Teszt: van különbség a bolti csipkebogyóteák között?

A nátha- és az influenzaszezonnal sújtott téli időszakban nincs semmi, ami jobban esne az embernek egy csésze teánál. Főleg, ha az nemcsak finom, hanem egészséges is. Pont, mint tesztünk főszereplője.

Próbánk során nyolcféle filteres csipkebogyóteát kóstoltunk végig. Pontosabban hibiszkuszos csipkebogyóteát, mert a nagy láncoknál tett bevásárlókörutunk rávilágított, hogy a bolti kínálat gerincét ez a párosítás alkotja. Takács Tamás gyógynövényszakértő és fitoterapeuta azt is elárulta, hogy miért.

Hogy jön a képbe a hibiszkusz?

Szóval, mi fán terem a csipkebogyó, mi a bánat az a hibiszkusz, és miért osztoznak egy filteren? A Dívány által megkérdezett szakember szerint a két gyógynövény találkozása nem a véletlen műve. Takács Tamás elmondta, míg a Magyarországon vadon termő csipkebogyót magas C-vitamin tartalma miatt fogyasztják (a népi gyógyászat úgy tartja, hogy vesekő ellen is hatásos), addig az Ázsiában őshonos hibiszkuszt torokgyulladásra, köhögéscsillapításra ajánlják, de teás reinkarnációját inkább jellegzetes illatának, aromájának köszönheti, remekül kiegészíti például a csipkebogyó savanykás ízét.

DSC5106
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Bármennyire is egészségesek is azonban az említett gyógynövények, nem mindegy, hogy kerülnek a bögrédbe. A bolti termékek csomagolásán általában azt javasolják, hogy a filtert áztasd egy csészényi forró vízbe – a gyártótól függően 5-10 percre. A gyógynövényszakértő ugyanakkor megjegyezte, ha forralt vizet használsz a csipkebogyóhoz, tényleg egy kellemes és frissítő italt kaphatsz, ám az ebben a formában inkább csak élvezeti teának tekinthető.

A C-vitamin 90 százaléka a magas hőmérséklet hatására lebomlik.

Ha tehát fontos a vitamin, kövesd az ő receptjét: a csipkebogyót hideg vagy legfeljebb langyos vízbe áztasd, és csak 6-8 óra múlva fogyaszd el.

A szakember szerint a ragasztással, fűzéssel gyártott filteres teákkal kapcsolatban gyakori kritika, hogy a vásárlók nem mindig tudják, hogy pontosan mit tartalmaz a tasak, a mennyiségekkel viszont nem szokott gond lenni. Arról, hogy mennyire ízletesek, megoszlanak a vélemények. Vannak, akik papírízűnek tartják őket, mások meg kifejezetten ezt a típust szeretik. Már csak azért is, mert nem kell velük túl sokat vesződni.

DSC5122
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Így teszteltünk

Mi a rend kedvéért a gyártók által kitaposott úton mentünk végig, vagyis az ajánlásokban szereplő időtartalmakat követve egy bögrényi forró vízbe mártottuk a filtereket. Bár abban nem reménykedhettünk, hogy a végére majd kicsattanunk az egészségtől, legalább a végére járhattunk, hogy mutatkozik-e valami érdemi különbség a hibiszkuszos csipkebogyóteák között. Jelentjük, igen! Nyilván, a fő csapásirányt a savanykás íz jelenti, de annak különböző mélységei léteznek, és néhol üdítő jelleggel beköszönnek az édeskés, gyümölcsös aromák is.

DSC5148
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Vaktesztünkhöz a megszokott módszerhez nyúltunk. Kóstolóink szubjektív benyomásaik alapján 1-től 5-ig értékelték a termékeket, majd ezeket összesítve átlagolással határoztuk meg a végeredményt.

3. helyezett: Teekanne csipkebogyótea hibiszkusszal – 3,33 pont (599 forint/54 g – 20×2,7 g)

Összetevők: csipkebogyó (60%), hibiszkusz

DSC5078
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A Teekanne teájáról kiderült, hogy nemcsak színe visszafogottabb (egyenesen rózsaszínes!), hanem ízre is. Ettől függetlenül nem volt rossz, édeskés illatával és enyhén savanykás, valaki szerint gyümölcsösbe hajló aromáival három tesztelőnk tetszését vívta ki.

 • Ez rózsaszínűbb, de kicsit savasabb, nem túl gyümölcsös.
 • Gyenge az íze és a színe.
 • Rosé színű. Enyhe ízű. Édeskés illatú.
 • Na, ennek már íze is van. Fotelben takarózva kortyolnám.
 • Színre világosabb, savanykásabb az íze.
 • Kicsit gyümölcsös, ribizlis, tetszik.

3. helyezett: Pickwick Herbal Goodness csipkebogyótea hibiszkusszal – 3,33 pont (499 forint/50 g – 20×2,5 g)

Összetevők: csipkebogyó (60%), hibiszkusz (40%)

DSC5083
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A Pickwick versenyzője nálunk szintén a nem rossz kategóriába esett. Azzal nagyjából mindenki egyetértett, hogy savanykásabb, egyébként viszont vegyes kép alakult ki róla: volt, aki melengetőnek, volt, aki furának nevezte. Egyedi ízvilága pontszámokba átültetve egy megosztott harmadik helyezést ért.

 • Egészen kellemes, simán meginnék belőle sokat egy nap. Melenget, simogat.
 • Van valami fura mellékíze, de nem rossz.
 • Fűszeres illatú, savanyúbb, mint vártam.
 • Hát, ezt sem az intenzív ízvilágért fogjuk szeretni.
 • Színre világosabb, erőteljesebb az íze.
 • Na, ez legalább kicsit savanykás, már az is valami!

2. helyezett: Milford csipketea hibiszkusszal – 3,5 pont (795 forint/120 g – 40×3 g)

Összetevők: csipkebogyó, hibiszkusz

DSC5077
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A Milford terméke olyan piros árnyalatokban pompázott a poharunkban, hogy első pillantásra inkább málnaszörpnek tűnt, mint teának. Az íze persze már határozottan savanykás jelleget öltött, de nem rossz értelemben. Három tesztelőnk is fincsinek tartotta.

 • Finom, de semmi karaktere nincs. Ettől még tök jól eliszogatnám sokáig, olyan simulós.
 • Mintha savanyúbb lenne a többinél, de nekem bejön.
 • Málnaszörp színű, nagyon savanyú.
 • Jó savanyú, fincsi.
 • Színre piros, ízre dominánsan savanyú.
 • Savanyú, de ebben a mezőnyben már ez is jelent valamit!

1. helyezett: ALDI Mr. Perkins csipketea hibiszkusszal – 3,66 pont (449 forint/150 g – 50×3g)

Összetevők: csipkebogyó (51%), hibiszkusz (49%)

DSC5072
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Az ALDI teájába szinte egyenlő arányban keveredik a csipkebogyó és a hibiszkusz, ami számunkra ütőképes kombinációnak bizonyult. Kóstolóink többsége elismerően nyilatkozott piros színéről, kellemes illatáról és finoman savanykás, gyümölcsös jegyeket mutató ízével, csak ketten érezték úgy, hogy lehetne karakteresebb is. Ha figyelembe vesszük, hogy 449 forintért 50 filtert kaphatunk, kijelenthetjük, hogy első helyezése mellett szuper ár/érték aránya is kiemeli a mezőnyből.

 • Kicsit savanykás, valójában elég közepes.
 • Nálam ez nyerő, jó színe van és finom.
 • Csipkebogyós illat, de savanykás íz.
 • Na, ez megint tök jó. Gyümölcsös, savanyú, kellemes.
 • Színre szép piros, ízre hasonló ahhoz, amit várunk.
 • Ez is olyan, mint a színezett víz.

Futottak még

Ezek a termékek nem szereztek dobogós helyezést, ezért értékeléseiket is rövidebbre fogjuk.

5. helyezett: Lidl Sir Edward csipkebogyótea hibiszkusszal – 3,16 pont (179 forint/80 g – 20×4 g)

Kóstolóink szerint a Lidl termékével nincs különösebb baj, mondhatni egészen finom, csak mintha kicsit szolidabb lenne az íze, ezért ketten is arra jutottak, hogy kívánja a mézet.

6. helyezett: Penny Tea Party csipkebogyó tea hibiszkusszal – 3 pont (179 forint/60 g – 20×3 g)

A Penny teája élénkpiros színeivel ragadta meg tesztelőink figyelmét, de lelkesedésük nem tartott sokáig, mert a szokásos savanykás ízeken túl semmilyenek titulálták.

7. helyezett: Lipton Herbal infusion csipkebogyó gyümölcstea – 2,16 pont (449 forint/50 g – 20×2,5g)

Piramisalakú filter ide vagy oda, a Lipton teájától sem dobtunk hátast. Szinte az egész csapat azt mondta rá, hogy éppolyan gyenge az íze, mint a színe.

8. helyezett: Auchan csipkebogyó tea hibiszkusszal – 1,5 pont (249 forint/50 g – 20×2,5g)

Az Auchan résztvevője csupán 15 százalék hibiszkuszt tartalmaz – talán ezért volt barna a színe. Kóstolóink az ízét sem találták megnyerőnek, egyiküket a köptetőszirupra emlékeztette.

Mustra