Betegbarát kórház sok színnel, Londonban

Az Op Art mozgalom egyik legelső művésze, a 82 éves Bridget Riley legújabb műve ezúttal nem egy múzeumban tekinthető meg, hanem a londoni St. Mary kórházban kilencedik szintjén, ahol nem ez a cukorka színű 56 méter hosszú falfestmény az első mű a festőtől. 27 évvel ezelőtt ugyanis már egyszer rábólintott az Imperial College Healthcare Charity felkérésére és két, összesen 184 méter hosszú falat is lefestett a kórház Paddingtonban található épületszárnyának nyolcadik és kilencedik emeletén.

Íme a betegekre nyugtatólag ható kórházi folyósó
Íme a betegekre nyugtatólag ható kórházi folyósófastcodesign.com

A rózsaszín, narancssárga, sárga és zöld vízszintes, változó szélességű csíkokat kapott fallal a szervezők és a festő elsődleges célja, hogy a steril kórházi környezetet egy szebb, felemelőbb hellyé varázsolják a betegeknek. – írja a theguardian.com.

Íme Bridget Riley egyik legismertebb alkotása
Íme Bridget Riley egyik legismertebb alkotásaPaul Gilham / Europress / Getty

Ugyanis több kutatás is kimutatja, hogy a művészeti alkotások bizonyítottan stressz-csökkentő hatással vannak a betegekre. Legalábbis abból a szempontból, hogyha valaki rosszul érzi magát, akkor arra az egyszerű minták és fröccsenő színek tagadhatatlanul nyugtató hatással vannak. Bár valószínűleg egyébként is emelheti a vizuális hangulatot egy-két vidámabb, optimistább szín az amúgy jellegtelen kórházi folyosók labirintusában.

Vilmos herceg és az ikonikussá vált minták
Vilmos herceg és az ikonikussá vált mintákWpa Pool / Europress / Getty

„ A kórházi folyósokon található festmények átfogják az egész teret, hogy elűzzék a rossz gondolatokat és a kórházon kívüli életre emlékeztessenek. Ugyanakkor ez semmilyen módon nem zavarja a betegeket a gyógyulásban. A nyugtató színek figyelmeztetik a betegeket arra, hogy az övék csak egy átmeneti állapot és azért vannak itt, hogy utána visszatérjenek a hétköznapokba.” – nyilatkozta Riley merész árnyalatokat kapott karitatív munkájáról, mellyel célja, hogy átalakítja a betegek, a személyzet és a látogatok által használt közös teret.

A Londonban, Cornwallban és Franciaországban is élő optikai művész ha éppen nem kórházat fest, akkor a világ legnevesebb múzeumaiban, mint például a Tate, a Musée d'Art moderne de la Ville de Parisban vagy a Nemzeti Galériában állítja ki képeit. Riley egyébként a hatvanas években találta meg saját hangját, azóta festi sokféle, mozgásban lévő, tengeribetegséget okozó geometrikus mintáit.

Oszd meg másokkal is!
Mustra