Vigyázz, nehogy átverjenek: nem minden húsvéti csokinyúl, ami annak látszik

GettyImages-1305008371

Nem árt, ha résen vagy a húsvéti bevásárlásánál, mert vannak olyan nyúlfigurák is, amelyek köszönőviszonyban sincsenek az igazi csokoládéval.

Húsvét közeledtével a boltok megtelnek nyuszi formájú édességekkel, amelyekről azt feltételezné az ember, hogy kivétel nélkül csokoládéból készülnek. „De nem minden csokinyúl, ami annak látszik” – mondta el a Dívány kérdésére Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője.

Mi fán terem a húsvéti csokinyúl?

A nyuszicsokik gyártásánál ugyanolyan tejcsokit használnak, mint amit táblás formában is meg tudunk vásárolni, csak itt más formába öntik” – magyarázta Traszkovics Zsolt. Az öntőforma két részből tevődik össze, melyek közé a csokoládét híg formában töltik be, majd forgatással egyenletesen elosztják. „Hűtés után a megszilárdult tejcsokoládé figurát kiszedik, majd a jól ismert csomagolásba öltöztetik” – tette hozzá a szakember.

Attól, hogy csokinyúlnak tűnik, még nem biztos, hogy az is!
Attól, hogy csokinyúlnak tűnik, még nem biztos, hogy az is!joslinp / Getty Images Hungary

Azt, hogy mi nevezhető tejcsokoládénak, a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, amely szerint a termék kakaó-szárazanyagtartalmának minimum 25 százaléknak, tej-szárazanyagtartalmának pedig minimum 14 százaléknak kell lennie, továbbá tejzsírtartalma sem lehet kevesebb, mint 3,5 százalék.

Az előírás értelmében a tejcsoki gyártásához felhasználhatnak bizonyos növényi eredetű zsiradékokat (legfeljebb 5 százalékos mennyiségben), illetve megengedett egyes adalékanyagok alkalmazása is, amelyek nagyban hozzájárulnak a termék minőségének megőrzéséhez.

Mire érdemes figyelni a vásárlásnál?

Traszkovics Zsolt azt javasolja, hogy az esetleges félreértések elkerülése végett a vásárlás előtt mindenképp olvasd át a kiszemelt termék címkéjét. „A nugátfigura például ugyanúgy nézhet ki, mint a csokinyuszi, miközben nem is tejcsokoládéból készül. A nugátoknál kakaómassza helyett valamilyen mogyorófélét használnak fel alapanyagként. Természetesen ez is lehet finom, de szakmai szempontból más minőségi kategóriát képvisel.”

Egyes termékek nem is nevezhetőek csokinak, mert túl alacsony a kakaótartalmuk
Egyes termékek nem is nevezhetőek csokinak, mert túl alacsony a kakaótartalmukLucy Lambriex / Getty Images Hungary

Sőt, még innen is van lejjebb. Az élelmiszermérnök szerint a boltokban találkozhatsz bevonómasszából vagy kakaómasszából készített nyúlfigurákkal is.

Egy ilyen terméknél a kakaótartalom minimum 5 százalékban van meghatározva, szemben a tejcsokoládé legalább 25 százalékos értékéhez képest.

Miért szürkül el idővel a csokinyúl?

A szakember megjegyezte, a jelenség ugyan nem teszi túl vonzóvá a terméket, de ez még nem jelenti azt, hogy megromlott volna. „Ezt a csokoládé felületére kivándorló zsírok vagy cukor okozhatja, ami egy technológiai hiba, vagy a hosszú, nem megfelelő tárolás eredménye.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra