5 jó dolog, amit a kefir tesz a szervezeteddel

A kefir Magyarországon régóta népszerű, bizonyos jótékony hatásai azonban csak az elmúlt években váltak ismertté. Mutatjuk, miért olyan egészséges!

Tudjuk, hogy a kefir jellemzően tehéntejből, erjesztéssel készül tejsavbaktériumok és élesztőgombák áldásos tevékenysége nyomán. Sok száz éve készítik hasonló receptúrával, mi pedig több évtizede isszuk vagy kanalazzuk a reggeli kifli mellé. Napjainkban ezt a hűsítő, savanykás tejterméket is utoléri a modernizáció: az ízesített verziók mellett már kecsketejből, sőt növényi tejekből készült változatokkal is lehet találkozni. Nézzük, hogy a Prevention.com cikke szerint miért is olyan szuperegészséges a kefir.

Probiotikumok

A kefir népszerűségének egyik alapja, hogy szakértők szerint  tele van olyan barátságos baktériumokkal, melyek a bélrendszerben elszaporodva segítik az emésztést és felturbózzák az immunrendszert. A joghurttal összehasonlítva nemcsak mennyiségben, de sokféleségben is a kefir mikroorganizmusai a nyerők: összesen 12-féle probiotikum található meg a savanykás italban, a szakértők szerint pedig minél sokszínűbb ez a paletta, annál jobban járnak a beleink is.

Kalcium

A csontok egészségéért is felelős kalciumból egyes ajánlások szerint napi 1000 milligrammnyit kellene bevinnie férfiaknak és nőknek egyaránt, ám ez nem mindig szokott sikerülni. Jó hír, hogy egy pohár kefirrel ennek az adagnak az egyharmadát tudjuk fedezni.

Fehérje

A fehérjéknek az izmok építése mellett a jóllakottság fenntartásában is szerepük van, nem véletlenül szajkózzák a szakemberek, hogy fogyókúra során is fontos a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele. Egy adag kefirben körülbelül 9 gramm fehérje van, ami nem rossz, figyelembe véve, hogy a kiváló fehérjeforrásként számon tartott tojásban átlagosan csak 6 gramm.

Kálium

A vérnyomáscsökkentő és izomfájdalmakat oldó káliumból szintén keveset viszünk be természetes módon, azaz táplálkozással. Ha nem akarod a mintegy 2-3000 milligrammnyi káliumot banántúladagolással letudni, egy pohár kefirrel is hozzájárulhatsz a napi ajánlott mennyiség beviteléhez - mintegy 300-400 milligrammal.

A változatos étkezés nagyon fontos.
A változatos étkezés nagyon fontos.Shutterstock

Kevesebb laktóz

Természetesen a kefir is tartalmaz tejcukrot, ám emellett egy olyan baktériumot is, ami ezt szuperül lebontja, így más tejtermékekkel összehasonlítva jóval kevesebb laktóz terheli meg az emésztőrendszeredet, ha kefirt fogyasztasz. Ez azért sem elhanyagolandó tényező, mert az emberek több mint fele küzd valamilyen tejcukor-feldolgozási zavarral.

Szóval: egyél több kefirt! Mindegy, hogy tej helyett ezzel öntöd le a müzlidet, vagy magaddal viszel egy-egy édesítetlen változatot a munkahelyedre, esetleg smoothie alapanyagnak használod – mindenképpen jót teszel  vele magadnak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra