Tényleg a főnök a hibás?

A következő pontok alapján kiderül, ki is a felelős az irodai pokolért. Vajon jogos, hogy a felettesed hibáztatod?

Ha sokszor kerülsz kellemetlen helyzetbe a munkahelyeden, ha sok a frusztráló és zavaró körülmény, és hiába keresed, nem találod magadban a hibát, itt az ideje, hogy kielemezd a főnököt. Elvégre nem mindenki születik olyan jó vezetői képességekkel, mint Nicki Minaj. A Lifehack 10 (9) pontján végigszaladva gyorsan kiderülhet, kit terhel a felelősség a rossz munkahelyi hangulatért. A főnökkel van a baj, ha:

1. Sosem hallgat másra. Az igazán jó ötletek törvényszerűen tőle származnak, fölösleges egy-egy újszerű gondolattal előállni, az elvárás az, hogy kussolj és kövesd az utasításokat.

2. Félti a pozícióját, ezért nem oszt meg olyan információkat az alattvalóival, amik jobb munkavégzőkké, és így potenciális veszélyforrássá tehetnék őket. Fenyegetésként kezeli, ha valakinek javul a teljesítménye. 

3. A saját sikereként könyveli el egy-egy csapattárs vagy dolgozó eredményes munkáját. Nem ismeri el a hierarchiában alatta állók eredményeit, és ha valaki nyilvánvalóan jól teljesített, mindig talál rá módot, hogy a sikert a saját állhatatos munkájának végeredményeként fesse le.

shutterstock 452661235



4. Túl nagy a szakadék a szavak és a tettek között. A csapat számára lefektetett szabályok csak rájuk vonatkoznak, a főnök mentesül alóluk. Magyarul szigorú másokhoz, illetve bizonyos emberekhez, míg megbocsátó és megengedő saját magával és a kedvenceivel szemben, ami zavaró lehet a tekintetben, mi is a követendő példa.

5. Nem érdekli, vajon fejlődnek-e a dolgozók. Kizárólag egy-egy feladat határidőre való teljesítését követeli meg, azaz csak a rövidtávú célkitűzésekre koncentrál, figyelmen kívül hagyva, hogy egy-egy alkalmazott fejlődése hosszú távon az egész cég számára előnyöket jelenthetne.

6. Nem képes olyan munkakörnyezetet kialakítani, amiben mindenki jól érzi magát és együttműködik a többiekkel. Csak azt várja el, hogy az alkalmazottai szótlanul robotoljanak, ami azt eredményezi, hogy a kommunikáció és az együttműködés hiánya demotiváló, kellemetlen hangulatot teremt.

7. Nincs benne rokonszenv a dolgozókkal szemben. Figyelmen kívül hagyja, hogy ők is csak emberek, hibázhatnak, néha komoly nehézségeket kell leküzdeniük, ami azt eredményezi, hogy a teljesítményük sem lesz mindig egyenletes.

8. Nem megfelelően kommunikál. Nincs nyílt és kölcsönös kommunikáció a főnök és a dolgozók között. A beszélgetések ilyenkor sokszor egyoldalúak, olyan jelleget öltenek, mint egy tanár-diák viszony során megszokott kommunikációs formák, ami azt eredményezi, hogy egy-egy felmerülő probléma megoldása sokszor a dolgozók kizárólagos feladatává válik.

9. Tudálékos. Igyekszik mindig azt a látszatot kelteni, hogy ő tudja a legtöbbet egy adott témáról, és sosem hagyja, hogy a gyenge pontjai túl nyilvánvalóak váljanak, ami gyakran olyan hibás döntéseket eredményez, amiket könnyűszerrel ki lehetett volna küszöbölni, ha egy hozzáértő alkalmazottat is meghallgatnak a témában. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra