4G a strandon: mennyibe kerül a külföldi mobilozás?

Nem tudsz ellenállni a kísértésnek, hogy nyaralásod során telefonos élménybeszámolót tarts barátaidnak, vagy épp kajafotókkal szórd tele az instát? Most megtudhatod, ez milyen terheket róhat rád. Roaming kisokos kezdőknek és haladóknak: telefon, mobilnet, sms.

Üdülési szezon van, a Telenor ezért összeszedte az ügyfelek leggyakoribb kérdéseit a külföldi telefonálással, netezéssel kapcsolatban, hogy felhívja a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra és megkíméljen az esetleges túlköltekezéstől.

Roaming vagy nemzetközi hívás?

Az ügyfélszolgálaton sokan érdeklődnek arról, hogy mi a különbség a roaming és a nemzetközi hívás között. Nos, a helyzet a következő. Roamingnak, vagy magyarul barangolásnak azt nevezzük, amikor valaki magyar telefonszámmal utazik külföldre, és ott használja azt. Nemzetközi hívásról ezzel szemben akkor beszélhetünk, amikor a mobilozó külföldi telefonszámot hív egy magyar számról.


Mennyi az annyi?

A legfontosabb tudnivaló, hogy az Európai Unió tagországaiban (1-es roaming díjzóna) a hazaival azonos hálózaton kívüli díjakon lehet telefonálni és mobilnetezni. Vagyis hiába utazol külföldre, az EU területén ugyanolyan tarifák érvényesek rád, mintha el sem hagytad volna az országot, csak egy másik szolgáltatóhoz tartozó számot hívnál.

A szabály alól csak a belföldön korlátlan mobilnetet biztosító és az otthoni mobilinternetes csomagok képeznek kivételt: ezek esetében egy meghatározott adatkeretből gazdálkodhatsz az 1-es díjzónában. 

Vedd figyelembe azt is, hogy milyen országokon utazol át
Vedd figyelembe azt is, hogy milyen országokon utazol átShutterstock

Hogy kell csatlakozni?

A roaming használatához általában nincs szükség külön aktiválásra, a szolgáltatás automatikusan működésbe lép. Amikor ez megtörténik, a szolgáltató egy üzenetben küld tájékoztatást az adott hálózat használatára vonatkozó perc-, SMS- és adathasználati díjakról.

Ha viszont valamilyen spéci csomagod van, érdemes lehet még az utazás előtt tájékozódnod, mert elképzelhető, hogy más szabályok vonatkoznak rá: egyes tarifáknál (pl. a Hipernet Home-nál) az adatroaming engedélyezését az ügyfélszolgálaton kell kérni, máshol (Digitális Jólét tarifacsomagok, adatjegyek) pedig az adatkeret csak belföldön használható.

Előfordulhat, hogy megugrik a számlám?

Az utazás előtt célszerű végiggondolnod, hogy milyen országokat fogsz érinteni, mert lehet köztük olyan is, ami más díjzónába esik. Ha mondjuk Görögországot Szerbián és Macedónián keresztül közelíted meg, akkor útközben a 2-es, illetve a 3-as díjzóna feltételei érvényesek rád, hiszek ezek az országok nem EU-tagok. Ugyanígy megeshet az is, hogy a mobilod az EU határaihoz közel egy másik ország, például Svájc hálózatára csatlakozik, ami már a 2-es díjzónához tartozik, így itt magasabb lesz a mobilhasználat költsége.

Ha elhagynád az 1-es díjzónát, célszerű utánajárnod, hogy a szolgáltatód milyen roamingcsomagot kínál (és hogy a választott roamingjegy melyik országokra érvényes).

További tippek a gondtalan roamingozáshoz

  • Még itthon ellenőrizd le, hogy mennyi adatot használtál fel a havi adatforgalmadból, és ha szükségét érzed, rendelj hozzá plusz adatkeretet.
  • Tartsd észben, hogy a 2-es, 3-as vagy a 4-es a roaming-hívások fogadása a hívott félnek is pénzbe kerül, illetve azt is, hogy ha külföldön telefonálsz, eltérő díjak vonatkoznak a magyarországi és a külföldi számok hívására.
  • A telefonodon lévő alkalmazások a háttérben adatforgalmat generálhatnak, így amire nincs feltétlenül szükséged, inkább kapcsold ki.
  • Ha az önuralom nem az erősséged, az ügyfélszolgálaton forgalmi limit beállítását is kérheted, ezzel megelőzve az esetleges túlköltekezést.

Van még valami, ami nem tiszta? Akkor keresd fel szolgáltatód roamingnak szentelt oldalait. Ezeket a Telenornál itt, a Telekomnál itt, a Vodafone-nál pedig itt találod meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek