Sok gyógyszer helyett elég lenne megfelelően táplálkozni

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint 5 év alatt költséghatékonyabbá válna, ha az egészségügyi programok a gyógyszeres kezelések helyett az egészséges táplálkozáshoz nyújtanának több támogatást.

A Medicare és a Medicaid a két legnagyobb egészségügyi program Amerikában. Az elmúlt évek alatt több millió ember gyógyszeres ellátását támogatták. De van-e ennél hatékonyabb módszer? Erre kereste a választ a Medical News Today.

Sok pénzbe kerül, ha megbetegszünk 

A Medicare egészségbiztosítási programja a betegek bizonyos csoportjának, például a 65 évnél idősebb, veseelégtelenséggel küzdő, rossz anyagi helyzetben lévő pácienseknek nyújt támogatást. 2017-ben az amerikai szövetségi költségvetés 15 százalékát tette ki a Medicare. A szakértők becslése szerint, mivel a népesség korával együtt emelkednek az egészségügy költségei, ezek a kiadások a jövőben is nőni fognak. Jelenlegi becslések szerint a Medicare kiadásai 2018-ban elérték a 18 százalékot.

Nem győzzük hangsúlyozni: fontos a megelőzés!
Nem győzzük hangsúlyozni: fontos a megelőzés!ansonmiao / Getty Images Hungary

Ösztönözzük az embereket az egészséges táplálkozásra

A Tufts Egyetem és a bostoni Brigham és Női Kórház kutatócsoportja az egészségügyi programok egészséges táplálkozásra vonatkozó előírásait elemezte. Eredményeik szerint, ha a megfelelő táplálkozásra a jelenleginél 30 százalékkal magasabb támogatást biztosítanának a programok, pár éven belül csökkenthetnék az egészségügyi kiadásokat.

Az ötlet kivitelezésére a kutatók két forgatókönyvet modelleztek. Mindkét elképzelés alapja, hogy a Medicare és a Medicaid az egészséges élelmiszerek beszerzésének 30 százalékát fedezné. Az első esetben ez zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozna, azonban a második esetben már a teljes kiőrlésű gabonák, magvak, halfélék és növényi olajok vásárlásával felmerülő összeg 30 százalékát is fedezné a program.

Az eredmények szerint az első forgatókönyv életbe lépésével 1,93 millió szívbetegség előzhető meg, a második modell bevezetése pedig közel 3,28 millió szívbetegség és 120 000 cukorbetegség kialakulását gátolná meg.

Az étkezésnek a cukorbetegségre gyakorolt pozitív hatása a teljes kiőrlésű gabonáknak és az olajos magvaknak köszönhető. „Megállapítottuk, hogy ugyanennyire vagy még költséghatékonyabb lenne, ha a vérnyomásproblémák vagy a koleszterinszint kezelésére használt gyógyszerek helyett a Medicare és a Medicaid az egészséges táplálkozást támogatná” – mondja Yujin Lee, a tanulmány társszerzője.

Az egészségügyi ellátás szükségességének csökkentése

Mindkét modell bevezetése jelentősen csökkentené az egészségügyi ellátások szükségességét, ezzel pedig akár 40 vagy 100 milliárd dollárt is spórolhatnának. A nettó költségeket a megtakarításokkal és az egészségre gyakorolt pozitív hatásokkal összehasonlítva tehát mindkét modell rendkívül költséghatékonynak bizonyul. A kutatók a modellezéshez a közelmúltban készített nemzeti egészségügyi és táplálkozási vizsgálatok adatait, valamint metaanalízisek eredményeit használták.

Oszd meg másokkal is!
Mustra