4 tipp, hogy könnyebben menjen a szakítás

GettyImages-187138357

Ha úgy érzed, a párkapcsolatod egészségtelen, vagy valamilyen szempontból nem kielégítő, jobb, ha továbblépsz. Megmutatjuk, mi az a négy dolog, amivel könnyebbé teheted a szakítást.

A kultúránkból és a kapcsolati kutatásokból már tudjuk: ahhoz, hogy a párkapcsolatok tartósak legyenek, dolgozni kell értük. De milyen kapcsolatokért érdemes dolgozni? Mi az a munka, ami  egészséges és szükséges hozzá? És talán a legfontosabb: honnan tudhatjuk, hogy már nem érdemes energiát fektetni a dologba?

Akárhogy is, ha úgy érzed, eljött az ideje, hogy a tettek mezejére lépj, és egyszer s mindenkorra lezárd a párkapcsolatodat, olvass tovább: adunk néhány tippet a biztos sikerhez. 

A Psychology Today szerint dr. Tyler Jamison és dr. Jonathon Beckmeyer szakítással kapcsolatos kutatásaiból az alábbi fontos dolgok derültek ki.

1. Találd meg a megfelelő időpontot

A fiatal felnőttek, azaz a 18–29 évesek általában úgy érzik, hogy valahol a serdülőkor és a felnőttkor között vannak, a világ tele van lehetőségekkel – és ilyenkor tanulják meg azt is, hogy működik egy párkapcsolat. Rá kell jönniük, hogyan tudják összehangolni a szerelmi életüket a tanulmányaikkal és/vagy a karrierjükkel. Ha pont ebbe a korosztályba tartozol és még nem vagy házas, bizonyára ismerős ez a helyzet. 

A szakítás nyilvánvalóbb okain kívül – például fizikai, érzelmi vagy szexuális bántalmazás – fontos felmérni, hogy a kapcsolatod összeegyeztethető-e az egyéni céljaiddal. Akadályokat gördít-e az tanulmányaid befejezése vagy a munkád elvégzése elé? Úgy érzed, hogy partnered támogat, amikor éppen próbálod elérni a céljaidat? Hasonló életet szeretne élni, mint te?

Ezek a kérdések különösen fontosak a fiatal felnőttek életében. Ha boldog, egészséges és támogató párkapcsolatban élsz, akkor közösen gondoskodhattok arról, hogy minden célod megvalósuljon. Ha nem, akkor lehet, hogy ideje továbblépni.

2. Tartsd magad ahhoz, amit mondtál

A szakítás nagyon stresszes tud lenni, különösen, ha már régóta együtt vagytok. Sajnos, ha nem vagy világos és egyértelmű, abból könnyen félreértések lehetnek, a szakítás elhúzódhat, és végül még az is előfordulhat, hogy visszacsúsztok a kapcsolatba. Függetlenül attól, hogy szakításnál inkább magadra koncentrálsz (hogyan hat ez rám?), vagy a másikra (hogyan enyhíthetném a szenvedését?), mindenképpen tedd egyértelművé, hogy vége – ez szolgálja mindkettőtök érdekeit.

3. Ha a partnered szakítani akar veled, fogadd el, és lépj tovább

Képzeld el, hogy ezúttal te állsz a másik oldalon, és neked kell elfogadni a másik döntését akkor is, ha nem értesz egyet vele, hiszen más választásod nem nagyon van. Sőt a szakítás gyakran kiterjed arra is, hogy a közösségi médiában is megszakítjuk a kapcsolatot egymással. Jobb, ha ebbe is belenyugszol, a kutatások ugyanis azt sugallják, hogy az ilyen típusú kapcsolattartás további stresszt, haragot és fájdalmat okozhat, megakadályozza, hogy továbblépjünk, sőt komoly szorongás forrása is lehet.

Ha te a magad részéről úgy gondolod, hogy a kapcsolatban még van potenciál, akkor se feledd Khalil Gibran régi bölcsességét: „Ha valakit igazán szeretsz, engedd el, mert ha visszatér, akkor mindig a tied volt. És ha nem teszi, soha nem is volt a tied.”

4. Ne halogasd a szakítást

Ha tudod, hogy benned már vége a kapcsolatnak, ne halogasd a szakítást. Egy másik tanulmányban azt vizsgálták, hogy mi történik, ha az emberek túl sokáig maradnak egy nem kielégítő kapcsolatban. A megkérdezettek azt mondták, utólag visszagondolva sajnálják, hogy nem szakítottak korábban, bár néha olyan váratlan események, mint egy családtag halála vagy egy súlyos diagnózis is késleltetheti a szakítást, mert olyankor az ember gyakran a kötelességének érzi, hogy a másik mellett maradjon a nehéz időszakban. Ez kedves dolog, de ha így vesszük, akkor nemigen lehet alkalmas időpontot találni egy szakításra, szóval jobb nem késlekedni.

Így vagy úgy, a szakítás fájdalmas és nehéz, függetlenül attól, hogy te hagyod el a kapcsolatot, vagy téged hagynak el, ugyanakkor a fiatal felnőtt lét velejárója. Ha úgy döntesz, kilépsz a nem működő kapcsolatból, illetve elfogadod, ha veled akarnak szakítani, az segít abban, hogy más alapra helyezzétek a viszonyotokat, és ne legyen gyűlölködés a vége. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra