Vásárlási kisokos leendő laptoptulajdonosoknak

Légy tisztában vagy azzal, hogy mire is szeretnéd egészen pontosan használni, így kerülheted el a legegyszerűbben a csalódásokat.

Laptopot venni nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen küldetés megtalálni a kiutat a konfigurációk végtelennek tűnő erdejéből. Több megközelítés van, hogyan érdemes nekikezdeni, van, akinél semmi sem számít, csak a legújabb verzió kell, van, aki inkább arra megy rá, hogy könnyű legyen és kompakt, van, aki azt keresi, amelyiknek a leghosszabb az akkumulátorideje, és van, aki a piacon elérhető legerősebbet keresi, hogy a létező összes játék fusson rajta.

A Business Insider abból az irányból közelítette meg a kérdést, hogy milyen típusú felhasználó keres új gépet, hiszen nyilvánvalóan más konfigurációra van szüksége valakinek, aki tulajdonképpen csak a számláit szeretné egyszerűbben befizetni, és néha böngészne is egy kicsit az interneten mint annak, aki fotókat szerkeszt, és videókat vág a gépén napi rendszerességgel. 

Teljesen felesleges a gyereknek leckeíráshoz vagy receptek böngészéséhez az Apple MacBook Pro, viszont ha állandóan játszik valaki, esetleg komoly szándékai vannak az e-sportok világában, akkor nem lesz neki elég a belépőszintű laptop. Na, nem azért, mintha sima mezei fürdőruhában nem lehetne úszóversenyt nyerni, hanem itt egészen egyszerűen nem futnak rajta a játékok, úgy pedig elég nehéz legyőzni a többieket. Vagyis mindenki eldöntheti, hogy ő melyik felhasználótípusba tartozik, majd az ott látott specifikációkat keresve választhatja ki a számára legmegfelelőbb számtógépet. 

Csúcsmodellek

Kinek ajánljuk: A profiknak, akiknek csak az számít, hogy a gépükön minden abban a pillanatban történjen, amikor leütik a billentyűparancsot, akiknél nem számít az ár. Az úgynevezett power userek gépén egyszerre rengeteg böngésző fut, ami mellett több más programot is használnak, köztük olyan memória- és erőforrás-zabálóakat is mint például a Photoshop. 

Milyen árra kell számítani: 400 ezer forint és felette. A határ a csillagos ég, elég csak néhány gamer laptop vagy éppen az Apple gépek árára gondolni. Aki most a szívéhez kapott az összegtől, annak azért hozzátennénk a Business Insider cikkéhez, hogy ezen összeg alatt is bőven találni jó gépeket, amik akár szintén megfelelnek a fentebb említett felhasználó kritériumainak, de az abszolút csúcskategória profi felhasználóknak és a gamerfelszerelés bizony ebbe a kategóriába esik. 

Processzor: Core i7 és felette

Memória: Legalább 16 GB RAM 

Tárhely: Legalább 250 GB SSD 

Nem mindegy, hogyan választasz laptopot.
Nem mindegy, hogyan választasz laptopot.Shutterstock

Középső kategória

Kinek ajánljuk: Olyan profiknak, akik nem engedhetik meg magunknak a csúcsmodelleket, de mégis sokat használják a gépet. Olyan átlagos felhasználóknak, akik azt szeretnék, ha gyorsan és akadás nélkül futna a gépük, akik szintén szeretik szerkesztgetni a nyaralásos képeket, vagy összevágni egy születésnapos videót. Vagyis tulajdonképpen azok a felhasználók, akik rendszeresen előveszik a gépüket, és azon nemcsak az e-maileket nézegetik.

Milyen árra kell számítani: 150-280 ezer forint között

Processzor: Core i5

Memória: 8-16 GB

Tárhely: Legalább 250 GB SSD

Belépőszintű gépek

Kinek ajánljuk: Olyan felhasználóknak, akik nem nyitják ki minden nap a laptopot, és akkor is leginkább otthoni feladatok elvégzésére használják, vagyis megnézik az emaileket, netezgetnek, online vásárolgatnak, vagy mondjuk ezen csinálják az adóbevallásukat. Türelmes embereknek ajánlatos, akikben nem megy fel azonnal a pumpa, ha kicsit várni kell, hogy elinduljon egy program.

Milyen árra kell számítani: 100-180 ezer forint

Processzor: Core i3

Memória: 4-8 GB

Tárhely: Legalább 120-250 SSD

Ha ezek alapján keresgélni kezd az ember, látni fogja, hogy vannak átfedések a paraméterekben, például már i7-es processzorhoz vagy nagyobb memóriához már olcsóbban is hozzá lehet jutni, ezekkel érdemes egyébként variálni, arról nem is beszélve, hogy a cikkből például teljesen kimaradt mondjuk a videókártya kérdése, ami egy játék esetében gyakorlatilag életbevágóan fontos, de azért néhány ökölszabályt kiemeltek. 

Nem biztos, hogy a legdrágább az, ami neked kell.
Nem biztos, hogy a legdrágább az, ami neked kell.Shutterstock

Memória

Nem összekeverendő a tárhellyel, a memória, vagy RAM segít a processzornak a végrehajtandó programok és feldolgozásra váró adatok tárolásában. Vagyis minél több applikáció, feladat, böngésző és program van megnyitva egyszerre a gépeden, annál több memóriára van szükséged. Ezért sokan úgy vannak vele, hogy minél több RAM, annál jobb a gép, és akkor már nem is számít igazán , hogy milyen a processzor. Ez annyiban igaz, hogy a leggyakrabban használt programok, mint a böngésző vagy a szövegszerkesztő valóban jól futnak egy gyengébb processzorral is, viszont lelassulnak, ha kevés a memória. Egy átlagos felhasználó 8 GB memóriával jól elvan, ugyanakkor ha két hasonló konfigurációjú gép között vacillálsz és egyiknek nagyobb  a memóriája, érdemes azt választani, főleg ha türelmetlen embernek tartod magad, és szeretsz sok ablakot megnyitni a böngésződben egyszerre, miközben például zenét is hallgatsz. 

Processzor

A gépek többségében Intel processzort találsz majd, a belépő szintűek az i3, a középkategória az i5, a csúcs pedig az i7 és felette, de aki már kifejezetten az i9-et keresi, az egészen biztosan tudja, hogy milyen gép kell neki, nem ez alapján a cikk alapján választ majd. Gyakorlatilag az összes modell legalább négymagos lesz, a felsőbb kategóriában már nem ritka a hatmagos vagy még nagyobb processzor sem. Az i3 tényleg azoknak ajánlott, akik nem bánják ha a gép lekorlátozza őket alapszintű felhasználásra, aki többet szeretne annak ajánlott legalább az i5-ös processzort beszerezni. 

Nehéz megtalálni a tökéletest, de nem lehetetlen.
Nehéz megtalálni a tökéletest, de nem lehetetlen.Shutterstock

Tárhely

Ha új gépet veszel, akkor mindenképpen az SSD tárhelyet keresd, ne a HDD-t. Ez megdobja a gép árát, de az SSD is segít abban, hogy a géped gyors maradjon. A nagyobb fájlokat, mint képek vagy filmek, tárolhatod külső meghajtón is, illetve érdemes a képeidet felhőben tárolni, hogy gyakorlatilag bárhonnan elérhesd őket. 

Egyebek

Nem mindig igaz, de általában a hasonló kategóriában található vékony és könnyű modellek drágábbak mint a kissé nagyobb darab társaik. Hogy melyiket választod, az a pénztárcád kérdése, ha ritkán mozdítod ki a lakásból, akkor gyakorlatilag mindegy is, hogy mennyire nehéz.

A képernyő mérete is rajtad múlik, ha sokat szeretnél filmet nézni, vagy egyszerűen szereted a nagyobb képernyőt, akkor válassz a 15 hüvelykes gépek közül. A képernyő felbontása sokaknál szinte az utolsó szempont, pedig ha képeket szerkesztesz vagy mozizásra használod, akkor gyakorlatilag ez választ el a "jó" és az "úristen" élménytől, persze minél jobb a felbontás, annál drágább a gép is, és valójában emailek olvasgatásához nem feltétlenül szükséges a 4K felbontás, vagyis ez is a saját preferencián múlik.

Ami még fontos, hogy mikor választasz, egyszerűbb ha olyat keresel, ami eleve legális és jogtiszta operációs rendszerrel érkezik. Nemcsak azért fontos ez, hiszen mindig jobb a legális út, hanem azért is, mert ki szeretné a banki ügyleteit, a bankkártya adatait, az összes személyes adatát és a fényképeit olyan operációs rendszerrel használni, ami nem biztos, hogy kapja a biztonsági frissítéseket, és eleve ki tudja honnan jött és mit telepít még a gépedre. 

Fontos a garancia kérdése is, olyan márkát válassz, aminek itthon is van képviselete, szakszervize, ahol tudnak segíteni ha bármilyen meghibásodás történik a garanciális idő  alatt. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek