Miért élnek tovább az optimisták? És mennyivel?

Eddig is tudtuk, hogy jobb a dolgok napos oldalát nézni, egy friss kutatás viszont még jobban ráerősít az optimizmus pozitív hatásaira. Kiderült ugyanis, hogy az optimisták jóval tovább élnek, mint kevésbé derűlátó társaik.

A Bostoni Orvosi Egyetem kutatása során az intézet pszichológusai mintegy hetvenezer női és ezernégyszáz férfi alany lelki és testi egészségét követték nyomon – évtizedeken keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy az optimista személyek jóval nagyobb eséllyel érik meg a boldog öregkort, mint azok, akik borúsan szemlélik a világot – számol be az Elemental.

Könnyebben túllendülnek a problémákon

A vizsgáltaknak be kellett számolniuk arról, mennyire érzik optimistának vagy éppen pesszimistának magukat; az elmondottak alapján öt csoportba sorolták őket. Emellett a kutatók számításba vették a résztvevők életkorát, nemi, etnikai és társadalmi hovatartozását, egészségi állapotukat, étrendjüket és esetleges lelki bajaikat. A végeredmény egyértelműen a pozitív életszemlélettel rendelkezőket hozta ki győztesnek. Mint kiderült, a legoptimistábbnak bizonyult nők 15, a férfiak 11 százalékkal tovább élnek, mint a legpesszimistábbak, emellett az optimista nők 50, a férfiak 70 százalékkal nagyobb eséllyel érik meg a 85 éves kort.

Tovább élnek az optimisták
Tovább élnek az optimistákGetty Images / Getty Images Hungary

De vajon mi lehet az oka, hogy ennyivel jobban bírják az optimisták? A magyarázat talán a pozitív szemléletű emberek jobb stresszfeldolgozó képességében rejlik – véli Lewina Lee, az egyetem adjunktusa, a kutatás egyik szerzője. Az optimisták könnyebben birkóznak meg a mindennapos megpróbáltatásokkal, és könnyebben átlendülnek a gondokon. Bizonyított, hogy a magas stressz-szint növeli a krónikus gyulladásos betegségek, és más egészségügyi gondok kockázatát. Jobb stressztűrésüknek hála az optimista emberek jobban is alszanak, mely szintén fontos az egészség megőrzése szempontjából.

Az optimizmus fejleszthető

Az optimisták gyakran egészségesebben is élnek, hiszen képesek káros szokások – dohányzás, alkoholfogyasztás, túlevés, lustaságra való hajlam – nélkül átvészelni a problémákat. Természetesen a jelenség fordítottja is igaz lehet – a testi és szellemi egészség könnyen derűlátóvá tehet valakit. A kutatások szerint az optimista / pesszimista hozzáállásnak genetikai alapjai is lehetnek, azonban az optimizmus fejleszthető is. Különféle praktikákkal, egyszerű módszerekkel könnyen kialakíthatod magadban a pozitív gondolkodás képességét. A lényeg, hogy a rossz dolgoknak is lásd a pozitív oldalát, legyenek céljaid, és bízzál benne, hogy sikerrel eléred azokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra