit vesszük sorra, hanem hasznos tippeket adunk az elkészítéséhez is.

Hogyan lesz a tejből grillsajt?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a grillsajt alapanyaga a nyers tej, amit első lépésben hőkezelnek, hogy elpusztítsák a betegséget okozó (patogén) mikroorganizmusokat, majd az így kapott alapanyagot baktériumkultúrával, oltóenzimmel kezelik.

A szakember szerint ettől nem kell különösebben megijedni, hiszen a felhasznált baktériumok teljesen ártalmatlanok az egészségre, viszont fontos szerepet töltenek be: átalakítják a tej alkotórészeit, és ennek hatására kialakul a sajt. Idevágó érdekesség, hogy az oltáshoz használt enzimeket eredetileg borjúgyomorból vonták ki, de ma már léteznek mikrobák által megtermelt enzimek, sőt növényi kivonat alapú enzimkészítmények is.

Pár perc alatt elkészül
Pár perc alatt elkészületiennevoss / Getty Images Hungary

A gyártás következő fázisában a létrejött alvadékot aprítják, formázzák, préselik és/vagy gyúrják – a konkrét műveletek a sajt típusától is függenek. Traszkovics Zsolt szerint a termékek összetevői gyakorlatilag azonosak, és a technológiától függ, hogy milyen lesz a sajt: van, amelyiket érlelik, füstölik vagy fűszernövények hozzáadásával ízesítik.

„Sajtot könnyen készíthetünk otthon is, de fontos, hogy megfelelő alapanyagot használjunk (a bolti tej nem alkalmas a célra), illetve legyünk tisztában a megfelelő technológiával, hogy biztonsággal fogyasztható legyen” – tette hozzá a szakértő, aki a témával ismerkedők számára a hazisajtkeszites.hu honlapot ajánlja.

Hogyan érdemes elkészíteni?

A Sajtbisztró szerint a húsokhoz és salátákhoz, de lila hagymához, dióhoz, illetve áfonyalekvárhoz is társítható grillsajt pár perc alatt elkészíthető, ám ahhoz, hogy igazán finom legyen, nem árt tisztában lenni néhány alapvető szabállyal: 

1. Felvágás

A legtöbb sajtot érdemes egy-két centi vastag darabokra szelni, mielőtt a grillrácsra helyeznéd őket. A szabály alól egyedül a camembert jelent kivétel, amit egészben kell megsütni.

2. Ízesítés

A grillezni szánt sajtot ízesítheted is. Ezt a legkönnyebben úgy teheted meg, ha sütés előtt egy kevés olajjal elkevert, tetszőleges fűszerkeverékkel kened meg. A Sajtbisztró a sós, borsos, rozmaringos, fokhagymás mixet ajánlja.

3. Sütés

Miután feltetted a sajtot a rácsra, hagyd rajta két-három percig. Amikor pedig megfordítod (az a jó, ha enyhén barna), kellő óvatossággal járj el, hiszen ha megsérted a sajtot, könnyen szétfolyhat.

Ha nincs lehetőséged a szabadban grillezni, akkor sem kell lemondanod a grillsajt által nyújtott örömökről, elkészíthető ugyanis akár serpenyőben is. Csak arra figyelj, hogy tapadásmentes legyen, és akkor olaj hozzáadása nélkül tudsz grillezni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra