Kész baktériumtenyészet lehet a műszálas edzőruha

Elhatározta, hogy ezentúl rendszeresen jár majd edzeni? Nagyon dicséretes, ne hagyja, hogy bármi is elvegye a kedvét! Persze a kutatók lázasan dolgoznak azon, hogy utánajárjanak, milyen veszélyek is leselkednek arra, aki nem ügyel megfelelően a higiéniára, és itt most nem csak mocskos öltözőszekrényekre és összeizzadt edzőgépekre gondolunk. Azt eddig is tudtuk, hogy a műszálas edzőruhákat jobban szeretik a baktériumok, de a probléma túlmutat azon, hogy az ilyen cuccokban emberesebb szagunk lesz, mintha pamutban tornáznánk – figyelmeztet az American Society For Microbiology (Amerikai Mikrobiológiai Társaság). Részletek a hajtás után!

Dr. Lisa Ackerley szerint lehetetlen elkerülni, hogy edzés közben ne kerüljenek ránk kórokozók a különböző eszközökről vagy csapatsportok esetén a többiekről. Szakértők szerint az influenzavíruson keresztül az MRSA-ig (methicillin/oxacillin rezisztens Staphylococcus aureus) mindent összeszedhetünk így. Persze sok mindent tehetünk azért, hogy ne legyen nagyobb baj. „Fontos, hogy elővigyázatosak legyünk. Teljesen természetes, hogy baktériumok vannak mindenhol, csak át kell gondolni, mit tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a kockázatot” – fejtette ki Ackerley a Daily Mailben.

A törülköző az egyik fő gócpont

„Gondoljon bele, mennyire koszos lesz a törülköző, ha azzal törli le az eszközöket! Rákerül az ön izzadtsága, a többi látogató izzadtsága és a baktériumok, amik már eleve rajta voltak az eszközön. Ha megvannak a kedvező feltételek, a kórokozók akár órákig, sőt, napokig is ottmaradnak és persze tovább szaporodnak” – állítja a szakértő, aki szerint a hámsejtek és az izzadtság tökéletes körülményeket teremt. „Sokan úgy gondolják, hogy nem lehet baj, hiszen ez az ő izzadtságuk, az ő baktériumaik, de a törülközőkön és az eszközökön nagy valószínűséggel más emberek nyoma is ott marad” – tette hozzá.

shutterstock 116768446

Nemcsak a felnőttek érintettek

Természetesen a gyerekek tornacuccával is ez a helyzet, főleg, ha nem viszik haza minden tornaóra után, és nem tudjuk elég sűrűn kimosni. A szakértő arra is figyelmeztet, hogy a gyerekek cserélgethetik és kölcsön is adhatják a felszerelésüket, ami így tovább növeli a kockázatot. Állítása szerint ő hallott már olyat, hogy egy antibiotikum-rezisztens fertőzést a tornafelszereléssel adtak át egymásnak a gyerek. „Ez persze csak anekdota, de a történet hihető” – fűzte hozzá.

Mit tehetek?

Mielőtt berakná a ruhákat, törülközőket a mosásba, természetesen nézze meg a kezelési útmutatót, de ha lehet és szabad, akkor magas hőmérsékleten, vagyis 60 fok felett mossa ki ezeket vagy használjon antibakteriális mosószert. Plusz jó tanács dr. Lisa Ackerley-től: ha valaki beteg a családban, akkor az ágyneműjét és a többi szennyesét érdemes külön kimosni.

shutterstock 220991893

Még több jó tanács

A Breaking Muscle és a Fitness Magazine összefoglalta, mire kell még figyelni ha edzőterembe jár és el akarja kerülni az MRSA-fertőzést. Persze a legtöbb dolog elég evidens, de az ismétlés soha nem árt.

– Pakoljon a táskájába még egy adag ruhát, egy műanyagzacskót, papucsot a tusoláshoz és persze törülközőt is, és tárolja külön a tiszta és a használt cuccokat.

– A sebeket, horzsolásokat mindig ragassza le, amíg be nem gyógyulnak és ne borotválkozzon közvetlenül az edzés előtt.

– Csupasz testtel ne üljön le az öltöző padjára.

– Használat előtt és után is törölgesse le az eszközöket és senkivel ne közösködjön, használjon saját törülközőt, jógamatracot, stb. A Clinical Journal of Sports Medicine tanulmánya szerint a gondosan letörölgetett gépek 63%-án a tisztítás után is megtalálhatóak a rhinovírusok. És ha biztosra akar menni, akkor a matracot is törölje le tisztítókendővel minden edzés után.

- Bármennyire is praktikusnak tűnik, ne használjon csutorás vagy szívószálas vizespalackot, mert ezek a részek nehezebben tisztíthatóak, és így könnyebben elszaporodnak rajtuk a kórokozók. Maradjon inkább a széles szájú üvegeknél, amiket minden használat után alaposan mosson ki. 

– Ha teheti, edzés után azonnal zuhanyozzon le, és csakis a saját higiéniai, ill. testápoló termékeit használja.

– Rendszeresen mosson kezet szappannal vagy használjon kézfertőtlenítőt.

– Minden edzés után mossa ki a ruhákat, amikben edzett és rendszeresen törölje ki sporttáskáját antibakteriális tisztítókendővel. Ha pedig a táska vászonból van, hetente mossa ki gépben.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra