7 dolog, amire jó az intim szőrzetünk

A testszőrzet nem véletlenül alakult ki, és az is nagyon hasznos, hogy a törzsfejlődés során fennmaradt. Hogy manapság mennyire van rá szükségünk, az már sokkal vitatottabb.

Az intim szőrzet ápolása, fazonírozása vagy éppen teljes eltávolítása egészségügyi-higiéniai, esztétikai és célszerűségi szempontok alapján is fontos lehet. Egy korábbi cikkünkben olvasóinkat is megkérdeztük a témáról. A beérkező szavazatok nagy többsége (a voksok csaknem fele) szerint a fanszőrzet rendszeres karbantartása a másik fél számára is igen fontos, egy további 35 százalék pedig, bár nem tekinti kardinális kérdésnek, azért örül neki, ha rendezett intim zóna fogadja.

Aki vágta már meg magát borotvával, szorította össze gyantázás közben a fogait, vagy fészkelődött már viszketős kínjában a buszon, biztosan feltette magában a kérdést:

Minek nő ide egyáltalán szőr???

Elég sovány vigasz, de az emlős állatok közül még így is mi vagyunk a legcsupaszabb faj. A kérdés teljesen jogosan merül fel, hiszen sok hasznát nem érzékeljük annak, hogy ott van. Mi több, orális szex közben sok-sok vesződség forrása lehet. Mire jó tehát az intim szőrzet? A littlethings.com cikke szerint hét dologra mindenképp.

#1 - Véd a fertőzések ellen

A szőrtelenítés utáni viszketés még semmi ahhoz képest, ahogy egy gombás fertőzés irritálja a délebbre eső testtájakat. Az intim szőrzet egyik funkciója lehet, hogy a nedvesség természetes szabályozójaként megakadályozza a gombák elszaporodását. A szőr ilyenkor úgy viselkedik, mint egy természetes szivacs, elvezetve a gombák elől a túlélésükhöz és szaporodásukhoz nélkülözhetetlen nedvességet.

shutterstock 455475718

#2 - Véd a nemi úton terjedő fertőzésektől

Egy amerikai kutatás szerint a rendszeres intim szőrtelenítés együtt jár a nemi úton terjedő fertőzések magasabb arányával. Persze tudjuk azt is, hogy a borotva a szexuális együttlétek gyakoriságával arányosan is egyre sűrűbben kerül elő, vagyis az szőrtelenít a legtöbbet, aki többet is szexel - vagyis nagyobb esélye van elkapni valamit. És nyilván ott van az is, hogy aki érintetlen intim zónával vág bele a szexuális együttlétekbe, az nem borotvával vág bele a bőrébe. Nem lesznek tehát olyan sebek, horzsolások, ahol a kórokozók még könnyebben bejuthatnak a szervezetébe. A kutatók szerint mindenesetre az biztos, hogy a szőrzet egyfajta fizikai akadályt azért jelent a fertőzések hordozóival szemben.

#3 - Jó érzést nyújt

Hajunkat végigsimítva gyengéd bizsergést érezhetünk a fejbőrön, mely olykor akár az egész testünket is áthatja. Ennek oka az a rengeteg idegvégződés, melyek a testünket borító szőrszálak, így hajszálaink és szeméremszőrzetünk tövénél is találhatók. Érdemes tehát több fanszőrcirógatós szeánszot tartani, David Linden neurológiaprofesszor szerint legalábbis mindenképpen.

#4 - Kevesebb folt

Ahogy fentebb is előkerült már, a testszőrzet a természet megoldása a nedvesség hatékony elvezetésére. Igaz ez a fanszőrzetre, de a hónaljra is például. Nem csak a jól ismert pisztolytáskák, de a nadrágok izzadtságfoltjai ellen is segít, ha ritkábban kerül elő a borotva, a kellemetlen szagokról nem is beszélve.

#5 - Melegít

A Dartmouth Egyetem tudósai szerint a szőrzet másik legfontosabb szerepe, hogy melegen tartsa a testet. Ehhez a felfedezéshez mondjuk nem kell tudományos fokozat, mégsem hagyható ki egy, a fanszőrzet előnyeit taglaló felsorolásból. Az alhasi szőr eszerint jó szolgálatot tesz a szaporítószervek egészségének.

shutterstock 247184098

#6 - Védi a bőrt

Az ember bőre a külső nemi szervek környékén jóval érzékenyebb, mint máshol, ezáltal jóval sérülékenyebb is. A többi testtáj szőrzetnél erősebb és vastagabb, göndör szálak éppen ezeket a kidörzsölődéseket, horzsolásokat segítenek megelőzni.

#7 - Feromonokat bocsát ki

Na nem a szőr maga. A verejtéket elvezető szálak felületén ugyanis a testünk által kibocsátott izzadtság gyorsabban párolog, így a benne található feromon-molekulák is nagyobb koncentrációban kerülnek a levegőbe.

Oszd meg másokkal is!
Mustra