Nem tudsz fogyni? Ez a hormon tehet róla!

A gyógyszer mellett más módszerek is vannak a tiroxin nevű pajzsmirigy-hormon kiegyensúlyozására. Ezek közül a cukormentes étrend beiktatása csak az egyik.

A pajzsmirigy-problémák kialakulásához hozzájárulhat a túl sok stressz, a túl sok szervetlen jód és a fertőzések is. Míg a túlműködést életmódbeli és gyógyszeres kezeléssel, addig az alulműködést hormonpótlással szokták korában tartani – azonban akadnak más, természetes gyógymódok is, amit érdemes lehet kipróbálni. Ezeket, az alulműködésben alkalmazható módszereket szedte csokorba a Healthline.

Megjegyzik, a pajzsmirigy-alulműködés gyakran az egyhangú étrend, tápanyaghiány vagy stressz miatt bukkan fel, és úgy vélik, ha valakinek csak kismértékben működik alul a pajzsmirigye, akkor akár gyógynövénnyel és életmódbeli változtatással is javítani tud az állapotán. Figyelem: mielőtt bármilyen tanácsot is megfogadnál, inkább kérdezd meg róla az orvost! Na de jöjjenek a tippek:

1. Szelén

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) közlése szerint a periódusos rendszerben 34-es rendszámmal futó szelén befolyásolja a pajzsmirigy-hormon anyagcseréjét. Számos élelmiszer is tartalmaz szelént, ilyen például a boldog (szabadon tartott, fűvel táplált) marhák húsa, a pulya vagy a tonhal is. Az autoimmun pajzsmirigy-betegségben, a Hasmioto-thyreoditisben szenvedők szelénmennyisége a betegség következtében lecsökken, pótlásával pedig könnyebb egyensúlyban tartani egyeseknél a tiroxin (T4) szintjét. Az adagolásról mindenképp kérdezd meg az endokrinológusodat!

2. Cukormentes diéta

Felejtsd el a cukrot!
Felejtsd el a cukrot!Shutterstock

A cukor és a feldolgozott élelmiszerek miatt felfokozott gyulladás alakulhat ki a szervezetben, amelynek következtében lelassulhat a T4 hormon átalakulása T3 hormonná, és ez ronthatja az állapotodat. Fontos az is, hogy a cukor csak rövid ideig képes pörgetni, vagyis ha kiiktatod az étrendedből könnyebben beállíthatod az energiaszintedet – és még a bőrödnek, na meg a stressz szintednek is jót teszel vele! 

3. B-vitamin

A csökkent pajzsmirigy-hormon a szervezet B12-vitaminjára (és a B1-re is)  is kihathat, ezért érdemes pótlást szedni belőle, talán segít rendbe hozni az egészségügyi károk egy részét, amit az alulműködés okozott: például a fáradékonyságot is mérsékelheti kicsit. Az alábbi ételek beiktatásával plusz B-vitaminhoz juttathatod a szervezeted:

  • borsó
  • spárga
  • szezámmag
  • tonhal
  • sajt
  • tej
  • tojás

Azt is írják, hogy a B12-vitamint fokozott óvatossággal kell szedniük a szívbetegséggel, magas vérnyomással, rákos megbetegedéssel (vagy korábbi daganatos megbetegedéssel), bőrbetegségekkel, gyomorbetegségekkel élőknek, valamint azoknak is, akiknek elszíneződött a vizeletük, vérszegények, véralvadási problémáik vannak, emelkedett a húgysav értékük vagy köszvénnyel küzdenek. 

4. Probiotikumok

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek a vékonybél és a pajzsmirigy-alulműködés kapcsolatát is vizsgálták, és arra jutottak, a probiotikumok segítségével könnyebb megőrizni a gyomor és a belek egészségét. Ehhez nem kell feltétlen külön készítményeket vásárolnod, elég, ha sok kefirt, joghurtot vagy kombuchát fogyasztasz. Ezzel szemben az FDA, az USA Élelmiszer- és Gyógyszer-biztonsági Felügyelete nem ajánlja semmiféle állapot kezelésére vagy annak megelőzésére.

5. Gluténmentes diéta

A lisztérzékenységről felvilágosítást nyújtó amerikai szervezet, a National Foundation for Celiac Awareness közlése szerint számos, pajzsmirigyproblémával élő ember cölikáliával is küzd: ez olyan emésztőrendszeri rendellenesség, amely során a szervezet nem képes kezelni a glutént.

Az edzés csak a hasznodra válik!
Az edzés csak a hasznodra válik!Shutterstock

Noha a kutatók jelenleg nem támogatják a gluténmentes diétát a pajzsmirigy kezelésére, több pajzsmirigy-beteg arról számolt be: jobban érzi magát, miután kiiktatta étrendjéből a glutént. A gluténmentes életmódnak is vannak azonban hátrányai, mert amellett, hogy sokba kerül, nem igazán egészségesek az előrecsomagolt gluténmentes ételek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra