Miért olyan ellenállhatatlanul vonzóak a narcisztikus emberek?

A narcisztikus személyek kifejezetten önzők, követelőzők, bántalmazók lehetnek – de csak ha jobban megismerjük őket. A kezdeti benyomás azonban általában rendkívül pozitív. Miért tudnak ilyen könnyen az ujjuk köré csavarni minket?

Az erős kezdés hátterében egy meglehetősen nagyra értékelt vonás, a magas önértékelés észlelése állhat egy nemrég publikált kutatás szerint, amelyről a Psychology Today számolt be. Miranda Giacomin, a kanadai MacEwan Egyetem oktatója és munkatársai négy egymást követő vizsgálatban figyelték meg azt, hogy miként reagálnak a résztvevők narcisztikus embereket ábrázoló fényképekre.

#1 Magas önértékelést szimatolunk ott is, ahol nem feltétlenül van

A résztvevőknek olyan emberek fotóit mutatták, akik előzetesen narcizmust, illetve önértékelést mérő kérdőívet töltöttek ki. Noha a tesztek eredményeiről a személyeket nem tájékoztatták, azoknak az embereknek a képeit kedvelték a legjobban, akik mind a narcizmus, mind az önértékelés skálán magas pontszámokat értek el. Az egyik vizsgálatban például heteroszexuális nők Tinder-profilokat nézegettek. Beszámolójuk alapján jobban szerettek volna azokkal találkozni, akik az előzetes mérések alapján narcisztikusabbak voltak. A hatást ebben az esetben is az önértékelés észlelt szintje mediálta (közvetítette).  

„Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy az emberek jobban kedvelik azokat, akiknek magasabb az önértékelésük” – nyilatkozta Giacomin a vizsgálat eredményeiről. „A narcisztikus emberek gyakran extrovertáltak, karizmatikusak, magabiztosak. Ezeket a tulajdonságokat sokszor a magas önértékelés számlájára írják a velük kapcsolatba lépők, tévesen.” Ráadásul a narcisztikus embereknek kifejezett stratégiája, hogy mások ilyen képet alakítsanak ki róluk: ez már a manipuláció része. Itt is ez történt: a narcisztikus emberek önértékelését rendre túlbecsülték a résztvevők. 

A magas önértékelés tetszik az embereknek, a narcizmus kevésbé
A magas önértékelés tetszik az embereknek, a narcizmus kevésbég-stockstudio / Getty Images Hungary

#2 Akkor is kedveljük, ha tudjuk, hogy narcisztikus?

Amikor a kutatók előre elárulták, hogy a fényképeken szereplő személyek narcisztikusak, a kedveltségük drasztikusan lecsökkent. Jellemzőiket a résztvevők nem tudták a magas önértékelésnek tulajdonítani az információ birtokában, a narcizmus önmagában pedig nem vágyott tulajdonság az emberek szemében. Tehát, ha valakiről előre azt mondják neked, hogy narcisztikus, akkor a figyelmeztetés hatására várhatóan nem fogsz az illető bűvkörébe kerülni, nem alakul ki benned a pozitív benyomás.

#3 Mi a különbség a magas önértékelés és a narcizmus között?

A narcisztikus személyek felfújt énképe inkább felsőbbrendűségi érzéseket tartalmaz: azt gondolják, hogy ők különbek, nagyszerűbbek, csodálatosabbak, mint mások. A magas önértékelésű ember énképe sokkal reálisabb és tartalmasabb, a többi embert pedig egyenrangúként kezeli. Noha értékes személyként éli meg magát, másokról is hajlamos ugyanezt gondolni. A magas önbecsülés és a narcizmus további különbségeiről alábbi cikkünkben írtunk részletesen. 

A saját énjével való foglalkozás eltakarja előle a világot
A saját énjével való foglalkozás eltakarja előle a világotSrdjanPav / Getty Images

#4 Tényleg alacsony a narcisztikus emberek önértékelése?

A narcizmus grandiózus énképpel és az empátia hiányával jellemezhető állapot. A pszichodinamikai irányzat, elsősorban Heinz Kohut elméletalkotása nyomán vált elterjedté az a nézet, hogy a narcisztikus ember önmagával kapcsolatos irreálisan pozitív vélekedései igazából öngyűlöletet fednek el. A téma egyik kutatója, W. Keith Campbell azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy ezt a feltételezést még soha senkinek nem sikerült empirikus módszerekkel igazolni. Tanulmányában olyan kísérletekről számol be, amik ún. projektív technikákkal dolgoztak, tehát kimenetelük akaratlagosan nem volt befolyásolható. A tudattalan működéseket mérő módszerekkel végzett vizsgálatok nem találtak összefüggést a narcizmus és az implicit önértékelés között.

Ráadásul a narcisztikus emberek explicit kommunikációjában is megfigyelhető, hogy míg bizonyos, aktivitással összefüggő területeken (pl. státusz, intelligencia) nagyra tartják magukat, addig más területeken szerényebbnek írják le a képességeiket (pl. kedvesség, moralitás). Más kérdés, hogy ez utóbbiakat mennyire tartják egyáltalán fontosnak, vagy számukra inkább elhanyagolható tulajdonságokról van szó, ezért megengedik maguknak, hogy ne ők legyenek a legfantasztikusabbak benne. 

Te egyből kiszúrod a nárcisztikus embereket?

A narcisztikus emberek elbűvölőek, sármosak, kifejezetten vonzóak lehetnek. Egyes kutatások szerint ezeknek a személyeknek jellegzetes a szemöldöke, míg más tanulmányok az öltözködés és a sminkhasználat elképesztően igényes módjáról értekeznek. A való életben történő találkozások persze sokkal összetettebbek annál, mint amikor képeket nézegetünk. Ha valaki a világraszóló teljesítményeivel dicsekszik, nem fejez ki együttérzést, monologizál, folyton a szavadba vág, a gondolatai folyamatosan önmaga körül keringenek, érdemes más beszélgetőtárs után nézned. Ha narcisztikus az illető, ha nem.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek