Yoko Ono tragikus kávéskészletet tervezett a remény jegyében

John Lennon özvegye, Yoko Ono amúgy zenész és képzőművész, most viszont éppen kávéscsészék tervezésében fejezi ki önmagát, adta hírül a New York Daily News. A művésznő az Illy kávéscég Illy Art Collection kávéscsésze-sorozatába tervezett egy hét részből álló kollekciót, melyből hat az újkori történelem hat tragikus eseményének állít emléket Ono saját kézírásával, és egy régi japán edényjavítási technika, a kitsugi segítségével. 

113250 A1 Yoko Ono Illy Cup S7
momastore.org

A kollekció a "Yoko Ono: Mended Cups (foltozott csészék) - Illy Art Collection" fantázianevet kapta és kintsugi technikával készült, ami egy tradicionális japán eljárás a törött porcelánok javítására: az értékes cserepeket folyékony nemesfémmel (többnyire arannyal) "ragasztják" össze. A kollekció hét csészéjéből hat ennek a technikának a nyomait viseli magán, azaz "törött", és olyan tragikus pillanatokat képviselnek az újkori történelemből, mint Hirosima (1940), vagy John Lennon lelövése (1980). Nem biztos, hogy mi szívesen merengenénk ilyesmiken egy szimpla kávézás során, de talán épp az a lényege az egésznek, hogy az utolsó, a hetedik csészét Ono épen és üresen hagyta, pontosabban annyit írt rá: "Ez a csésze soha nem fog eltörni, mivel te vigyázni fogsz rá", és ezzel - saját bevallása szerint - a reményt hivatott reprezentálni. 

Az Ono-féle Illy kollekció a New York-i Modern Művészetek Múzeumának webboltjában már kapható, az egész apropója pedig persze a művésznő közelgő, Yoko Ono - One Woman Show 1960-71 című kiállítása ugyanitt. 

Lennon özvegye amúgy elég jó társaságba került az Illy kollekciójával: rajta kívül Jeff Koons képzőművész, Pedro Almodovar filmrendező, Robert Rauschenberg festő, Julian Schnabel képzőművész és David Byrne zenész is tervezett már saját csészekollekciót a kávéscég számára.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra