Az igazi hamburgerhús után, következzen az igazi hamburgerzsemle.
Többféle hamburger zsemle létezik, nekünk ez az édeskés, fuffancsszerű jött be a legjobban. Sajnos a zsemlekészítés időigényes, de mindenképp megéri a fáradozást, mert össze se lehet hasonlítani a végeredményt a morzsálódó, tartósítószerrel telenyomott boltival.
Közben akár dolgozni is el lehet menni
Hiába a jó minőségű hús, ha egy vacak zsemlébe tesszük. Ha minden kötél szakad, és csak az előrecsomagolt, bolti úgynevezett amerikai hamburgerzsömlét lehet kapni, mert a péknél elfogyott a puffancs, akkor inkább vegyetek valamilyen parasztkenyeret, még az is jobb ízű választás.
A tésztát akár kézzel, akár géppel bedagaszthatjátok. Ha csak este lesz a hamburgersütés, akkor tegyétek a hűtőbe, estig szépen lassan meg kel ott is, közben akár dolgozni is el lehet menni.
Hozzávalók:
60 dkg simaliszt
2 dl langyos tej
1 dl joghurt
1+1 tojás
4 ek étolaj
2 ek cukor
1 kk só
1 zacskó (7g) szárított élesztő
Minden hozzávalót öntsünk a dagasztótálba, majd alaposan dolgozzuk ki a tésztát. Lefedve kelesszük a duplájára. Borítsuk egy lisztezett deszkára, és osszuk nyolc részre. Formázzunk belőle zsemléket, és ezt is hagyjuk duplájára kelni. A konyha hőmérsékletétől függően ez 1-1,5 óra. Kenjük meg a zsemlék tetejét egy felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra kb. 20 perc alatt.