Ha ezt a pár dolgot betartod, tovább bírja majd az aksid

Például ne várd meg, hogy teljesen lemerüljön.

Sajnos a modern technológiát használó telefonok és laptopok akkumulátorai is elhasználódnak egy idő után, néhány egyszerű, bár nem túl kényelmes trükk segítségével azonban meghosszabbíthatod a kis dögök élettartamát. A megfelelő töltési technikák és az akkumulátorok helyes tárolása egyaránt hozzájárulhat ahhoz, hogy amennyire lehet, elodázzuk azt a napot, amikor már órákra lesz szükség ahhoz, hogy 20 percig üzemeljen az a laptop.

A mai akkuk persze jóval tartósabbak, és gyorsabban is töltődnek, mint a pár évvel ezelőttiek, az élettartamuk azonban továbbra is véges. Ez annak köszönhető, hogy a töltés során végbemenő kémiai folyamtok során lassan felgyülemlik egy adag atom a katód és az anód körül, ami kis mértékben ugyan, de szigetel, és csökkenti az akkuk hatékonyságát – írja a Popular Science.

shutterstock 234554752

Ma már nem fontos, hogy az első alkalommal teljesen lemerítse, majd teljesen feltöltse valaki egy új készülék akkuját, az azonban sokat számít, mi történik ezután. Nem ajánlott például megvárni, hogy teljesen lemerüljenek az aksik. Van, aki szerint 50 százalék alá sem érdemes menni, a Samsung pedig 20 százaléknál húzza meg azt a határt, ami alatt már az akkuk élettartamának csökkenését kockáztatjuk.

Emellett a 100 százalékos töltöttség elérése sem feltétlenül javasolt, minél közelebb kerül ugyanis valaki a teljes lemerítés/teljes feltöltés párosításhoz, annál jobban megterheli az akkumulátorát. Havonta egyszer érdemes ugyanakkor az 5 százalékos, vörös zónás határ közelébe is ellátogatni, így ugyanis pontosabb képet tudnak alkotni az eszközök a saját akkumulátor-kapacitásukról. Emellett a már feltöltött készülékek töltőn felejtését is tanácsos elkerülni, hosszú távon ez is károsíthatja ugyanis az eszközöket.

Az akkumulátorok tárolásával kapcsolatban a szélsőséges hőmérsékletek elkerülése a legfontosabb, a hidegebb kamrák és spájzok, valamint a radiátorok és a napon hagyott autók is kerülendők tehát. Az eltávolított akkuk, vagy kikapcsolt készülékek esetén pedig az 50 százalékos töltöttségi szintet javasolja az Apple. Ja, és használd az eredeti töltőt, a netről rendelt, pár dolláros darabok ugyanis könnyen hazavághatják az aksit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek