pregorexia-lead2Elsősorban celebek körében divat terhesen diétázni, majd szülés után Flash Gordon tempójában visszanyerni a lánykori alakot. Az evészavarokról szóló sorozatában táplálkozási szakértőnk a kismamákat sújtó diétamániára, a pregorexiára tér ki.

cikk-tipus-sorozat

Az előző részben az egészséges táplálkozás-függőséget, az ortorexiát mutattuk be. 

 

Jó hír, ha egy újabb híresség jelenti be - vagy éppen próbálja eltitkolni - hogy anyai örömök elé néz. A környezete boldog, hiszen minden kismama gyönyörű a várakozás kilenc hónapja alatt, feltéve, hogy a baba tervezett és örömmel várt. Még az is kivirul, aki előtte nem sokat gondolt saját nőiességéről. De vannak kivételek.

„Számomra a terhesség egy kilenchónapos csata volt, amiben a testemtől elkülönített állapotban éltem – szörnyülködve az egyre nagyobb énemtől, ami tiltakozott minden egyes dekától, amit felszedtem. Nem éreztem annak a szabadságát, hogy kettő helyet ehetek, sőt, a kettő helyett éhezés szigorúságát tapasztaltam meg.” – írja a momlogic.com-on egy pregorexiás amerikai hölgy, Maggie Baumann, aki mára boldog édesanya és másokon segít, hogy megküzdjenek a terhes nőkre kiható evészavarral.
 

Hátulról észre sem venni

Nem elég, hogy végre beteljesíthetjük a génjeikben kódolt sorsunkat és gyereket várunk, nem vagyunk restek mindezek mellett még az alakunk változását is gyanús szemekkel figyelni. Az első három-négy hónapban kezdetben még fel sem tűnik a kis has, jól leplezhető bővebb, mell alatt szabott pólókkal, ruhákkal. Később ahelyett, hogy örülnénk (én legalábbis nem lennék boldogtalan), hogy a melleink kerekednek, zavar, hogy a fenekünk, combunk kerülete és többi testrészünk sem a régi, egyre nagyobb és nagyobb. Szerencsére a többség megmarad a „bálna vagyok” típusú kijelentésnél, majd a baba érkezése miatti boldogság végül feledteti azt.

 

Heidi Klum szülés után 

heidiklumHeidi Klum német topmodell hobbija, hogy szülés után néhány héttel már a kifutón mutatkozik, lehetőleg bikiniben. Legutóbb tavaly ősszel, negyedik gyereke, Lou Sulola születése után hat héttel a Victoria’s Secret fehérneműbemutatóján végezte a szülési szabadságát tüllmasnis fűzőben.

Ugyanígy tett harmadik gyereke születése után, csak épp akkor mindössze három hetet várt a pózolással, miután elhagyta a szülőszobát. A  modell a terhességei alatt sem szívesen mondott le arról a speciális szokásáról, hogy édesség helyett csak csokoládés szájfénnyel tett eleget cukorigényének. Nemcsak a német topmodell érintett, Victoria Beckham evészavaraira szemesztert lehetne építeni a pszichiátriai oktatásban, a hazai példák sorát pedig kezdhetnénk Rubint Rékával. 


Aerobikról a szülőszobára

pregorexiaA baj akkor kezdődik, amikor a tökéletes testre vágyó kismama, aki jellemzően már a fogamzás előtt is irigylésreméltóan légies alkattal büszkélkedhetett, kórosan sokat kezd aggódni megváltozott alakja miatt. Az angol pregnant (várandós) és az anorexia szavak összetételéből született pregorexia kifejezés azt az újabb típusú evészavart jelöli, amelynek során a leendő anya képtelen elfogadni az anyasággal járó plusszkilókat és szigorú fogyókúrába, edzésbe kezd, hogy megőrizze vékony vonalait. 

A helyzet csak nehezebb, ha torzult testképe miatt a valóságosnál kerekebbnek, egyenesen kövérnek érzi magát a hónapok múlásával. Az sem segít sokat, hogy a tévében, a bulvárlapok, női site-ok hasábjain csakis tökéletes alakú, kizárólag a hasuk táján gömbölyődő, fitt, csábosan várandós celebeket látunk. Ők talán túlságosan is megfogadták a szülész-nőgyógyász és a dietetetikus tanácsát, miszerint nem kell kettő helyett enni.
 

Súlyos kockázatok a gyerekre nézve

A túlzásba vitt diétázással és mániákus edzéssel a pregorexiások sajnos kockára teszik születendő gyermekük egészségét, mivel a méhen belüli hiányos tápanyagellátás veszélyezteti a megfelelő fejlődést és növekedést. Megnő a veszélye annak, hogy kis súlyú gyermekekük születik, akinél többek között immunrendszeri problémák is felléphetnek, később pedig az anyatejes szoptatás is akadályokba ütközhet. Az evészavaros anya gyermekei később hibás táplálkozási mintát tanulhatnak meg az édesanyjuktól, így ők maguk is veszélyeztetté válnak az evészavarok tekintetében.

Figyelmeztető jel lehet a várt testtömegnövekedés elmaradása, a szülés várható idejének közeledtével is alig észrevehető méretű pocak, szigorú étrend tartása és az igen gyakori, intenzív sportolás (a kismamatornán kívül persze). Ilyen esetekben mindenképpen célszerű szakember (elsősorban pszichológus) segítségét kérni, a lehetséges kockázatok csökkentése érdekében.

Az evészavar iránt veszélyeztetett nők párja, családja, környezete is sokat segíthet abban, hogy a nő akkor is elégedett legyen testével, szépnek lássa önmagát, ha a kilenc hónap során kigömbölyödik. Ne vágyjunk a celebek egészségtelenül vékony, gyakran retusált alakjára. A fogyókúrával várjunk egészen a szoptatás végéig.

 

A szerző dietetikus

 

cikk-tipus-linkek

• Nem ettem a héten, szupermodell leszek - A bulimia
• Naponta egy almán éltem – Az anorexia 
• Az egészséges táplálkozás csapdája – Az Ortorexia

Mustra