A párod boldogsága a te hosszú életed titka

Egy friss kutatás eredményei szerint azok, akik boldog házasságban élnek, tényleg tovább élnek.

Sőt, ha egészen pontosak szeretnénk lenni, többet nyom a latban házastársunk elégedettsége és boldogsága, mint a sajátunk. Az eredményekről a Study Finds számolt be.

Az ő rossz szokásai az én rossz szokásaim is

„Az eredmények szerint a házastársunk elégedettsége hozzájárul az élettartamunkhoz, függetlenül az egészségi állapotunktól és társadalmi, gazdasági, demográfiai jellemzőinktől” – jelentette ki Olga Stavrova, a holland Tilburg Egyetem kutatója.

Ennek az az oka, hogy a kevésbé boldog emberek általában kevésbé egészséges életmódot folytatnak. Házastársunk rossz szokásai pedig hatással vannak a mi mindennapjainkra is, éppen úgy, ahogy egy aktív, egészséges társ mellett valószínűleg mi is elkezdünk mozogni, és odafigyelünk magunkra.

„Ha a partnerünk depressziós, és legszívesebben a tévé előtt ülve, csipszet vacsorázva tölti az estéit, nagy eséllyel a mi esténk is így fog telni” – magyarázza Stavrova. A kutatásban 4400, 50 év feletti házaspár vagy élettárs adatait elemezték, akiknek a 99 százaléka volt heteroszexuális. A kutatás nyolc évig tartott, ez alatt a résztvevők beszámoltak az elégedettségük mértékéről, valamint olyan tényezőkről, mint például a partneri támogatás szintje vagy a fizikai aktivitás gyakorisága. Az évek során rendszeresen vizsgálták az egészségügyi állapotukat, és más demográfiai adatokat is figyeltek.

Érdemes a kapcsolatba energiát fektetni
Érdemes a kapcsolatba energiát fektetniJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

A partneri támogatásnál is fontosabb

A kutatás időszakának végére a résztvevők 16 százaléka már nem élt, jellemzően alacsonyabb jövedelmű és iskolai végzettségű, idősebb férfiak, akik kevésbé voltak fizikailag aktívak. Az elhunytak az eredmények szerint kevésbé voltak elégedettek az életükkel és a párkapcsolatukkal. Az ő partnerük is nagyobb mértékben volt elégedetlen, sőt nagyobb valószínűséggel hunyt el a kísérlet nyolc éve alatt.

Az eredmények szerint az is növeli a halálozási kockázatot, ha valakinek a partnere a kutatás kezdetekor boldog volt, de idővel elégedetlenebbé vált. Ennél már csak abban az esetben nőtt jobban a halálozás esélye, ha a házastárs már a vizsgálat kezdetekor sem volt elégedett az életével.

Stavrova úgy véli, hogy a partneri támogatásnál nagyobb hatással van életünk minőségére és hosszára az, hogy a társunk mennyire elégedett. Ez a kutatás segíthet annak megítélésében, hogy mi alapján érdemes társat választanunk, és az eredmények szerint érdemes lenne az egészséges életmódra vonatkozó ajánlásokat inkább párokra vagy háztartásokra alakítani, mint egyénekre. A hosszú élet érdekében, boldogságra fel!

Oszd meg másokkal is!
Mustra