4+1 program, ha már unja a locsolkodást

Egyik húsvétot sem tudja megkülönböztetni a másiktól, mert minden évben ugyanaz a forgatókönyv? Miért ne lehetne az idei húsvét rendhagyó? Összegyűjtöttünk pár tippet, hogy kedvet kapjon a kimozduláshoz: villám wellness, tojásmentő vízitúra és hagyományőrző programok várják országszerte.

Extrém tojáskereső expedíció

Nagy a család és nem tudnak minden rokonlátogatás alól kibújni, de szeretnének legalább egy napra kimozdulni? Ha szeretik a vizet és a sportokat, irány a Velencei-tó, ahol április 4-én, szombaton 10 órától húsvéti tojáskereső kenutúrán vehetnek részt!

Húsvéti tojáskereső expedíció a Velencei-tavon
Húsvéti tojáskereső expedíció a Velencei-tavonFotó: www.expediciovelenceito.hu

Nem kell megijedni, a szervezők által biztosított csapatkenuk használata nem igényel vízi jártasságot, és mentőmellényt is adnak. A túrát pedig egy, a tavat jól ismerő túravezető irányítja, aki mesél majd az ősi halászcsapásokról, a titkos ösvényekről, és a tó izgalmas vízi világáról. A túráról további részleteket ide kattintva olvashat.

Szabaduljon el egész hétvégére!

Boldogan elutazna, de nincs ötlete, hogyan tudna olyan programot összeállítani, ami mindenkinek egyformán elnyeri a tetszését? Jó kompromisszumos megoldás lehet, ha például Szegedre viszi a családot a hétvégén. Az Aquapolis Élményfürdő jókora csúszdarészlegén kiőrjönghetik magukat a kiskorúak, utána pedig az egész család közösen fedezheti fel Szeged látnivalóit. Tipp: ha a Vadasparkot is beígéri, melyet ecsetfülű disznók, aranykezű tamarinok, tapírok vagy éppen csokibarna alpakák népesítenek be, garantáltan könnyebb lesz a gyerekeket a vízből kicsábítani.

Az Aquapolis Élményfürdő hagymacsúszdája
Az Aquapolis Élményfürdő hagymacsúszdájaFotó: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

Hasonlóan jó adottságokkal rendelkezik még Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő is. Itt is lehet pancsolni, mellette a skanzent, és az állatkertet is fel lehet deríteni. Utóbbin belül találjuk a Magyarországon és a Közép-európai térségben is egyedülálló létesítményt, a Zöld Piramist, ahol 4000 négyzetméteren, három szinten látható Dél-Kelet Ázsia állat- és növényvilága. Ha kíváncsi, milyen több napos utazások közül válogathat még a tavaszi szünetben, kattintson ide!

Kedvet kapott az utazáshoz?

Böngéssze a Travelo ajánlatait! A szegedi szálláslehetőségeket erre találja, húsvéti utak itt.

Klasszikus, mégis érdekes

Ha szereti a húsvéti tradíciókat, mégsincs kedve ezredszer is a fotelből nézni, hogyan locsolják vödrökkel a népviseletbe bújt lányokat a tévében, idén vegyen részt ön is valamelyik hagyományos húsvéti vigadalomban! A minden évben szokásos hollókői húsvéti fesztivál bővelkedik a vonzóbbnál vonzóbb programokban.

Vödrös locsolkodás Hollókőn
Vödrös locsolkodás HollókőnFotó: Balogh László / Reuters

A palóc gasztró, a népviseletbe öltözött helyiek, a húsvéti körmenet, a színvonalas kézműves vásár, a világzene, a néptánc és gólyalábas bemutató együttesen bizonyítja, hogy Hollókő bőven több, mint ad hoc háttér egy szokatlan bollywoodi filmhez. Ide kattintva többet is megtudhat hazánk világörökségeiről, így Hollókőről is.

+ Tippelje meg, mit csinálnak húsvétkor a Húsvét-szigeten!

Kinek ne ütött volna még szöget a fejébe a gondolat, hogy vajon mit csinálhatnak húsvétkor a Húsvét-szigeten? Mi most utánajártunk és legnagyobb meglepetésünkre azt találtuk, hogy a húsvét a rapanuik, azaz a húsvét-szigeti őslakosok számára egyáltalán nem akkora szám, mint nekünk. A pogány kultusz esetleg azonos időben ült, hagyománytisztelő ünnepeiről sem hallani, mert márciusra pont túl vannak az év legnagyobb fiesztáján.

Ők csúsznak banántörzsön
Ők csúsznak banántörzsönFotó: Oficina Regional de Educación / flickr

Ami nem más, mint a február elején tartott Tapati fesztivál, mely célja szerint egy óriási buli szigetlakókkal, szigetlakóknak – de bárkit szívesen látnak. Tapati idején ezért előrelátóan kell szállást foglalni. A helyiek autentikus zenével és tánccal, lóversenyekkel, kenuversennyel, tánccsoportok versenyeivel készülnek, továbbá az ünnep elengedhetetlen része frenetikus banánfa törzs-szánon csúszás (Haka Pei), amit meztelen polinéz férfiak mutatnak be, mindenki nagy örömére. Ha idén erről már le is maradt, azért ne csüggedjen, olvassa el a Húsvét-szigetről írt részletes cikkünket, hátha kedvet kap egy last minute utazáshoz!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra