Múzeumok Éjszakája – ne aludja át!

Június 22-én országszerte több száz, kincset őrző múzeumba léphetünk be éjnek évadján, ráadásul a kiállításokon kívül különleges tárlatvezetéseken, előadásokon vagy koncerteken is részt vehetünk. Ekkor van ugyanis a Múzeumok Éjszakája, az Emberi Erőforrások Minisztériumának országos rendezvénye.

Az immár hagyományos rendezvényen akár egyedül, akár családdal vagy barátokkal veti bele magát az ember forgatagba, unatkozni nem fog. Ha előre megtervezi útvonalát, öt-hat helyszínre is eljuthat, ehhez azonban nem árt, ha utánanéz: nem kell-e regisztrálnia az adott programra. Aki szereti a nyüzsgést, és azt sem bánja, ha sorba kell állnia a bejutásért, a bizonyára a főváros legnépszerűbb kiállítóhelyeit részesíti majd előnyben, aki viszont inkább elkerülné a tömeget, jól teszi, ha a kevésbé felkapott intézményeket keresi fel.

Több program kapcsolódik a Gárdonyi-emlékévhez, a 100 éve született Bajor Gizihez vagy a Weöres-évfordulóhoz, a Balassi Intézetben például Weöres Sándor A teljesség felé című kötetének megzenésített verseit hallgathatjuk többek közöttSebő Ferenc, Szalóki Ági, Bognár Szilvi, Both Miklós, Borbély Mihály vagy Halmos Béla előadásában. A zenei élményre vágyók Budapesten útba ejthetik az Ernst Múzeumot is, ahol a Liszt Ferenc-díjas Babos Gyula és Triója lép fel; a progresszív jazz, a rock és r&b zene rajongói pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem kiállítását. Aki alaposan végigböngészi a rendezvény honlapját, a www.muzej.hu-t, arra is rábukkan, hogy hol hallhatja Dresch Mihályt zenélni vagy Váczi Esztert énekelni ezen az estén.

Van kiállítás, amely ezen az estén látható utoljára: ilyen a Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját is őrző, debreceni Déri Múzeumban Déri Frigyes egyiptomi gyűjteménye egy elfeledett nílusi utazás tükrében, vagy a kecskeméti Cifrapalotában a hazai kutatások során előkerült leglátványosabb lelet-együttesekből álló régészeti tárlat. A fertődi kastélyban viszont éppen ezen az éjszakán lehet először megtekinteni az Esterházy kincstár éremgyűjteményének legszebb darabjait, a salgótarjáni Dornyai Béla Múzeumban pedig a helyi öblösüveggyár 120 évének legkülönlegesebb termékeit.

Ezen az éjszakán kiderülhet, milyen volt egy vándorcirkusz a múlt században, hogyan készül a madárpreparátum, miként zajlik egy drogfogás a reptéren, és hogy néz ki a csigaparlament.

Az egyes múzeumok programja igen eltérő időben kezdődhet és érhet véget, de 18-24 óra között minden helyszínen vannak események. A rendezvénysorozat részletes programját a www.muzej.hu weboldalon, illetve a Fidelio magazin ingyenes mellékletében találják.

Budapesten a belépés 6 éves kor alatt díjtalan, 6-18 éves kor között 600 Ft, felnőtteknek 1500 Ft, ezekkel ingyenesen igénybe vehetők a BKK múzeumi és menetrend szerinti járatai 22-én 18.00 órától 23-án hajnali 2.00-ig. A karszalagokat BKK jegypénztárakban és a múzeumokban lehet megvásárolni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek