Buli a múzeumban

Van egy szombat az évben, amikor azok is a múzeumokban pörögnek, akik amúgy nem a kultúra rovattal kezdik a napilapok olvasását. Június 22-én szóljunk a haveroknak: a Múzeumok Éjszakáján lesz a buli.

Idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma által Budapesten immáron tizenegyedik, vidéken kilencedik alkalommal szervezett Múzeumok Éjszakáján, június 22-én országszerte háromszáz helyszínen, több ezer programmal várják látogatóikat a múzeumok, könyvtárak, közösségi terek, művelődési központok. Bizony, könyvtárak és levéltárak is, ugyanis az eddig oly jellemző hömpölygő tömeg és rendkívüli érdeklődés szinte az összes intézmény figyelmét felkeltette, és rámutatott arra, hogy érdemes csatlakozni a kezdeményezéshez. Így hát ők is külön programmal készülnek az év legrövidebb éjszakáján, Szent Iván napján. Mert ez az éjszaka nem csupán arról szól, hogy este nézhetők meg az állandó kiállítások vagy az éppen aktuális tárlatok. Sokkal nagyobb a tét: minden intézmény meg akarja mutatni, hogy miért ő a legjobb, miben más, mint a többi. Ebből a versengésből pedig csak a közönség profitálhat. Ugyanis lesznek koncertek, táncház, irodalmi est, rendhagyó tárlatvezetés, érdekes előadások.

Konkrét példát említve humor a képzőművészetben témában stand up comedy előadással próbálja a Szépművészeti Múzeum ledönteni azt a tabut, mely szerint a művészet csak komor dolgokkal foglalkozik. A Magyar Természettudományi Múzeumban megtudhatjuk, hogy mekkora lehet egy mamut mamusza, vagy hogy miként készül egy madárpreparátum. Bármennyire is ijesztően hangzik a neve, a Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeum is érdekes programmal készül: előadást hallhatunk például arról, hogyan zajlik egy drogfogás a reptéren. A Bajor Gizi Színészmúzeumban a névadó művésznő szerepeit elevenítik fel jelmezei segítségével, az Iparművészeti Múzeum pedig a francia sanzonok simogató gyengédségével kedveskedik látogatóinak. Érdekesség és izgalom lesz tehát bőven, akit ezen az éjszakán sem sikerül rávenni egy kultúrtúrára, az reménytelen eset.

A belépés Budapesten 6 éves kor alatt díjtalan, 6-18 éves kor között 600 forint, felnőtteknek 1500 forint. Akinek a fővárosban van karszalagja, június 22-én 18.00 órától június 23-a hajnali 2.00-ig ingyenesen veheti igénybe a BKK menetrend szerinti járatait és a múzeumbuszokat.

Szóval kalandra fel, töltsük ezt az éjszakát a múzeumokban, ahogy a szlogen olyan pajkosan buzdít: „Egyéjszakás kaland. Hogy minél több kulturális élmény szülessen”.

Oszd meg másokkal is!
Mustra