Vigyázz, nehogy átverjenek: nem minden húsvéti csokinyúl, ami annak látszik

GettyImages-1305008371

Nem árt, ha résen vagy a húsvéti bevásárlásánál, mert vannak olyan nyúlfigurák is, amelyek köszönőviszonyban sincsenek az igazi csokoládéval.

Húsvét közeledtével a boltok megtelnek nyuszi formájú édességekkel, amelyekről azt feltételezné az ember, hogy kivétel nélkül csokoládéból készülnek. „De nem minden csokinyúl, ami annak látszik” – mondta el a Dívány kérdésére Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője.

Mi fán terem a húsvéti csokinyúl?

A nyuszicsokik gyártásánál ugyanolyan tejcsokit használnak, mint amit táblás formában is meg tudunk vásárolni, csak itt más formába öntik” – magyarázta Traszkovics Zsolt. Az öntőforma két részből tevődik össze, melyek közé a csokoládét híg formában töltik be, majd forgatással egyenletesen elosztják. „Hűtés után a megszilárdult tejcsokoládé figurát kiszedik, majd a jól ismert csomagolásba öltöztetik” – tette hozzá a szakember.

Attól, hogy csokinyúlnak tűnik, még nem biztos, hogy az is!
Attól, hogy csokinyúlnak tűnik, még nem biztos, hogy az is!joslinp / Getty Images Hungary

Azt, hogy mi nevezhető tejcsokoládénak, a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, amely szerint a termék kakaó-szárazanyagtartalmának minimum 25 százaléknak, tej-szárazanyagtartalmának pedig minimum 14 százaléknak kell lennie, továbbá tejzsírtartalma sem lehet kevesebb, mint 3,5 százalék.

Az előírás értelmében a tejcsoki gyártásához felhasználhatnak bizonyos növényi eredetű zsiradékokat (legfeljebb 5 százalékos mennyiségben), illetve megengedett egyes adalékanyagok alkalmazása is, amelyek nagyban hozzájárulnak a termék minőségének megőrzéséhez.

Mire érdemes figyelni a vásárlásnál?

Traszkovics Zsolt azt javasolja, hogy az esetleges félreértések elkerülése végett a vásárlás előtt mindenképp olvasd át a kiszemelt termék címkéjét. „A nugátfigura például ugyanúgy nézhet ki, mint a csokinyuszi, miközben nem is tejcsokoládéból készül. A nugátoknál kakaómassza helyett valamilyen mogyorófélét használnak fel alapanyagként. Természetesen ez is lehet finom, de szakmai szempontból más minőségi kategóriát képvisel.”

Egyes termékek nem is nevezhetőek csokinak, mert túl alacsony a kakaótartalmuk
Egyes termékek nem is nevezhetőek csokinak, mert túl alacsony a kakaótartalmukLucy Lambriex / Getty Images Hungary

Sőt, még innen is van lejjebb. Az élelmiszermérnök szerint a boltokban találkozhatsz bevonómasszából vagy kakaómasszából készített nyúlfigurákkal is.

Egy ilyen terméknél a kakaótartalom minimum 5 százalékban van meghatározva, szemben a tejcsokoládé legalább 25 százalékos értékéhez képest.

Miért szürkül el idővel a csokinyúl?

A szakember megjegyezte, a jelenség ugyan nem teszi túl vonzóvá a terméket, de ez még nem jelenti azt, hogy megromlott volna. „Ezt a csokoládé felületére kivándorló zsírok vagy cukor okozhatja, ami egy technológiai hiba, vagy a hosszú, nem megfelelő tárolás eredménye.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek