Tényleg megeszi a ruhamoly a ruháidat?

A felnőtt ruhamolyok már nem jelentenek közvetlen veszélyt a kedvenc kasmír kardigánodra, a lárvák viszont egy tankon is átrágják magukat, hogy élelemhez jussanak.

A kifejlett ruhamoly, azaz a Tineola bisselliella nem rendelkezik szájjal, ezért közvetlenül csak úgy tehet kárt a ruhákban, ha egy összecsavart újság közbenjárása révén erőszakos halált hal a kérdéses szövetek felületén. A ruhamoly ugyanis nem fecsérli az idejét étkezésre, és egészen a haláláig kizárólag a szaporodással foglalkozik. A szaporodást és peterakást viszont nem árt, ha foggal-körömmel megpróbáljuk megakadályozni. A Today I Found Out videójából kiderül mit tudnak a szájszervvel nagyon is rendelkező ruhamoly lárvák. 

A természet csodái

A lárvák ugyanis gyakorlatilag bármilyen természetes szövetből képesek kivonni a számukra kifejezetten értékes keratint, nem kímélik tehát sem a selymet, sem a kasmírt, de még az állati szőrt és a port is szívesen elfogyasztják. Ebben pedig a műszálas ruhák sem képesek megakadályozni őket, a műanyagot ugyanis nem szeretik ugyan, de szívesen átrágják magukat az ilyen anyagokon is, csakhogy hozzáférhessenek a kedvenc bundájukhoz. A szöveteket használják a lárvák egyébként a bábhoz is, amikor begubóznak, tehát ha kilyukad valakinek a kedvenc pólója, vigasztalhatja magát azzal, hogy abból szorgos moly mérnökök építettek házat.

Ragadjon mindenki lángszórót!

Amennyiben egyébként a túlélésre alkalmatlan időjárási feltételek megteremtésével kívánja valaki felvenni a harcot a molyokkal, nem árt tudni, hogy a lárva és a peték kiirtásához 50 °C-nál is nagyobb hőmérsékletre lesz szükség, a dögök ruhával együtt való lefagyasztása esetén pedig -8 foknál is nagyobb hidegre lesz szükség.

Hatékony módszer lehet egyébként a molyok ellen a ruhatár szárazon és tisztán tartása is, a lárváknak ugyanis némi nedvességre is szüksége van az életben maradáshoz, a peték lerakásakor éppen ezért a nedves, nyirkos helyeket keresik ki a ruhamolyok.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek