Ideális állások, kifejezetten depressziósoknak

GettyImages-1149064165
Juhász Marianna

Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy a munkája a hobbija. Egyre többeknél vált ki depressziós tüneteket, ha rosszul választ magának munkahelyet. Ennek a béklyónak pedig meglehet, hogy az egészségünk látja kárát. De mi a teendő abban az esetben, ha már belecsúsztunk a szorongató depresszióba, és ebből csak egy munkahelyváltás jelenthet kiutat?

Aki szorong vagy depressziós, a különféle lelki eredetű betegségeit nem hagyja a munkahely kapuin kívül. A leggyakrabban jelentkező mentális betegségek az érzelmi és a neurotikus rendellenességeken kívül a szenvedélybetegségek, például az alkoholizmus, az evési rendellenességek, mint az anorexia, amely különösen gyakori a fiatal nők körében.

Ezek a legstresszesebb foglalkozások

Kutatások bizonyítják, hogy vannak olyan foglalkozások, amelyek kifejezetten megterhelőek mentálisan. Ilyen például a pedagógusok munkája, hiszen a gyerekekkel való foglalkozás sok esetben hatalmas stresszel jár. Szintén nagy türelemről és empátiáról kell tanúbizonyságot tenniük a vendéglátásban dolgozóknak.

A krónikus munkahelyi stressz káros lehet a pedagógus egészségére is
A krónikus munkahelyi stressz káros lehet a pedagógus egészségére isJoe Raedle / Getty Images Hungary

Az orvosok, ápolók, mentősök bár életeket mentenek, sokszor néznek szembe a halállal és súlyos betegségekkel is, nem csoda, ha ez lelkileg rendkívül megterhelő számukra.
A művészek, legyenek színészek, zenészek vagy írók, költők, bár hobbijukból élnek, sok esetben mégsem számíthatnak biztos megélhetésre, ami szintén okozhat szorongást a mindennapokban.
Az idősgondozás és az ápolói munka is olyan tevékenység, ami lelkileg bárkit nagyon megviselhet. 

Szembe kell nézni a problémákkal

Ha valaki kimerültnek, szomorúnak, enerváltnak vagy üresnek érzi magát, akkor feltételezhetően depresszióval küzd. Legyen bármi is a levertség oka, egy rosszul megválasztott munkahely, amely folyamatos félelemben, aggodalomban, feszültségben tartja a testet és a lelket, súlyosbíthatja is a depressziót. 

A legjobb megoldás, ha a betegséggel küzdő munkát vagy munkahelyet vált
A legjobb megoldás, ha a betegséggel küzdő munkát vagy munkahelyet váltpraetorianphoto / Getty Images Hungary

A depressziót nem szabad összekeverni a bánattal, a szomorúsággal, a bűntudattal vagy a stresszel. Ezek kiváltói lehetnek a depressziónak, valamint a depresszió tünetei fel is erősíthetik a kiváltó okokat.

A depresszió tünetei viszonylag könnyen kezelhetők pszichoterápiával, gyógyszeres kezeléssel.

Ám egy mérgező környezetben végzett munka megnehezítheti a depresszió kezelését, vagy akár súlyosabbá is teheti a tüneteket. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha a betegséggel küzdő munkát vagy munkahelyet vált, amely javíthatja a mentális egészségét, csökkentheti a depresszió mértékét, enyhítheti a szorongást, és hozzájárulhat a munka és a magánélet egészségesebb egyensúlyának eléréséhez.

A legjobb állások depresszióval küzdőknek 

Könyvtári munkák – Ha rajongsz a könyvekért, a legjobb munka számodra egy könyvtárosi állás. Habár a legtöbb ilyen munkakör végzettséghez kötött, de számos olyan feladat adódik egy bibliotékában, melyek szakképesítés nélkül is elvégezhetők. Ilyen például a könyvek, polcok rendezése, a dokumentumok digitalizálása, feltöltése. A könyvtárakban számos lehetőség kínálkozik arra, hogy kapcsolatba lépj, kommunikálj más emberekkel. Ha szereted a történelmet, dolgozhatsz az archívumokat, helytörténetet kezelő részlegen, segíthetsz a diákoknak az iskolai projektekben.
Ha szeretsz gyerekekkel foglalkozni, részt vállalhatsz olvasási napok vagy az iskolai rendezvények megszervezésében. A könyvtárak és a könyvtárosok a közösség pillérei. 

Aki szereti a könyveket és szeret segíteni másoknak, nagyon hasznosnak fogja érezni ezt a munkát és önmagát is. Ez pedig visszaadja az elvesztett önbecsülést.

Kisállatgondozás – Az állatokkal töltött idő jó terápia lehet a depresszió tüneteinek leküzdésében. Ha nincs saját háziállatod, vállalj kutyasétáltatást, így két legyet üthetsz egy csapásra, részed lesz a rendszeres testmozgásban, az állat közelsége pedig jó hatással lesz a mentális egészségedre.

Az állatokról való gondoskodás visszaadja a hasznosság érzését, ami az önbecsülésünk miatt is nagyon fontos
Az állatokról való gondoskodás visszaadja a hasznosság érzését, ami az önbecsülésünk miatt is nagyon fontosNevena1987 / Getty Images Hungary

Az állattartás és az állatokkal töltött idő szintén jót tesz az önbecsülésnek, hiszen minőségi órákat kínál egy olyan társsal, amely támogatást, gondozást igényel, ideértve az etetést, a játékot és a simogatást is.
Az állatkertek is mindig örömmel fogadják az állatgondozónak jelentkező munkavállalókat vagy önkénteseket.

Számítógépes programozó – Ha szereted a matematikát és az informatikát, vagy szeretsz számítógéppel dolgozni, akár még egy igazán jól fizető munkát is szerezhetsz. Ha jobban preferálod az önálló munkavégzést, lehetsz akár szabadúszó vállalkozó is, de ha csapatjátékos vagy, akkor bármilyen profilú cégnél el tudsz helyezkedni, hiszen mindig szükség van olyan munkaerőre, aki legalább az informatika alapjaihoz ért. Ha még nincs képesítésed, a leggyakrabban használt programozási nyelvek egy-egy tanfolyamon viszonylag gyorsan elsajátíthatók.

Kreatív munkák – Ha van kézügyességed, vagy érzéked a művészetekhez, és az érdeklődésed meghaladja a hobbiszintet, akkor akár a kedvtelésed is lehet a megélhetési forrásod. A termékeidet, legyenek azok kézműves tárgyak vagy élelmiszerek, akár az interneten is népszerűsítheted egy saját weboldalon vagy a közösségi médiában, de részt vehetsz kiállításokon, vásárokon, hasonló érdeklődésű embereknek szervezett találkozókon. Az új kapcsolatok és mások elégedettsége, visszajelzése rövid időn belül visszaadhatja az elveszett önértékelésed. 

Ez a tevékenység lehetővé teszi, hogy saját magad oszd be az idődet, így lesz alkalmad olyan tevékenységekre is, melyek segíthetnek a depresszió leküzdésében. Ilyen a testmozgás, egy terápián való részvétel vagy akár az elegendő alvás.

Kerti munkák – A kertészkedés is jó ellenszere lehet a depressziónak. A szabadban töltött idő, a tereprendezés vagy egy üvegházban végzett munka a testet és a lelket is karbantartja. Ez is egy olyan elfoglaltság, melyet végezhetsz saját vállalkozás keretében, vagy egy cég alkalmazottjaként. A kertészkedés, a parkgondozás vagy egy erdészetben vállalt könnyű fizikai munka előnye a gyönyörű környezet mellett, hogy lehetővé teszi a rendszeres testmozgást is. 

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra