Ezekre a betegségekre kerestünk rá idén a legtöbbször

A kényelem és a gyorsaság lehet az oka annak, hogy sokan elsőként „Dr. Google”-t hívják segítségül, amikor valamilyen betegséggel vagy egészséges életmóddal kapcsolatos kérdésük merül fel.

Egy új hazai kutatás szerint a 18-39 éves korosztály közel fele keresi az interneten panaszainak lehetséges okait, míg az 50-59 éveseknek mindössze a 26%-a tesz így, és nagy részük (61%) inkább rögtön orvoshoz fordul. A középkorúak (40-49 év) pedig stílusosan középen helyezkednek el, és kevesebb mint a felük (40%) keres először online megoldást a bajaira. 

Dobogós keresőszavak és a legérdeklődőbb megyék

A Google Trends adatai szerint 2016 novembere és 2017 novembere között a terhesség tüneteire kerestek rá a legtöbben, amit a cukorbetegség, az allergia, a pajzsmirigy betegségei és a reflux követnek. Emellett a gerincsérv, az influenza és a depresszió is ott van a legnépszerűbb keresőszavak között.

Bizonyos kifejezések népszerűsége az elmúlt egy évben feltűnően megugrott: ilyen például az influenza, a kanyaró és a merevedési zavar. A betegségek közül a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásával járó Crohn-betegség található az élen, amely után az autoimmun betegség és a pajzsmirigybetegség áll a sorban. Az utóbbi időben előtérbe került laktóz- és gluténérzékenységre is gyakran kerestünk rá, az előbbire kicsivel nagyobb arányban. A számok alapján Vas megyében voltak a legtöbben kíváncsiak a laktózérzékenységgel kapcsolatos információkra, míg a gluténérzékenység iránt leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg megye érdeklődött.

shutterstock 244673965
Fotó: Shutterstock

Természetesen a fejfájás is ott van a gyakori keresések között: a Google Trends szerint 2017-ben Fejér megye lakóinak fájt legjobban a feje, a városok közül pedig Debrecen és Budapest végzett az élen. A vérnyomással kapcsolatban Győr böngészett a legtöbbet, a cukorbetegségre pedig Nógrád megyéből kerestek rá a leggyakrabban. Fontos azonban észben tartani, hogy az internet soha nem helyettesítheti az orvosi diagnózist és az öndiagnosztikára szolgáló eszközök használata sem elég a gyógyuláshoz.

Az elmúlt évtizedekben nőtt az egészségtudatosság

Ezt egy nemrégiben végzett kutatás is igazolja.

Gfk adatai szerint egyre többen figyelnek oda legalább alkalmanként az ideális testsúly megtartására, a táplálkozási szokásokban pedig megjelent a „többször keveset” elv. Ennek mentén a napi étkezések száma átlagosan háromról négyre nőtt 1989 és 2016 között. Jó hír, hogy a 2014-es európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) szerint a magyarok komolyan veszik a megelőzést, és nőtt a szűrővizsgálaton részt vettek aránya.

Te hányadán állsz a dietetikai ismeretekkel? Kvízünkből most megtudhatod!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.