Adj hálát a rossz memóriádért

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint tovább élvezhetik ugyanazt a dalt vagy festményt azok, akiknek gyengébb a memóriája. Sajnos mindez azt is jelenti számukra, hogy nagyobb valószínűséggel eszik tele magukat, mint a jobb memóriával rendelkező társaik.

Dr. Noelle Nelson, a tanulmány egyik szerzője szerint arról van szó, hogy akiknek jobb a munkamemóriája, azok több részletre emlékeznek egy-egy élménnyel kapcsolatban, ami azt eredményezi, hogy amikor újra megtörténik velük valami, amit egyszer már átéltek, mindennek sokkal inkább tudatában vannak, mint a rosszabb memóriával rendelkező társaik. Az ilyen emberek hamarabb megcsömörlenek, és gyorsabban megunják, ha ugyanazokkal a dalokkal, könyvekkel, helyekkel, vagy épp emberekkel találkoznak újra meg újra –írja a Psyblog. 

"Hit me baby one more time"

A kutatás résztvevőinek először egy csomó számot, illetve egy adag különböző tárgyat kellett memorizálnia. Miután így felmérték a memóriakapacitásukat, különböző dalokat és képeket mutattak nekik a kutatás vezetői, egészen addig, amíg bele nem fáradtak a dologba.

Azok, akik a tesztek során nagyobb memóriakapacitásról tettek tanúbizonyságot, hamarabb „elteltek”, hamarabb úrrá lett rajtuk az az érzés, hogy ők ezt a dolgot már ismerik. Persze mindez azt is jelentette, hogy a jobb munkamemóriával bírók ugyanannyi idő alatt több dalt voltak képesek befogadni, mint a szerényebb képességekkel rendelkező társaik.

Tegnap is ezt etted!

Vannak azért hátulütői is annak, hogy a gyengébb memóriával rendelkezők jobban és tovább élvezik a kedvenc dolgaikat, Dr. Nelson szerint ugyanis mindez arra is kihat, ki milyen gyakran eszi agyon magát. A magukat gyakrabban túlzabáló, gyengébb munkamemóriával rendelkező embertársainkon segíthet Nelson szerint, ha megpróbálnak zabálás közben a legutóbbi étkezéseikre gondolni, így hamarabb érzik majd úgy, hogy megteltek, és egy falat sem menne már le a torkukon. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek