Ezeket a mondatokat kerüld el, ha bipoláris zavarral élő emberrel beszélgetsz

Berényi Bianka
GettyImages-669922180
Olvasási idő kb. 7 perc

Így támogathatjuk a bipoláris zavarral élő szerettünket, anélkül, hogy sérülne. Az alábbi mondatokat kerüljük el, ha vele beszélünk!

A bipoláris zavar egyfajta mentális betegség, ami sokkal több embert érint, mint gondolnánk. Az USA lakosságának legalább egyötöde érintett, és ez a szám folyamatosan emelkedik. A bipoláris zavarban nagyon szélsőséges hangulatingadozások jellemzőek, melyeket sokszor gyógyszeres kezeléssel lehet csak kordában tartani. Ha valamelyik szerettünk ilyen betegségben szenved, akkor segítsünk neki ezzel élni, és ne érzékeltessük vele az állapotát. 

Mi is az a bipoláris zavar?

Ha tudni szeretnénk, hogyan támogassuk a bipoláris zavarban szenvedőt, az első lépés lehet, hogy többet megtudjunk az állapotról. A bipoláris zavar egy mentális egészségi állapot, amelyet szélsőséges hangulati ingadozások jellemeznek. 

Ezek a hangulatváltozások megnehezítik az egyén számára a mindennapi életben való működést, beleértve a munkahelyet, az otthont és a kapcsolatokat is. 

Az emberek által tapasztalt hangulati ingadozások közé tartozik a mániákusság, hipománia, depresszió és a vegyes epizódok. Azt is fontos felismerni, hogy a bipoláris zavart erősen befolyásolja a genetika, de a környezeti tényezők, például a rossz szociális helyzet és a traumák is szerepet játszanak az állapot kialakulásában.

A bipoláris zavarral élő nagyon érzékeny, és hangulatingadozásai hirtelen jönnek
A bipoláris zavarral élő nagyon érzékeny, és hangulatingadozásai hirtelen jönnekGetty Images

Mondatok, amelyeket kerüljünk el, ha valaki bipoláris zavarban szenved

„Már megint túlreagálod”

A túlreagálás a bipoláris zavar tünete. Amikor egy mentális betegségben, például bipoláris zavarban szenvedő szeretett személyt támogatunk, fontos, hogy szavainkkal inkább empátiát mutassunk felé, mint elkeseredést vagy elítélést. Lehet, hogy a szeretett személy túlreagál valamit ahhoz képest, ahogyan te látnád a helyzetet, de ha érzelmeit „csak” túlreagálásként írjuk le, az elbagatellizálja megélt tapasztalatát, és inkább szégyent, mint együttérzést közvetít.

„Bármi, ami nem öl meg, megerősít”

Igen, igaz, hogy vannak, akik nehéz tapasztalatokon mennek keresztül, tanulnak belőlük, és erősebben jönnek ki belőlük. De ez a kifejezés téves – a bipoláris zavar igenis megölhet. A bipoláris zavarban szenvedők legalább 25-60%-a kísérel meg öngyilkosságot , és 4-16%-a hal meg öngyilkosság következtében. 

„Mindenkinek van néha hangulatingadozása”

Ez igaz. Még azoknál is, akiknek nincs diagnosztizálható mentális egészségügyi zavara. De csak a bipoláris zavarban, ciklotímiában, skizoaffektív rendellenességben és az ezekhez kapcsolódó súlyos mentális betegségekben szenvedőknél tapasztalható ismétlődő és súlyos hangulati ingadozás a mániás epizódok, a hipománia és a depresszió közt.

„Néha mindenki egy kicsit bipoláris”

Ez a hasonlító kifejezés ugyanazon okok miatt érzéketlennek hat. A hangulatingadozások nem azonosak a bipoláris zavarral. Az ehhez hasonló kijelentések minimalizálják azoknak a tüneteknek a súlyosságát, amelyekkel a bipoláris zavarban szenvedő személy együtt él.

„Pszichopata vagy”

Az őrült, pszicho, klinikai eset, bolond, és a tucatnyi negatív szó, amelyek valaki mentális állapotára utalnak, érzéketlenek és károsak a mentális egészségi zavarokkal küzdő emberek számára. Lehet, hogy hozzászoktunk már ahhoz, hogy ilyen kifejezéseket mondjunk viccből barátaink felé, de ezek bántóak lehetnek annak, aki valamilyen rendellenességgel küzd . 

„Úgy viselkedsz, mint egy mániákus”

A populáris kultúrában a mániákusokat gyakran erőszakosnak és megzavartnak ábrázolják. A bipoláris mánia átélése nem jelenti automatikusan azt, hogy egy személy veszélyes lesz. A bipoláris zavar szintén nem ugyanaz, mint az antiszociális személyiségzavar vagy a pszichopátia. Óvakodni kell minden olyan nyelvhasználattól is, amely egy személyt a rendellenessége alapján határoz meg. Az ember sokkal több, mint az esetleges betegsége.

„Bárcsak ilyen őrült lennék, mint te”

A mániákusságnak számos tünete van, és az ehhez hasonló megjegyzések bagatellizálják az ember mániákusságával kapcsolatos tapasztalatait. A mániákus állapotot sokszor a megszállott őrültséghez hasonlítják. Sok energiája lehet egy bipoláris betegnek a mániákus epizód során, száguldó gondolatokat, alvászavarokat és impulzív viselkedést is tapasztalhatnak közben.

„Olyan normálisnak tűnsz”

Lehet, hogy a bipoláris zavarban szenvedő személy ciklusok között van, vagy talán jól tudja elrejteni, amit érez. Lehet, hogy hipomániás epizódban vannak, amiknek nincsenek nagyon feltűnő negatív külső jegyei. D sose mondj ilyet, hogy „Nem lehetsz beteg, olyan normálisan nézel ki!”

„Biztos havibajod van”

Bár igaz, hogy a havi hormonális változások befolyásolhatják a hangulatot, a bipoláris zavart úgy jellemezni, mint a PMS-t (menstruációs ciklus), egyszerűen helytelen. A bipoláris zavar szintén nem tesz különbséget: minden nemű embert érinthet – nem csak azokat, akik menstruálnak. Bárki megsértődhet ezen a kijelentésen, nem beszélve a bipoláris zavarban szenvedőkről, mert teljesen más a PMS és ez a betegség.

Ha bipoláris zavarral küzdő személlyel beszélgetsz, oda kell figyelned a mondataidra
Ha bipoláris zavarral küzdő személlyel beszélgetsz, oda kell figyelned a mondataidraGetty Images

 

Hogyan segíthetünk valakinek, ha bipoláris zavarral él?

A fenti típusú megjegyzések elkerülésén túlmenően más dolgokat is megtehetünk, hogy támogassuk a bipoláris zavarban szenvedő szeretteinket.

Hallgassuk meg őt

Nem kell mindig pontosan tudnod, mit mondj. Gyakran az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, ha hajlandó vagy meghallgatni őt. Próbálj meg támogató és együttérző lenni, amikor megosztják aggodalmaikat, frusztrációikat és egyéb gondjaikat.

Nyújtsunk gyakorlati támogatást

Amellett, hogy érzelmi támogatást nyújtunk, gyakorlati módon is segíthetünk. 

A hangulati epizódok során a bipoláris zavarban szenvedő emberek nehezen tudnak lépést tartani a mindennapi élet követelményeivel.

Kérdezzük meg, hogy segíthetünk-e nekik olyan dolgokban, mint a megbízások és a számlák befizetése.

Ösztönözzük a kezelés betartására

A bipoláris zavar kezelése gyakran gyógyszeres kezelést és pszichoterápiát foglal magában. Támogathatjuk barátunkat, ha felajánljuk, hogy elvisszük vagy elkísérjük a terápiás találkozókra, és bátorítjuk, ha kell, hogy vegye be a gyógyszerét. 

Legyen tervünk

Mivel a bipoláris zavar gyakran kiszámíthatatlan, és gyorsan változhat, fontos, hogy legyen egy terved arra vonatkozóan, hogy mit tehetsz, ha barátod kockázatos magatartást tanúsít, vagy öngyilkosságon gondolkozik.

Egyszóval, mindig legyünk ott neki érzelmi támogatást nyújtva, és segítve a bipoláris embert. Ezzel a betegséggel lehet élni, csak figyelni kell a jeleit és tüneteit, és megfelelően kell kezelni azokat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek