10 dolog, amit egy esküvői fotós soha nem csinálna a nagy napon

Egy szakember mesél az ideális létszámról, és sok minden másról, amit érdemes figyelembe venni, ha már szervezitek a bulit!

Az esküvői fotós a nagy nap szinte minden pillanatát végigköveti, így elég jó rálátása van arra, hogy mi egy szép esküvő és egy remek lagzi receptje. Alisha Siegel a PureWownak mesélt arról, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján, ő mit csinálna másként mint jó néhány pár, akinek házasságkötésénél ő volt a hivatalos fotós. 

1. Nagy esküvő 

Siegel volt már 50 és 400 fős esküvőn is, és szerinte az ideális létszám a 75-100, mert ennyi vendég mellett pont annyira lez családias, bensőséges lesz a hangulat, amennyire egy ilyen esemény megkívánja.

2. Túl sok beleszólást hagyni a szülőknek

Nem egyszerű feladat, hiszen sokszor teljes egészében vagy legalábbis részben ők fedezik az esküvő költségeit, de akkor is meg kell velük valahogy értetni, hogy ez a nap kettőtökről szól, hogy ti szeretnétek kidolgozni a részleteket. Persze ha úgy érzitek, jól jön a segítség, azzal sincs baj, de lehet nemet is mondani, ha nektek erre van igényetek. 

shutterstock 668676283
Shutterstock

3. Túl sok embert meghívni a szülők baráti köréből 

Természetes, ha a szülők szeretnék minél több emberrel megosztani az örömüket, de így aztán tényleg gigászi hosszúságúra duzzadhat a vendéglista, és mivel a többségüket valószínűleg semmilyen érzelmi kapocs nem köti az ifjú párhoz, nem is biztos, hogy nagyon jól fogják magukat érezni, lehet, hogy egy csoportban gubbasztanak majd az asztaluknál. 

4. Nem veszed emberszámba a személyzetet

Igen, ez a nap kettőtökről szól, de ne feledkezz meg azokról az emberekről (fotós, fodrász, virágkötő, cukrász, esküvőszervező), akik keményen dolgoztak azért, hogy teljesítsék a kívánságaitokat a nagy napra. Néha menj oda hozzájuk, beszélgess velük, gondoskodj arról, hogy jusson nekik is étel és ital. "Nem is tudom, hányszor fordult elő, hogy szabályosan éheztem. Amikor végre ételhez jutottam, valaki köszöntőbe kezdett vagy jött az első tánc. Persze olyan is volt, hogy az ijfú pár fenntartott nekem egy helyet az asztalnál, és ez nagyon kedves dolog. A saját esküvőmön én is megtenném ezt a fotósomért, és mindenkiért, aki azon dolgozott, hogy ez a nap a lehető legszebb legyen" - tette hozzá.

5. Koszorúslányok

Ők ugye nem kötelező elemei az esküvőnek, és a Huffington Postnak nyilatkozó fotós szívesen lemondana arról, hogy a barátnői egyforma ruhában állva, ugyanolyan csokrot szorongatva serénykedjenek körülötte a nagy napon. És mi az indok? "Szeretném, ha a barátaim úgy öltözhetnének fel, ahogyan nekik tetszik, és nem akarom, hogy úgy érezzék, plusz feladatokat kell magukra vállalniuk, hogy nekik is tartaniuk kell magukat a tervhez. Én akartam férjhez menni, miért kellene nekik emiatt bármilyen terhet a nyakukba róni". Persze nem kell egyetérteni vele, ha valaki úgy érzi, így lenne teljes a napja, és a barátnői is szívesen vállalják ezt a feladatot, akkor igenis legyenek koszorúslányok az esküvőn. 

6. Túlzásba esni a csoportképekkel

Siegel tapasztal ugyan némi fejlődést, vagyis mintha kevesebbszer alakulna ki káosz, amikor a csoportképek elkészítése van soron, de persze minden család más. Ő személy szerint az egyszerűség és a hatékonyság híve, ezért biztosan készítene egy listát a fotósnak, amin ki lehet pipálni, hogy kikről lőtt már képet, és kikről nem készült még felvétel az ifjú párral. Persze így is biztos lesz majd, aki előáll egy újabb javaslattal, de a fotósnak így lesz mire hivatkoznia, amikor udvariasan elutasítja a kérést. 

shutterstock 342493418
Shutterstock

7. Kihagyni a naplementés fotózást

Siegel nem igazán érti azokat a párokat, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel. Oké, hogy valaki a szerettei és barátai körében szeretne ünnepelni, de hát hosszú az éjszaka, erre is jut majd bőven idő. "Ha nekem azt mondaná a fotósom, hogy ilyenkor tudná a legszebb képeket készíteni, akkor nem ellenkeznék. Másrészt ez remek alkalom arra, hogy az esküvő után kettesben legyetek, távol a tömegtől" - tette hozzá. Jó, a kettesben azért inkább hármasban, hiszen a fotós is ott van, de azért van valami igazság abban, amit mond. 

8. Spórolni az esküvőszervezőn

Igen, ez is hozzátesz a költségekhez, de rengeteg időt és energiát lehet spórolni azzal, ha egy szakembert bíztok meg, és így több idő jut az igazán fontos dolgokra, mondjuk egymásra. Az utóbbi pár évben persze ez egy elég felkapott szakma lett, ami egyszerre jelent jót és rosszat. Jó, hogy van versenyhelyzet, hogy lehet kik közül választani, a rossz az, hogy bizony utána kell járni annak, ki felel meg legjobban az igényeinknek, ki az, aki igazán érti a dolgát. 

9. Aggódni az időjárás miatt

Lehet törekedni a tökéletességre, de nem érdemes kétségbe esni, ha nem minden alakul úgy, ahogyan terveztük. Igen, lehet, hogy beborul az ég, lehet, hogy lesznek rokonok, akik sehova sem érnek oda időben, és így tovább, és így tovább, de gondolj arra, hogy éppen összekötöd az életed a számodra legfontosabb emberrel, és olyanok körében lehetsz, akik szeretnek. Engedd el magad, élvezd a pillanatot, és bízz abban, hogy mindenki tudja, mi a dolga. 

10. Kihagyni a saját esküt

A fotós szerint minden házasságkötés egyik legkülönlegesebb pillanata az, amikor a pár felolvassa a saját vagy a másik esküjét. És igen, nehéz ezzel vitatkozni, valóban nincs meghatóbb annál, mintha valaki szavakba önti, miért is döntött úgy, hogy azzal valakivel lép frigyre, akivel, és ezt azok is hallják ezt, akik számukra a legkedvesebbek. Ettől egyébként a násznép is sokkal inkább úgy érzi, hogy valami intim és fontos pillanatnak a részese, és biztosan lesznek, akik elmorzsolnak pár könnycseppet. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra