Nem csak úgy érzed, tényleg egyre nehezebben kezeled a stresszt

A jelenlegi időszak mindannyiunk számára stresszes. Az utóbbi hónapokban a bizonytalanság és a kilátástalanság azok közül is sokakat utolért, akiknek korábban problémamentes volt az életük.

Vannak azonban, akik pandémia nélkül is úgy érzik, hogy minél idősebbek, annál nehezebben birkóznak meg a stresszes helyzetekkel. De vajon az idő előrehaladtával tényleg egyre nagyobb kihívást jelent egy-egy nehezebb időszak?

Nem csak úgy érzed, idővel tényleg nehezebb

Bár a stresszes helyzeteket egyik életkorban sem könnyű kezelni, ez az idősebb emberek számára számos okból nehezebb lehet – mondja Hope Ricciotti, a Harvard professzora. Az első és leginkább kézenfekvő ok, hogy a testünk öregszik, így már fizikailag sem képes ugyanúgy megbirkózni a stresszhelyzetekkel, mint korábban, egyre nagyobb kihívást jelent a felépülés. Mindemellett a mentális egészségünk megóvása is egyre nagyobb feladatnak ígérkezik.

Egy kis odafigyeléssel megkönnyítheted a dolgod
Egy kis odafigyeléssel megkönnyítheted a dolgodVioletaStoimenova / Getty Images Hungary

Alapvetően a pihentető éjszakai alvás hozzájárul a stressz csökkentéséhez, az életkor előrehaladtával azonban gyakran előfordul, hogy az ember nem alszik annyit és olyan nyugodtan, mint korábban, és ez hozzájárul az agy magasabb stresszhormonszintjéhez. És az sem ritka, hogy minél idősebbek vagyunk, annál komolyabb kihívásokat állít elénk az élet, így nem csoda, ha ezekre nehezebben találunk megoldást.

A stressz bizonyos tényezői is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy nehezebben viseljük őket. A stressz sok esetben ugyanis hasonló tünetekkel jár, mint a memóriavesztés vagy a demencia, de a jellemző panaszok között szerepel az étvágytalanság vagy épp a korábbinál nagyobb étvágy, fejfájás, szorongás, ingerlékenység vagy koncentrációs problémák.

A professzor szerint érdemes relaxációs technikákat bevetni a stressz csökkentése érdekében, de jót tesz az is, ha közösségi tevékenységekben veszünk részt. Érdemes tudatosan étkezni, figyelni a pihenésre és rendszeresen mozogni is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra