Tényleg segíti a fogyást ez a táplálékkiegészítő? – az agynak és a szívnek bizonyítottan hasznos

Egyre több ital feliratán jön szembe az L-karnitin, és mellette önálló táplálékkiegészítőként is megtalálható a boltok polcain. De vajon csak egy néhány éve divatos és nem túlságosan hasznos alapanyagról van szó, vagy olyasvalamiről, aminek a hatását már a tudományos kutatások is igazolták? Utánajártunk.

Úgy tűnik, az L-karnitin nemcsak egy divatos táplálékkiegészítő, hanem hasznos is: 2002-ben klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy hatására fokozódik a szervezetben a zsírok oxidációja, amit az izotóppal megjelölt zsírból származó, kilélegzett szén-dioxid mennyiségének mérésével igazoltak. Az L-karnitin egyes források szerint tisztítja az erek falát, jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, és segít a szervezetnek a zsírok felbontásában. Ezenkívül a méregtelenítésben és a koleszterinszint csökkentésében is szerepe van. Hatására jobban fogsz izzadni, miközben nem terheli meg a szíved.

Ma már azt is tudjuk, hogy az L-karnintin nemcsak a zsíranyagcserében, de az egész szervezet működéséhez elengedhetetlen: a növekedéshez, az izomzat fejlődéséhez és regenerációjához járul hozzá, helyreállítja a normális szívműködést, javítja az izomzat oxigénellátását. Kísérletek szerint az aminosav fokozhatja az agy működését, megvédi az agysejteket a károsodástól, valamint vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az L-karnitin segített a szívinfarktusban szenvedő betegek gyorsabb felépülésében.

Mi is az L-karnitin?

Az L-karnitin egy természetesen előforduló aminosav-származék, amelyet gyakran kiegészítőként fogyasztanak. A legtöbben súlyvesztésre használják, ám hatással lehet az agyműködésre is. Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos népszerű állítások azonban nem mindig egyeznek a tudományéval.

Kulcsfontosságú szerepet játszik az energiatermelésben azáltal, hogy zsírsavakat szállít a sejt mitokondriumába. A mitokondriumok motorként működnek a sejtekben, és elégetik ezeket a zsírokat hasznos energia előállítására. A szervezet L-karnitint képes előállítani a lizin és metionin aminosavakból. Ahhoz azonban, hogy szervezeted megfelelő mennyiségben elő tudja állítani, sok C-vitaminra is szüksége van.

A szervezetben termelődő L-karnitin mellett kis mennyiségben állati eredetű termékek, például hús vagy hal fogyasztásával is hozzájuthatsz. (Előfordulhat, hogy a vegánok vagy bizonyos genetikai problémákkal küzdők nem tudnak elegendő mennyiséget bevinni belőle – nekik egy kicsit jobban oda kell figyelniük fogyasztására.)

Az L-karnitin a karnitin standard biológiailag aktív formája, amely megtalálható a szervezetben, az élelmiszerekben és a legtöbb táplálékkiegészítőben.

Íme néhány más típusú karnitin:

D-karnitin: Ez az inaktív forma karnitinhiányt okozhat a szervezetben, mivel gátolja más, hasznosabb formák felszívódását.

Acetil-L-karnitin: Gyakran ALCAR-nak nevezik, ez valószínűleg a leghatékonyabb forma az agy számára. A tanulmányok azt sugallják, hogy előnyös lehet a neurodegeneratív betegségekben szenvedőknek.

Propionil-L-karnitin: Ez a forma kiválóan alkalmas keringési problémákra, például perifériás érbetegségekre és magas vérnyomásra. Fokozhatja a nitrogén-monoxid termelődését, ami javítja a véráramlást.

L-karnitin L-tartarát: Gyors felszívódási sebessége miatt gyakran adják hozzá a sport-étrendkiegészítőkhöz. 

A legtöbb ember számára az acetil-L-karnitin és az L-karnitin tűnik a leghatékonyabbnak általános használatra. 

Ezért fontos, hogy a tested hozzájusson

Az L-karnitin fő szerepe a szervezetben a mitokondriális működés és az energiatermelés. A sejtekben elősegíti a zsírsavak mitokondriumokba történő szállítását, ahol energiaként elégethetők. L-karnitin-készleteinek körülbelül 98%-a az izmokban található, nyomokban pedig a májban és a vérben.

Az L-karnitin elősegítheti a mitokondriális működés fokozását, ami kulcsszerepet játszik a betegségek elleni védekezésben és az egészséges öregedésben. Az újabb kutatások szemléltetik a karnitin különböző formáinak potenciális előnyeit, amelyek különféle betegségek esetén alkalmazhatók, beleértve a szív- és agybetegségeket is.

Tényleg segíti a fogyást?

Elméletileg van értelme az L-karnitin fogyáskiegészítőként történő felhasználásának, ám az egyelőre nem tisztázott, pontosan kiknél lehet hatékony. Mivel az L-karnitin segít több zsírsavat juttatni a sejtekbe, hogy energiát égessenek el, azt gondolhatjuk, hogy ez növeli a zsírégetés és a fogyás képességét.

Az emberi szervezet rendkívül összetett, és mind az emberi, mind az állati vizsgálatok eredményei vegyesek. Egy nyolchetes vizsgálatban 38 nő részvételével, akik hetente négyszer sportoltak, nem volt különbség a fogyás mértékében az L-karnitint szedők és azok között, akik nem vettek be belőle. Sőt, az L-karnitint szedő résztvevők közül öten hányingert vagy hasmenést tapasztaltak.

Egy másik humán vizsgálat az L-karnitin zsírégetésre kifejtett hatását figyelte meg egy 90 perces álló kerékpáros edzés során. Négy hét táplálékkiegészítő-szedés nem fokozta a zsírégetést.

Ugyanakkor kilenc – főleg elhízott egyéneken vagy idősebb felnőtteken végzett – tanulmány egyik elemzése azonban azt találta, hogy az emberek átlagosan 1,3 kg-mal fogytak az L-karnitin szedése közben. Emiatt további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék az L-karnitin előnyeit, és megfogalmazzák, kik képesek fogyni vele, és kik számára lesz haszontalan a szedése.

Hatása van az agyműködésre is

Az L-karnitin javíthatja az agyműködést.

Egyes állatkísérletek azt sugallják, hogy az acetil-forma, az acetil-L-karnitin (ALCAR) segíthet megelőzni az életkorral összefüggő mentális hanyatlást és javítani a tanulási markereket. Humán vizsgálatok azt mutatják, hogy az acetil-L-karnitin napi bevitele segít megfordítani az Alzheimer-kórral és más agyi betegségekkel összefüggő agyműködés romlását. Ez a forma hasonló előnyöket mutatott az általános agyműködésre az idősebb felnőtteknél, akik nem szenvedtek Alzheimer-kórban vagy más agyi betegségekben. 

Bizonyos esetekben ez a forma megvédheti az agyat a sejtkárosodástól.

Egy 90 napos vizsgálatban az alkoholfüggő emberek, akik napi 2 gramm acetil-L-karnitint szedtek, jelentős javulást tapasztaltak az agyműködés minden mutatójában. 

Egyéb egészségügyi előnyei is vannak

Néhány további egészségügyi előny az L-karnitin-kiegészítőkhöz kapcsolódik.

A szív egészségesebb lesz tőle

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy csökkentheti a vérnyomást és a szívbetegségekkel kapcsolatos gyulladásos folyamatokat. Egy tanulmányban napi 2 gramm acetil-L-karnitin csaknem 10 pontos szisztolés vérnyomásesést eredményezett, ami a vérnyomás legmagasabb értéke, és a szív egészségének és a betegségek kockázatának fontos mutatója. 

Az L-karnitin a súlyos szívbetegségben, például koszorúér-betegségben és krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek javulásához is kapcsolódik. 

Egy 12 hónapos tanulmány a szívelégtelenség és a halálozás esélyének csökkenését figyelte meg az L-karnitint szedő résztvevők körében. 

Jobb lehetsz a sportban

A kép vegyes, ha az L-karnitin sportteljesítményre gyakorolt hatásáról van szó. A jelenlegi bizonyítékok szerint az L-karnitin előnyei közvetettek lehetnek, és hetekig vagy hónapokig tarthatnak. Ez különbözik az olyan kiegészítőktől, mint a koffein vagy a kreatin, amelyek közvetlenül javíthatják a sportteljesítményt.

Íme minden sporthoz kapcsolódó állapot, melyek során az L-karnitin előnyös:

Fájdalmak: javíthatja a testedzés utáni regenerációt, és csökkenti az izomlázat.

Izomzat: növelheti az izmok oxigénellátását.

Állóképesség: fokozhatja a véráramlást és a nitrogén-monoxid-termelést, segít késleltetni a kellemetlen érzést, és csökkenti a fáradtságot.

Ezt is okosan kell szedned, előbb a céljaidat megfogalmazva
Ezt is okosan kell szedned, előbb a céljaidat megfogalmazvaK.C. Alfred / Getty Images Hungary

Vörösvérsejt-termelés: fokozhatja a vörösvértestek termelését, amelyek oxigént szállítanak a testben és az izmokban.

A 2-es típusú diabéteszt is segíthet megelőzni

Az L-karnitin csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit és a kapcsolódó kockázati tényezőket. Egy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy a karnitinkiegészítők jelentősen mérsékelik a vércukorszintet a placebóhoz képest. 

Érdemes tudnod az előnyeiről
Érdemes tudnod az előnyeirőlgolero / Getty Images Hungary

Az L-karnitin legjobb forrásai a következők:

Marhahús: 81 mg/85 gramm

Sertéshús: 24 mg/85 gramm

Hal: 5 mg/85 gramm

Csirke: 3 mg/85 gramm

Tej: 8 mg/227 ml

Érdekes módon az L-karnitin természetes forrásból nagyobb mértékben szívódik fel, mint a kiegészítők. Egy tanulmány szerint az L-karnitin 57–84%-a szívódik fel, ha étellel fogyasztják, míg csak 14-18%-a táplálékkiegészítőként. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra