Mennyire egészséges? Mennyire finom? Mit tud a licsi?

A licsi rendkívül ízletes, egészséges és vitaminokban is gazdag – de mit is érdemes tudni erről az Ázsiában honos trópusi gyümölcsről?

A Kínából származó, főként Dél- és Kelet-Ázsiában elterjedt, de ma már az egész világon termesztett gyümölcs – melyet licsiszilvának vagy kínai ikerszilvának is nevez a köznyelv – rendkívül édes ízéről és kellemes zamatáról ismert. Az apró, gömbölyded termést vörösesbarna, kemény, érdes héj veszi körül, ebben leledzik az ehető, fehéres gyümölcshús, melynek közepén egy sötét színű mag található. A Healthline összeszedte, mi mindent érdemes tudni a licsiről, mely számtalan vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz.

Egészséges és finom

A licsiszilva nagyrészt vízből és szénhidrátokból áll – előbbi 85, utóbbi 16,5 százalékát teszik ki a teljes gyümölcsnek. Százgrammnyi licsi tartalma: 16,5 gramm szénhidrát, 66 kcal, 0,8 gramm fehérje, 15,2 gramm cukor, 1,3 gramm rost és 0,4 gramm zsír. A termésben található szénhidrátok nagy része a cukorból származik, ezért is olyan édes a licsi íze, a gyümölcs rostokban viszont rendkívül szegény. Habár a licsi egészségünkre gyakorolt konkrét hatásait még nem vizsgálták tudományosan, a gyümölcsben rengeteg köztudottan hasznos vitamin és ásványi anyag található.

A licsi szinte túlteng a C-vitamintól – egyetlen gyümölcs elfogyasztásával napi szükséges vitaminbevitelünk kilenc százalékát képes fedezni. Továbbá rézben is gazdag a termés, mely szintén igen pozitív jellemző, hiszen megfelelő mennyiségű réz fogyasztása enyhíti a szív megterhelését, illetve csökkentheti a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Mindemellett a licsi káliumot is nagy mennyiségben tartalmaz, mely szintén segít szívünk egészségének megőrzésében.

Mit tud a licsi?
Mit tud a licsi?Shutterstock

Miként a legtöbb gyümölcs, a licsi is számtalan antioxidánst tartalmaz, melyek a daganatos megbetegedések és szívproblémák kialakulását is segíthetnek megelőzni. Ezek közül érdemes megemlítenünk a rutin, illetve a katechin vegyületeket. A licsiből nyert kivonatból és a zöld tea felhasználásával készítik Japánban az Oligonol nevű táplálékkiegészítőt, mely segít a gyulladásos tünetek és az edzés utáni kimerültség leküzdésében, emellett zsírcsökkentő hatása is van. Habár az oligonolt licsiből nyerik ki, annak nyers formájában nem található meg, ezért élettani hatásai sem vonatkoztathatóak magára a gyümölcsre.

A licsinek semmilyen egészségre ártalmas hatása nem ismert – feltéve, hogy mértékkel és a megfelelő étrend részeként fogyasztjuk. Dél- és Délkelet-Ázsiában néhány esetben összefüggést mutattak ki a gyümölcs fogyasztása és az agyban található gyulladásos gócok kifejlődése között. Nem bizonyított azonban, hogy a licsinek valóban szerepe van ezen tünetek kialakulásában. Ha mégis, akkor a tudósok feltételezése szerint a hypoglycin A nevű toxikus vegyület lehet a ludas a dologban. Az ügy mindenesetre további vizsgálatokat igényel. Emellett egyes embereknél a licsi fogyasztása allergiás reakciót okozhat.

Összességében: bátran ajánljuk a licsi fogyasztását, mely nem csupán finom, de számtalan módon segítheti egészségünket is, ezáltal tökéletes kiegészítője étrendünknek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek