Így tesz tönkre a sok ücsörgés

Az átlag magyar majdnem hat órát ül egy nap, és vannak, akik akár 10-12 órát is eltöltenek ugyanabban a testtartásban, a mozgáshiány mellett ráadásául a táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Márpedig az emberi szervezet nem ilyen életmódra van berendezkedve, nem csoda, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség vagy az anyagcserezavar.

Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológusa összefoglalta, milyen betegségeket válthat ki, ha nem kompenzáljuk ezt a sok ücsörgést. Meg azt is, hogy hogyan kellene helyesen ülni – ha már olyan sokat csináljuk. 

Gerincsérv, porckopás, derékfájás

A mindennapok során gerincünket éri a legnagyobb terhelés, így megfelelő tartóizomzat hiányában, illetve ha gyengék a mély-, és a hasizmok, derékfájdalom, lumbágó, legrosszabb esetben pedig porckorongsérv is kialakulhat.

„A gerincoszlopot alkotó csigolyák között elhelyezkedő porckorongok elősegítik a gerincoszlop hajlékonyságát és mozgékonyságát. A porckorongokat egy kocsonyás mag, illetve egy rostos gyűrű alkotja, melynek víztartalma, és így rugalmassága életmódunk miatt csökkenhet. Ebben az esetben a porckorong kiboltosul, elkezdi nyomni az alsó- vagy felső végtagot ellátó ideggyököket, amely éles fájdalommal, zsibbadással, bizsergető érzéssel jár a végtagokban. Mindehhez izomerő-elgyengülés, súlyos esetben akár bénulás, illetve széklet- és vizelettartási probléma is párosulhat" – magyarázza dr. Moravcsik Bence Balázs, aki megoldásként gyógytornát, gerincstabilizáló tréninget, illetve manuálterápiát, kiegészítésként pedig fizikoterápiát javasol.

shutterstock 481502263

Fejfájás, szédülés

Amerikai kutatások szerint az elmúlt negyven évben a fejlett országokban két-háromszorosára nőtt a migrén gyakoriságának száma, ami azt jelenti, hogy a népesség csaknem 10 százaléka szenved a betegségben. „Kialakulásának pontos oka még ma sem ismert, de a sok ülés és a helytelen testtartás miatti izommerevség vagy izomgörcs is állhat a háttérben. A koponya alatt és az egyes nyakcsigolya között, vagy az egyes és kettes nyakcsigolya között húzódó pici lokális izmok funkciózavara is kiválthat migrénes fejfájást. Vannak olyan gyakorlatok, amelyek rendszeres elvégzésével sokat javíthatunk állapotunkon, és akár meg is előzhető a probléma. Súlyosabb esetben a manuálterapeuta az, aki segíthet a csigolyák közötti blokkok feloldásában" – mondja a szakember. 

Anyagcsere-zavarok, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás

Amikor több órán át egy helyben ülünk és csak rövid időre állunk fel, a fizikai passzivitás lelassítja a vér- és a nyirokkeringésünket, illetve az anyagcserénket. Ilyenkor csökken a zsírsavak lebontásáért felelős enzimek termelődése, testünk pedig sokkal kevesebb vércukrot hasznosít. A nem megfelelő anyagcsere miatt romlik a hormonok termelődése, gyengébb lesz a szervezet ellenálló-képessége, a lelassult anyagcsere és a szervezet kisebb kalóriaégetése miatt pedig túlsúly halmozódik fel és megnő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Bár korábban a diabéteszt az idősek betegségének tartották, ma már egyre fiatalabb korban kialakul, ez pedig sok esetben a mozgásszegény életmódnak és nem megfelelő táplálkozásnak köszönhető. 

Szív- és keringési rendellenességek

A fejlett országokban vezető halálozási okok között szerepelnek a szív- és keringési rendellenességek. A stresszes, mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás mind hozzájárul a betegség kialakulásához. A túl sok zsíros és sós étel fogyasztása érelmeszesedéshez, magas vérnyomáshoz vezethet. Nagyobb a betegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik túlsúlyosak (emellett dohányoznak, cukorbetegek és érelmeszesedésük van). Számos más okozati tényező is vezethet keringési problémákhoz, de naponta 30 perc testmozgás és a rostokban gazdag táplálkozás javítja az esélyeket a szív- és keringési panaszok elkerülése tekintetében.

Mit tehetsz?

  • Naponta végezz 30 perc testmozgást, munka közben pedig óránként mozgasd át a tested!
  • Ülj helyesen, a medencédet középhelyzetben tartva, talpad érjen le a talajra, bokád derékszögben, csípőd és térded 100-110°-ban legyen hajlítva, derekad legyen enyhén homorú helyzetben megtámasztva, vállaidat tartsd lazán, alkarod és csuklód legyen alátámasztva, nyakad pedig a törzsed folytatásába essen.
  • Szerezz be egy dinamikus ülésre alkalmas eszközt: egy fitball labdát, vagy spinális széket.
  • Végezz rendszeresen mélyizom-erősítő gyakorlatokat, napi 20 perccel megelőzheted a későbbi panaszokat, vagy javíthatsz az állapotodon.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek