Megvan, mi okozza a jóllakottság érzését, így könnyebb lesz a fogyás

Bizonyos aminosavak hatására sokkal gyorsabban eluralkodik rajtunk az érzés, hogy jóllaktunk, tele vagyunk.

A brit Warwick Egyetem kutatói szerint bizonyos ételek és a bennük található aminosavak felelősek a jelenségért, az ilyen aminosavakat tartalmazó táplálékkiegészítők pedig hatékony módszert jelenthetnek majd a súlyfölöslegükkel jelenleg hiába küzdők számára is -  írja a Independent. 

A véráramba kerülő, és így az agyban is megjelenő aminosavak az agy a testsúlyt kontroláló régiójának központi részén megtalálható tanicita sejtek segítségével érik el, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után a szokásosnál jóval gyorsabban megjelenik a jóllakottság érzése. Mindez hathatós segítséget jelenthet majd a kutatók szerint, ha valaki fogyni szeretne. A hatás többek között csirkehús, makréla, avokádó, sárgabarack, szilva, mandula, tarja, lencsefélék vagy egy szép sirloin steak bekebelezésével érhető el. A Molecular Metabolismben publikálásra került tanulmányt összeállító csapat vezetője, Nicholas Dale szerint mindez lehetővé teszi, hogy olyan, az étvágy elnyomását célzó táplálékkiegészítőkkel állhassanak majd elő a gyógyszerészek, amelyekkel sokkal könnyebbé válhat a testsúly kordában tartása.

shutterstock 579904396

A kutatás során egyébként közvetlenül az agy releváns területeit vették célba az aminosavakkal Dale-ék. Többek között az alanin, a lizin és az arginin nagy dózisaival bombázták az agysejteket, amelyek már fél perc eltelte után azt jelezték az aminosavak hatására, hogy kész, vége, elteltünk, megteltünk. A friss kutatás eredményei könnyen lehet, hogy áttörést jelentenek majd az egész világon egyre komolyabb problémát jelentő elhízás elleni harcban, amit ezek szerin tarjás feltéttel megpakolt lencsefőzelékkel vívunk majd meg. 

Mustra