Villantottunk és tükröt fejeltünk a próbafülkékben

Sokak számára kész kínszenvedés a vásárlás, órák mennek el vele teljesen fölöslegesen, ráadásul legalább egy tucatszor át kell öltözni, mire megtaláljuk a megfelelő darabot. Ha megtaláljuk. A helyzeten valamelyest javíthatna a környezet, de a boltok csak ritkán figyelnek kiemelten a próbafülkékre. Ezért aztán azok javarészt sötétek, mértékkel tiszták és kicsik is, sok helyen pedig be lehet látni a függöny mellett. Ezúttal a WestEndben néztünk próbafülkéket, akadt néhány pozitív élményünk is. 

1. H&M

A budapesti WestEnd méretesebb H&M üzletében öt normál és egy nagyobb, mozgássérültek számára kialakított próbafülkét találtunk a női osztályon. A helyiségben mind a tükörnél, mind a mennyezeten van lámpa, mi mégis nagyon sötétnek éreztük, viszont legalább kényelmesen elfértünk benne. Az különösebben senkit nem érdekelt hétköznap dél körül, hogy pontosan hány ruhadarabot viszünk be próbálni, számot senkitől sem kaptunk, így aztán már annak is örültünk, hogy nem nekünk kellett visszavinni a helyére a felpróbált ruhákat. 

Pontszám: 5/3
Függöny sípcsontig érő, rendesen behúzható
Méret normál
Szék van
Tisztaság közepes

2. Springfield

Bár azt hittük, a H&M fülkéinél már biztosan nem lesz sötétebb, rögtön a soron következő üzletben belefutottunk egy még rosszabba, ahol a fehér helyett a mustársárga dominált, a fényt pedig csak a tükörvilágítás adta. A Springfield próbafülkéjébe lépve azonnal mély depresszióba zuhantunk, az egész barátságtalannak és szűknek tűnt, pedig nem volt kisebb a H&M-esnél. Azon már nem lepődtünk meg, hogy a ruhákhoz nem kaptuk számot (de jólnevelt módon vettünk magunknak), olyan biztonsági intézkedést viszont még nem tapasztaltunk sehol, mint a Springfieldben, ahol még a próbafülke függönyére is szereltek mágneses lopásgátlót. A mozgássérült vásárlókra nem gondoltak külön, ők az öt normál fülke egyikébe mehetnek öltözni, ahol 8 db akasztóra tehetik fel a választott ruhadarabokat. Ha végeztünk, itt sem kell visszavinnünk a ruhákat, kifelé menet felakaszthatjuk ott, ahol a számokat kellene kapnunk.

Pontszám: 5/2
Függöny földig érő, kicsit be lehet látni, lopásgátlós
Méret normál, de szűknek hat
Szék van
Tisztaság közepes

3. Stradivarius

Itt már szerencsére több volt a fény, de igen, jól gondolja, számot itt sem kaptunk, pedig itt még bóklászott is egy alkalmazott a próbafülkék körül, a ruhákat pakolgatva. A fülke kifejezetten kicsi, a mozgássérültekre ők sem készültek fel, viszont itt akkor sincs gond, ha hirtelen elárasztják őket a vásárlók, összesen ugyanis 12 fülkét számoltunk. A világítást egyetlen szpotlámpa biztosította a mennyezetről, ami nem túl előnyös, viszont legalább nem sötét. A tükör egészen a földig ér. Az itteni függöny volt az első, amit megkedveltünk, a bal szélébe ugyanis merevítőt varrtak, aminek köszönhetően úgy húzhatja be, mint még semmit, soha.

Pontszám: 5/4
Függöny sípcsontig érő, behúzható
Méret kicsi
Szék van
Tisztaság tiszta

4. C&A

Kétbetűs társához, a H&M-hez hasonlóan a C&A-ban is akad fülke a mozgássérültek számára, és ezen kívül további tizenhét darab normál méretű öltözővel készültek a nagy roham esetére. A ruháinkat 5 db akasztóra lógathatjuk fel, és egy keskeny ülőfelületen kínlódhatunk az öltözéssel. Tükörvilágítás nincs, csak a mennyezeti lámpákban bízhatunk. Van viszont egy brékingünk is innen: kaptunk számot! További pozitívum, hogy a fülkéknél a ránk váró pasink/csajunk leülhet egy kanapéra, és nekünk nagyon tetszett a közös térben található mérettáblázat is. A fülkében ledobált szeméttől viszont nagyon elszomorodtunk.

Pontszám: 5/4
Függöny sípcsontig ér, nem lehet belátni
Méret normál
Szék van
Tisztaság közepes-hanyag

5. Zara

Úgy tűnt, a C&A-val megtört a jég, mert utána már a Zarában is kaptunk számot, ráadásul itt is gondoltak a férfiakra (kanapé) és a mozgássérültekre is (nagyobb tér), amikor kialakították a próbafülkéket. Szóval, amíg be nem értünk, mindent rendben találtunk. Aztán jött a hidegzuhany: szuper, hogy a földig ér a függöny, de ekkora rést még egyetlen egynél sem láttunk, mint ennél. Ha nem akartunk, akkor is beláttunk a fülkékbe, miközben öltöztek bennük. Az is remek, hogy a mozgáskorlátozotton kívül 15 fülke van, de elég lett volna inkább 10 normál méretű is, úgy nem kellene nyomorogni benne. Szék nincs, helyette egy keskeny ülőfelületet találunk, ami alá berakhatjuk a cipőnket, táskánkat is. Tükörvilágítás nincs, mondjuk sötét sem, de ki vetkőzne itt szívesen azok után, hogy ennyire be lehet látni?

Pontszám: 5/2
Függöny földig ér, teljesen belátni
Méret kicsi
Szék keskeny ülőfelület
Tisztaság közepes-tiszta

6. Camaieu

A Zara unalmas színvilágú öltözői után kifejezetten bírtuk a Camaieu harsány pinkjét, ráadásul itt fordult elő először, hogy az eladók segítséget kínáltak, maguktól!! Számot is kaptunk, de a C&A óta ezen már nem lepődünk meg. A fülke viszont nagyon apróra sikerült, és valahogy az akasztó sem volt az igazi, csak küszködve tudtuk rápakolni a kabátunkat. A világítás rendben volt, és a tükörrel sem spóroltak, jutott a fülke bal oldalára is egy kevés. Összesen 12 db fülkét számoltunk, de külön mozgáskorlátozottaknak tervezettet sajnos nem találtunk.

Pontszám: 5/3
Függöny bokáig ér, rendesen be lehet húzni
Méret kicsi
Szék van
Tisztaság közepes-tiszta

7. Mango

A versenyben utolsó helyen végzett a Mango, ahol úgy gondolták, jó ötlet lesz a fülkékbe szőnyeget rakni, csak azt felejtették el, hogy azok könnyen koszolódnak, és meg is kopnak, amitől erősen elhanyagolt képet mutatnak. Mi a fekete műbőr borítást sem szerettük, azt viszont jó ötletnek tartjuk, hogy a fülkék bejáratánál választhatunk öveket a szettünkhöz. Itt véget ért  a sikerszériánk, már nem kaptunk számot, pedig két munkatársba is bebotlottunk a fülkéknél, egyiküknek le is adtuk később a választott ruhákat a tér közepére kihelyezett asztaloknál. A fülkék (12 db, mozgássérülteknek tervezett nincs) nagyon kicsikre sikerültek, mi le is fejeltük a tükröt öltözés közben.

Pontszám: 5/1
Függöny sípcsontig ér, kínlódva, de be lehet húzni
Méret kicsi
Szék van
Tisztaság hanyag
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek