18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Technikák, amiktől könnyebben jön a női orgazmus

GettyImages-465795275

A női orgazmus sokszor nehéz ügy. Nemcsak a nőnek, aki ritkán vagy egyáltalán nem éli át, de partnerének is, aki a női örömöt teljesítőképességének és virtuozitásának bizonyítékaként tartja számon. De mitől megy olyan nehezen? Egyáltalán, tényleg nehezen megy az orgazmus a nőknek?

Bár valóban többször hallunk a női orgazmussal kapcsolatos nehézségekről, nincs olyan objektív ok, (például anatómiai eltérés), ami a férfiakénál ritkább orgazmust indokolna. Azoknak a nőknek az aránya, akik semmilyen módon nem tudnak orgazmust átélni, körülbelül egy százalék, vagyis pontosan ugyanakkora, mint a férfiak körében. Hogy akkor a többiekkel mi van?

Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus – aki szerint nekik és partnereiknek elsősorban tudatos jelenlét és némi technikai fogódzó kellene ahhoz, hogy rendszeresen eljuthassanak a csúcsra – videósorozatából két epizódot is az orgazmustechnikáknak szentelt. Lássuk, melyek azok az apróságok, amelyeket mindannyian megtehetünk magunkért és partnerünkért.

Az elmaradó orgazmus

Az orgazmus elmaradásának sokféle oka lehet, a szakértő szerint mindenképpen érdemes külön beszélni a pszichés és a fizikai okokról.

Az egyik lelki ok, hogy nagyon sok felnőtt nő küzd a testével és a szexualitásával kapcsolatos szorongásokkal, amelyek rendkívüli mértékben megnehezítik, hogy valóban rá tudjanak hangolódni az együttlétekre. A szexualitással kapcsolatos gátak sok esetben kisgyerekkorra vezethetők vissza, amikor is az abban a korban (is) teljesen normális autoerotikus kísérletezéseket a szülők megszégyenítéssel, szidással próbálják meg leállítani. Ezek a visszajelzések (rendes kislány ilyet nem csinál/pfuj, ez gusztustalan) olyan mély nyomot hagyhatnak, hogy sokaknak még felnőttként sincs kedvünk kísérletezni sem magányos, sem páros formában. A testtel kapcsolatos szorongásokat sokaknál generálják, másoknál csak felerősítik a média által közvetített, a testképpel kapcsolatos hamis elvárások, melyek szintén bénítóan hatnak egy olyan helyzetben, amikor önfeledtnek kellene lennünk. Nagyon jellemző még, hogy a mindennapi feladatok, nehézségek mókuskerekéből is nehezen tudunk kiszállni: hiába vagyunk ott testben, ha fejben a bevásárlólistát állítjuk épp össze, vagy a gyerek fizikadolgozata miatt aggódunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ha pedig a testi okokat nézzük: sok együttlétkor nem jut kellő idő a szexuális izgalom felépítésére, akár a partner figyelmetlensége miatt, akár azért, mert a nem megfelelő kommunikáció miatt már megszokottá vált, hogy nincs előjáték és kész. Ha viszont idő, figyelem és elkötelezettség mind adott, és mégis problémák vannak, a pszichológus szerint könnyen lehet, hogy valamilyen szextechnikai nehézség van a háttérben: egyszerűen nem ott és nem úgy kap ingert a nő, ahogyan arra orgazmusához szüksége lenne.

Mit lehet tenni?

A szakértő szerint nagyon is sokat, főleg, ha mi magunk és partnerünk is elkötelezett a változásra. Egy olyan nőnek, aki még soha nem ért el orgazmust sem szólóban, se páros szex során, először az önörömszerzéssel érdemes próbálkoznia, hogy kitapasztalja, hol és mi esik jól. Akiknek maszturbálás közben üzembiztosan összejön a dolog, együttlétkor viszont akadozik, annak érdemes új pózokat és más mesterfogásokat kipróbálnia. Kis lépések és bárki számára bevethető, életszerű tippek következnek.

Kíváncsian várom!
Kíváncsian várom!Tony Anderson / Getty Images Hungary

Női öröm szólóban

A szexuálpszichológus videójában nagyon gyakorlatias tanácsokkal látja el azokat a nőket, akik az orgazmus elmaradásával küzdenek. A szakértő javasolja, hogy törekedjünk arra, hogy szimultán kapjunk belülről és kívülről is ingerlést: a vibrátort dildóként használva kézzel stimuláljuk a csiklót is, vagy a zuhanyfej használata mellett ingereljük a hüvely felől is az egyébként nagyon komplex női örömrendszert. Fontos azonban, emeli ki, hogy ezeket a technikákat ne tegyük kizárólagossá, ne szokjunk rájuk, inkább szolgálják csak a saját testünkről való tanulást, mert, mint mondja: „Férfi legyen a talpán, aki tudja hozni egy vibrátor rezgésszámát.” A ne szokjunk rá figyelmeztetés egyébként is többször elhangzik a segítő videóban. Nem azért, mert a szólóban alkalmazott technikákkal bármi probléma lenne, hanem mert egy részük nehezen kivitelezhető páros helyzetben. Ha megszokjuk például, hogy hason fekve ingereljük magunkat, külön érdemes foglalkozni azzal, hogy más pózokra is átkondicionáljuk magunkat. 

Örömszerzés párban

Ha szólóban már megy, vagyis bizonyossá vált, hogy kutya bajunk, mert ha minden klappol, igenis tud orgazmusunk lenni, érdemes ebbe az örömteli folyamatba a partnerünket is bevonnunk, illetve magunkat is az együttléthez illő lelkiállapotba hoznunk.

Lehet akármilyen figyelmes is a partnerünk, ha szex közben valamilyen semlegesítő (bevásárlólista, tévéműsor) vagy szorongást okozó (hogy nézek ki) dologra gondolunk, megette a fene az egészet. A szexualitásban és így az orgazmus elérésben is kulcsszerepet játszik az agyunk, így rengeteget számít, hogy szex közben milyen gondolatokkal töltjük meg. A fentebb említettek helyett érdemes erotikus gondolatokkal megpakolni: nyugodtan engedjük el magunkat és fantáziáljunk arról, ami igazán beindít bennünket, javasolja a szakértő. Ez már önmagában is sokat segíthet!

A másik aduász a hangunk megfelelő használata lehet. Azzal, hogy szex közben akár a megszokottnál jóval hangosabbak vagyunk, feszültséget oldunk, beindítjuk a partnerünket és saját magunkat is. Hanghatásunk ugyanis saját testünk számára is visszajelzés: jól vagyunk, jólesik, ami történik.

Sokat segít, ha szex közben (póztól függetlenül) nem félünk használni a csípőnket. A csípő finom mozgatása fokozza az altest vérellátását (ezzel már önmagában hatalmas segítség az orgazmushoz), továbbá segíthet, hogy a behatolás közben a csiklót is több inger érje, ráadásul megint csak fontos visszajelzés a partnerünknek is arról, hogy aktívan és örömmel veszünk részt az együttlétben.

Ha nehezen megyünk el, nagyon nem mindegy az sem, milyen pózban vagyunk együtt a partnerünkkel. Azok a pozíciók, amelyekben a nő van fölül (lehet ez akár az a tantrikus szexből is ismert elrendezés, hogy a pár mindkét tagja ül), lehetőséget teremtenek arra, hogy a nő szabályozza a behatolás mélységét, szögét, ráadásul a férfi szabad kezeivel megadhatja a szükséges külső ingert is, ami a női orgazmus legbiztosabb záloga. Bevált póz lehet a misszionárius pozíciónak az a változata is, amikor a férfi a nő lába közt térdel és behatolás közben folyamatos nyomást, dörzsölést tud kifejteni a csiklóra. Továbbá ismert és jól bevált még az a módszer is, amikor a férfi váltakozva, egyszer kint, egyszer bent mozogva ingerli péniszével partnerét.

És mi van, ha nincs orgazmusom?

Az orgazmus, essen bármennyire is jól, nem a szex alfája és ómegája. Ha szexuális életed örömet okoz, ha jólesőn dőlsz hátra egy-egy együttlét után, akkor nem sokat számít, hogy minden alkalommal van-e orgazmusod. Annak pedig, hogy „hüvelyi” vagy „csiklóorgazmusod” van, még kevesebb a jelentősége, mert a tudomány mai állása szerint a női orgazmusnak mindenképpen a csiklóhoz van köze. Az azonban, ha orgazmusod elmaradása feszültséget, szorongást vagy párkapcsolati problémát okoz, olyasvalami, amivel mindenképpen érdemes foglalkoznod, ha szükséges, szakember bevonásával.

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Érdekességek