A kajakóma tényleg létezik

Egy különböző cukortípusokat letesztelő kutatás szerint egyáltalán nem mindegy, szacharózt vagy fruktózt fogyaszt valaki.

A hatalmas és cukorban gazdag étkezések után csigalassúsággal előrearaszoló agyat nagyobb mértékben lassítja a glükóz (más néven szőlőcukor) és a szacharóz (más néven étkezési cukor vagy répacukor), mint a fruktóz, azaz a gyümölcscukor – írja a Science Alert. 

Van olyan aspektusa is persze a gondolkodásnak, amin javítani is képes a glükóz. Bizonyos emlékezéssel kapcsolatos funkciókra például egyértelműen serkentőleg hat, a reakcióidőre, az összpontosításra, az arcfelismerésre és a munkamemóriára viszont már korántsem ilyen pozitív a hatása. A szacharóz és a fruktóz kognitív funkciókra gyakorolt hatásáról ugyanakkor kevesebb információ állt eddig rendelkezésre, ezért döntöttek tehát úgy a kutatók, hogy ezeknek a cukorféléket is megvizsgálják.

shutterstock 411843352

A háromféle cukortípus agyi funkciókra gyakorolt hatását összehasonlítandó 49 egyetemistán kísérleteztek a tudósok, négy hónapon át tesztelve a különböző cukrokat vagy egy placeboként funkcionáló édesítőszert tartalmazó italok hatását. A négyhetente csoportot váltó diákok minden nap elfogyasztottak egy adagot az arra a hónapra kijelölt cukorfélét tartalmazó italból, majd 20 perccel később kitöltöttek egy kognitív funkciókat vizsgáló tesztet, és voltak, akiket arra kértek, hogy a feladatokat megelőző 10 órában ne fogyasszanak semmit. 

A figyelemmegosztást, az információfeldolgozást és a végrehajtást tesztelő vizsgálatok során átlagosan 0,2 másodperccel voltak lassabbak a glükózzal és szacharózzal meghintett italból fogyasztó egyetemisták mint a fruktózzal traktált társaik. Ez első látásra elhan y agolható különbségnek tűnik persze, de volt 0,921 másodperces átlag is. 

A tanulmány szerzői pontosabb, agyi képalkotást is felhasználó eljárásokkal is meg szeretnék egyébként vizsgálni, pontosan milyen hatással vannak a különböző cukortípusok az agy működésére, az eddigi eredmények alapján úgy tűnik ugyanakkor, tényleg jó ötlet hanyagolni a glükózt. 

Mustra