Hagyja a kalóriák számolgatását, nem ér semmit

Manapság számos fogyókúrás módszert kapnak fel pillanatok alatt, amik aztán ugyanolyan gyorsan el is tűnnek a süllyesztőben, ám van pár praktika, amelyek tartósnak bizonyulnak. Ilyen többek között a kalóriaszámlálás. A Shape.com összegyűjtött erről néhány dolgot, ami megkönnyítheti a számlálgatást - elsősorban azzal, hogy biztosítják: nyugodtan fel is hagyhat vele.

Sokan úgy vélik, ha felírják maguknak az aznap elfogyasztott kalóriákat, akkor rövid időn belül modellalkatra tehetnek szert. Hiszen abból a (jogos) felvetésből indulnak ki, hogy egy felnőtt ember napi kalóriaadagja megközelítőleg 2000 kcal. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ez a mennyiség mindenkire alkalmazható, hiszen a kalóriaszükségletet jelentősen befolyásolja az életkor, a nem, az aktivitás, stb. Persze általánosságban elmondható, hogy az ember akkor fogy, ha a több kalóriát éget el, mint amennyit táplálékkal elfogyasztott. Igen ám, de az egyenlet sajnos nem ilyen egyszerű.

Jen Sinkler személyi edző a Shape-nek elárulta, szinte lehetetlen a kalóriák pontos kiszámítása, csupán megbecsülni lehet, hiszen akár a szervezet kalóriaigénye akár naponta is változhat, pl. attól függően, hogy aznap az illető mennyire aktív. Ezt alapul véve tehát nem sokat érnek az interneten található kalkulátorok, hiszek ezek csak részinformációk alapján számolnak.

A másik, ami hiányzik a pontos értékekhez, hogy nem tudni, az egyes élelmiszerek milyen hatással vannak azokra a hormonokra, melyek megállapítják, mennyi zsírt kéne elégetni. Ha például valaki sok szénhidrátot eszik, akkor annál több inzulint fog kibocsátani a szervezet, ami bizony gátolja a zsírégetés folyamatát.

Mit mond a dietetikus?

„A Harris-Benedikt képlettel ki lehet számolni az alapanyagcserét, vagyis azt az energiaszükségletet, amit az adott személy 24 óra alatt használ fel normál hőmérsékleten, fizikai aktivitás nélkül. Ez az energiamennyiség szükséges az alapvető életfunkciók (légzés, vérkeringés, stb.) ellátásáért. Ha ennél kevesebb energiát fogyaszt el, természetesen akkor sem áll le a szív. De az energiahiányt a szervezet zsír mellett izomból is pótolja, az izom bontásának következménye pedig, hogy csökken az anyagcsere, ami a jojó-effektus alapja” - mondja Barcza Zsuzsanna, dietetikus.

Ha tisztában van szervezete alapanyagcseréjével, különféle intenzitási faktorokkal ki tudja számolni kalóriaszükségletét is (vagyis azt a kcal mennyiséget, amire egész nap szüksége van, és amelytől se nem hízik, se nem fogy). Ezek megállapításával lehet kiszámolni a diétának megfelelő energia-és tápanyag szükségletet is.

A szakértő szerint ha csak a kalóriaszámítást veszi a diéta alapjául, elkövetheti azt a hibát, hogy kalóriatartalom alapján ugyan megfelelő mennyiségű energiát fogyaszt, viszont a tápanyagok mennyisége nem megfelelő. Hiszen nem mindegy, hogy valaki a szükséges 1500 kcal-s energiabevitelt vegyes táplálkozással (hús, gabona, zöldség, gyümölcs) fedezi, vagy 3 tábla csokival.

Így étkezzen megfelelően kalóriaszámolgatás nélkül

Tápanyagokban gazdag ételeket válasszon

Meglehet, hogy ha kész ételt rendel, akkor megspórolhatja a főzést, viszont ekkor azzal is számoljon, hogy nem biztos, hogy az üres kalóriákon kívül más is van a menüjében. Éppen ezért részesítse előnyben a házi készítésű dolgokat, valamint igyekezzen minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Ezek amellett, hogy egészségesek és nem hizlalnak, még hamar telítenek is – így egyből kevesebb kalóriát fog magához venni.

Vezessen naplót

Ahelyett, hogy a kalóriákat írogatná fel, jegyezze fel inkább a napját: hogy érezte magát, milyen teendői voltak, mennyire volt stresszes, és hogy miket evett. Így látni fogja, miken kéne változtatnia. Például ha eddig csipszzabálásba fojtotta feszültségét, amikor felidegesítette a főnöke, de mindezt leírja és tudatosítja magában, ennek segítségével át is "programozhatja" a gondolkodásmódját oly módon, hogy a jövőben ilyen esetekben inkább kimegy a levegőre egy kicsit kiszellőztetni a fejét.

Képzeljen el egy „egészséges” tányért

Mielőtt nekiállna főzni vagy enni, képzeljen maga elé egy olyan tányért, ami csupa egészséges finomsággal van tele, amelyek az optimális napi szükséglet arányában vannak elrendezve rajta. A felén legyenek lédús gyümölcsök és zöldségek, a negyedén sovány fehérjék, a másik negyedén pedig teljes kiőrlésű gabonák, keményítő tartalmú zöldségek (mint pl. burgonya). Majd végül ízesítésként adjon hozzájuk fűszereket, gyógynövényeket, és egészséges (azaz telítetlen) zsírokat. Amennyiben ez alapján étkezik, előbb-utóbb bekövetkezik a várva várt fogyás.

Használja az öklét

Hagyja a mérőedényeket, használja inkább a kezét! Egyen tenyérnyi adag fehérjét, ökölnyi adag nagyságú zöldséget, hüvelyujj méretű zsírt, és két tenyérnyi szénhidrátot.

Előzze meg a túlevést

Evés előtt és közben értékelje az éhségérzetét 1-től 10-es skálán úgy, hogy az 1-es a "nagyon éhes" fokozat. Akkor egyen, ha már a 2-es vagy 3-as szintnél tart, és fejezze be, mikor az első jelét érzi annak, hogy jól lakott, vagyis 5-6 körül. Ez elég szigorú módszer, de kiváló a túlevés elkerülésére.