Tényleg ostobábbak vagyunk kánikulában?

Úgy tűnik, nem csak illúzióról van szó, tényleg átgondolatlan és rossz döntéseket hozunk nyaranta.

Egy kutatás szerint például a diákok iskolai teljesítményére is hatással van a dolog: azokban az amerikai iskolákban, amelyek nincsenek felszerelve légkondikkal, rosszabbul teljesítenek a diákok, ha melegebb van. Mivel a szegényebb rétegek és a kisebbségek sokszor csak ezeket az iskolákat engedhetik meg maguknak, a légkondik hiánya akár az eleve hátrányból indulók esélyeit is képes lehet továbbrontani. A Lifehacker szerint ugyanakkor a felnőttek sem bírják sokkal jobban a meleget, hajlamosabbak vagyunk ugyanis átgondolatlan, elhamarkodott döntéseket hozni ilyenkor.

Melyik sorsjegyet választanád?

A Houstoni Egyetem kutatása szerint például akkora nehézséget jelent a melegben egy-egy bonyolult és összetett feladat átgondolása, hogy ha tehetjük, inkább a rendelkezésre álló legegyszerűbb utat választjuk. A szerencsejátékok esetében ez azt jelenti, hogy a sokszor legalább egy kicsivel jobb esélyekkel kecsegtető, de egy fokkal bonyolultabb sorsjegyek és játékok helyett is a sima lottót választják az emberek.

A kánikula persze sajnos nem csak az ideális sorsjegy kiválasztását nehezíti meg. A résztvevőket különböző kitalált telefonos előfizetésekkel traktáló kutatók szerint ebben az esetben is a legkisebb ellenállást választjuk. A tesztalanyok ugyanis nem nagyon számoltak utána a dolognak, egyszerűen kiválasztották a legegyszerűbb, első látásra megfelelőnek tűnő ajánlatot. Legalábbis a melegebb termekben elhelyezett résztveők, az 5 fokkal hidegebb termekben már sokkal jobb döntések születtek.

Várd meg, amíg hűvösebb lesz

Egy másik „próbatétel” is hasonló eredményekkel járt. A melegebb, 25 fokos termekben csak egy helyesírási hibáktól hemzsegő szöveg bakijainak felét találták meg, a 19.5 fokos termekben ugyanakkor már sokkal jobban teljesítettek a résztvevők: az ő figyelmüket csak a hibák negyede kerülte el.

Van az úgy, hogy már a kávé sem segít
Van az úgy, hogy már a kávé sem segítFotó: Shutterstock

Összességében nem árt tehát inkább a reggeli, hűvösebb órákra tartogatni a munka nehezét, vagy legalább kinyitni egy kicsit a mélyhűtő ajtaját és ott meghozni a fontosabb, több gondolkodást igénylő döntéseket.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.