5 dolog, amit mindenképp mérlegelj, mielőtt pszichológushoz mennél

GettyImages-1015399630
Olvasási idő kb. 5 perc

Bármikor adódhat úgy az életünkben, hogy azt érezzük, egyedül már nem tudunk túljutni egy adott nehézségen, elakadtunk, vagy csak szeretnénk jobban megismerni önmagunkat. Ilyenkor tanácsos pszichológushoz fordulnunk, de milyen szempontokat érdemes szem előtt tartanunk az adott szakember kiválasztásánál?

Szerencsére az utóbbi években egyre jobban begyűrűzik a köztudatba a mentális egészség védelme, és egyre halványulnak a pszichológusokat, terapeutákat és az őket felkeresőket övező sztereotípiák. Ha elszántuk magunkat, hogy bármilyen okból kifolyólag, de segítséget kérünk, az már önmagában egy hatalmas lépés, amiért igazán büszkék lehetünk magunkra! Mielőtt felkeresünk egy segítőt, érdemes alaposan szétnéznünk, és csakis szakmailag felkészült, megbízható szakemberhez fordulnunk. Összeszedtük, mi az az öt legfontosabb szempont, amit mindenképp vegyünk számításba, ha pszichológushoz mennénk!

Útmutató a megfelelő szakember kiválasztásához

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: azzal, hogy rászántuk magunkat arra, hogy segítőhöz forduljunk, a legnehezebb lépést már megtettük. Az alábbi szempontok figyelembevételével pedig olyan kezekbe kerülhetünk, amelyekre bátran rábízhatjuk magunkat!

#1 Gondoljuk végig, mivel szeretnénk foglalkozni!

Pszichológushoz nemcsak akkor érdemes elmenni, ha már nagyon nagy a baj, és esetleg valamilyen mentális betegség fennállására gyanakszunk. Irányzattól és alkalmazott módszertől függően a pszichológus segíthet bizonyos döntések meghozatalában, a karrierünk alakításában, különböző nehézségeken való túljutásban, nem utolsósorban pedig az önismeretünk mélyítésében. Mielőtt a pszichológus foteljában helyeznénk kényelembe magunkat, 

legelőször önmagunkkal üljünk le, és döntsük el, pontosan miben várunk támogatást.

Mit szeretnénk elérni? Mivel lennénk elégedettek a folyamat végén? Ha megvan az irány, ami felé haladni szeretnénk, sokkal könnyebb lesz ehhez a megfelelő társat is megtalálnunk egy segítő szakember személyében. 

#2 Nézzük meg alaposan a szakember végzettségét!

A segítői szakma igencsak szerteágazó. A pszichológusokon belül is megkülönböztetünk okleveles pszichológusokat (mesterképzés elvégzését követően), különféle szakpszichológusokat (szakképzés után) és pszichoterapeutákat (pszichoterapeuta-képzés után). Ezenkívül a különféle módszerspecifikus képzések is adhatnak bizonyos titulusokat, úgymint a művészetterapeuta, a sématerapeuta vagy a családterapeuta. Nem csoda hát, hogy könnyen elveszhetünk a sok lehetőség között! Ha már az előző pont alapján meghatároztuk a témáinkat, amiken dolgozni szeretnénk, érdemes kicsit utánaolvasnunk, hogy arra milyen módszerek és milyen képzettségű szakemberek alkalmasak. Ajánlott alaposan megnéznünk a választott szakember végzettségét! 

Ha ezt egy segítőnél nem találjuk meg nyilvános információként, érdemes óvatosnak lennünk, mert lehet, hogy egy szakmailag megkérdőjelezhető segítővel van dolgunk.

#3 Vegyük számításba az árat, a lokációt, az időtartamot!

Pszichológushoz járni egy jelentős idő- és energiabeli, valamint anyagi befektetés. Éppen ezért a megfelelő szakember kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy mennyit kell utaznunk a rendelőig, milyen gyakran tudunk járni (érdemes heti, maximum kétheti rendszerességgel), valamint mennyi pénzt tudunk erre nyugodt szívvel szánni. Ha ezeket átgondoljuk, akkor célozottabban tudunk olyan segítőt választani, akivel az általunk meghatározott kereteken belül működhetünk együtt.

Ha meg tudunk nyílni, és úgy érezzük, afelé haladunk közösen, amerre szeretnénk, akkor nagy valószínűséggel a megfelelő segítő van mellettünk
Ha meg tudunk nyílni, és úgy érezzük, afelé haladunk közösen, amerre szeretnénk, akkor nagy valószínűséggel a megfelelő segítő van mellettünkKatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

#4 Döntsük el, számunkra mi fontos!

Van, akinek teljesen mindegy, hogy nőhöz vagy férfihoz fordul, esetleg fiatalabb vagy idősebb szakemberhez. Vannak viszont olyanok is, akik határozott elképzeléssel vágnak neki a szakemberkeresésnek. Gondoljuk végig, nekünk számít-e a pszichológus neme vagy a kora. Esetleg van-e bármi egyéb szempont, ami számunkra fontos? Van-e bármilyen tényező, ami kizáró ok lehet? Ha ezeket letisztázzuk magunkban, könnyebben ráakadhatunk arra a segítőre, akit keresünk.

#5 Figyeljünk arra, hogyan érezzük magunkat a pszichológussal!

Mindezek után a legfontosabb szempont mégiscsak az, ahogyan érezzük magunkat az adott segítő társaságában. Lehet, hogy minden korábbi szempontunknak megfelel a pszichológus, mégis azt vehetjük észre, hogy nem stimmel valami. Ez rengeteg okra visszavezethető, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az adott szakemberrel vagy velünk lenne bármi gond. Bánjunk óvatosan az ajánlásokkal is, mert bár lehet, hogy egy ismerősünknek valaki nagyon bevált, mi mégsem érezzük úgy, hogy nyugodt szívvel rábíznánk magunkat és megosztanánk az adott emberrel a legintimebb titkainkat. Figyeljük meg magunkat, milyen érzések kerítenek hatalmukba, mennyire könnyen nyílunk meg, ha a pszichológusnál vagyunk, és ha kétségek fognának el, elsődlegesen vigyük ezt be a folyamatba és beszélgessünk erről az adott szakemberrel. Ha pedig nem látunk más megoldást, bátran keressünk fel mást (szigorúan az előző folyamat lezárását követően)!

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek