5 lépés, amivel véget vethetsz egy mérgező kapcsolatnak

Akármennyire is nehéz, van, hogy a legjobb döntés továbbállni. Adunk néhány tippet, hogy felismerd, ha egy kapcsolat már nem örömöt, hanem inkább szenvedést okoz.

Nem lehetek önmagam a közelében. Úgy érzem, semmit nem vagyok képes jól csinálni, mert folyamatosan azt kapom tőle, hogy nem vagyok elég jó. Minden róla szól, mindig az övé az utolsó szó, meg sem hallja, amit mondok.

A fenti kijelentések nem éppen egy harmonikus párkapcsolatra utalnak. Ha ezek közül akár csak az egyikkel is azonosulni tudsz, akkor érdemes átértékelned a helyzeted – és továbblépned, ha arra van szükség. Ebben segít a PsychCentral cikke.


1. Lépj ki a tagadásból

Először is vizsgáld meg, hogy feltölt vagy lemerít a pároddal töltött idő. Valóban akarsz-e időt tölteni vele, vagy inkább úgy érzed, kénytelen vagy? Sajnálod őt? Egy bizonyos reakciót vársz tőle, amit sohasem kapsz meg? A megjegyzései és a viselkedése miatt rendszeresen csalódottan távozol tőle? Úgy érzed, sokkal többet teszel hozzá a kapcsolathoz, mint ő? Kedveled egyáltalán a partneredet? 

2. Keresd meg az előnyöket

Minden kapcsolatnak, még a mérgezőknek is megvannak a rejtett előnyei. Máskülönben miért maradnánk bennük? Határozd meg, pontosan mit is kapsz ettől a kapcsolattól! Vonzónak és szexinek érzed magad a partnered mellett? Az, hogy segítesz neki a gyereknevelésben, bár kimerítő, valamilyen módon csökkenti a bűntudatodat, mert úgy érzed, a te életed könnyebb, mint az övé? Bár nem bánik jól veled, a szüleidre emlékeztet, és ezzel egyfajta (mérgező) komfortérzetet nyújt?

Te mit kapsz ettől a kapcsolattól?
Te mit kapsz ettől a kapcsolattól?RapidEye / Getty Images Hungary

3. Töltsd be a különleges éneden tátongó lyukat

Keresd a mentális jóllét és teljesség más forrását, azaz építsd önmagad. Végezz olyan tevékenységeket, amelyektől jobban érzed magad, hogy ne legyél rászorulva másokra. Vegyél elő félretett projekteket, tanulj meditációt vagy jógát, hívd fel a barátaidat, és emlékeztesd magad, hogy a jelenlegi hangulatod – szomorúság, harag vagy zaklatottság – nem fog örökké tartani.

4. Vedd körül magad pozitív emberekkel

A nyitott, fejlődésfókuszú emberek remélhetőleg éppen olyan kemény munkával próbálnak változtatni a határaikon, mint te magad. Nem vergődnek tehetetlenül kapcsolataik hálójában, így ők maguk is kevésbé mérgezők. Okosan válogasd meg tehát, kikkel töltöd a szabadidődet!

5. Hagyd hátra a szégyent

Dolgozz rajta, hogy meggyógyítsd énednek azt a részét, amely valószínűleg vonzza a mérgező kapcsolatokat. Ehhez bizonyosan fel kell tárnod múltbeli mérgező kapcsolataidat, és meg kell bocsátanod saját magadnak a bennük játszott szerepedért. Fel kell ismerned, hogy figyelmet, törődést, szeretetet érdemelsz – csak így juthatsz el arra a pontra, hogy egyedül is teljes egésznek érezd magad, és ne egy másik személytől vagy kapcsolattól várd a megváltást.

Oszd meg másokkal is!
Mustra