Megvan, mi okozza a jóllakottság érzését, így könnyebb lesz a fogyás

Bizonyos aminosavak hatására sokkal gyorsabban eluralkodik rajtunk az érzés, hogy jóllaktunk, tele vagyunk.

A brit Warwick Egyetem kutatói szerint bizonyos ételek és a bennük található aminosavak felelősek a jelenségért, az ilyen aminosavakat tartalmazó táplálékkiegészítők pedig hatékony módszert jelenthetnek majd a súlyfölöslegükkel jelenleg hiába küzdők számára is -  írja a Independent. 

A véráramba kerülő, és így az agyban is megjelenő aminosavak az agy a testsúlyt kontroláló régiójának központi részén megtalálható tanicita sejtek segítségével érik el, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után a szokásosnál jóval gyorsabban megjelenik a jóllakottság érzése. Mindez hathatós segítséget jelenthet majd a kutatók szerint, ha valaki fogyni szeretne. A hatás többek között csirkehús, makréla, avokádó, sárgabarack, szilva, mandula, tarja, lencsefélék vagy egy szép sirloin steak bekebelezésével érhető el. A Molecular Metabolismben publikálásra került tanulmányt összeállító csapat vezetője, Nicholas Dale szerint mindez lehetővé teszi, hogy olyan, az étvágy elnyomását célzó táplálékkiegészítőkkel állhassanak majd elő a gyógyszerészek, amelyekkel sokkal könnyebbé válhat a testsúly kordában tartása.

shutterstock 579904396

A kutatás során egyébként közvetlenül az agy releváns területeit vették célba az aminosavakkal Dale-ék. Többek között az alanin, a lizin és az arginin nagy dózisaival bombázták az agysejteket, amelyek már fél perc eltelte után azt jelezték az aminosavak hatására, hogy kész, vége, elteltünk, megteltünk. A friss kutatás eredményei könnyen lehet, hogy áttörést jelentenek majd az egész világon egyre komolyabb problémát jelentő elhízás elleni harcban, amit ezek szerin tarjás feltéttel megpakolt lencsefőzelékkel vívunk majd meg. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra