Nagyvárosi kertész: rémisztgesse a szomszédokat szolártörpével!

Arról már írtunk, hogyan lehet fillérekből édenkertet varázsolni a teraszból, erkélyből, most annak néztünk utána, hogy mire számíthat az, aki a cukiság és a giccs határmezsgyéjén mozogva akarja berendezni környezetét, mert ez tetszik neki.

A beszerzési források a következők voltak:

1. Kertészeti áruházak

Elsőre az tűnt fel, hogy a kertészeti szaküzletekben csínján bánnak ezzel a vonulattal, de lehet, hogy csak a helyszűke miatt csekély a választék. Jó, azért így is találtunk izgalmas darabokat, lásd például az oroszlános csobogót, amelyet csekély 29990 forintért lehet megvásárolni a New Gardenben. A szomszédos Hermesben rengeteg kedves eladóval találkoztunk, ám a kerti agyagcukiságok kínálata kimerült egy mosolygós gombában. Sebaj, viszont olcsón kínálták a színes műanyag cserepeket és alátéteket. És persze ott voltak az időjárás-előrejelző házacskák, amelyek nosztalgikus mosolyt csaltak az arcunkra, de háromezer forintért egyelőre maradtak a helyükön.

2. Barkácsáruházak

Ekkor még nem gondoltunk, hogy az OBI egyik áruházában még ennyit sem találunk. Ugyan rengeteg kerti bútor és egyéb, kültéren hasznos tárgy található itt, a mostani körképhez szükséges mércét csak egy termék ütötte meg, mégpedig egy 749 forintos virágos gubancgátló. Nem voltunk boldogok. Szerencsére a Baumaxban és a Praktikerben olyan giccs- és cukiságorgia fogadott bennünket, ami egy időre túlterhelte a vizuális memóriánkat. Bár az eredeti tervek szerint csak a kerti törpék lelőhelyeit térképeztük volna fel, rá kellett jönnünk, hogy ők mára bizony már kisebbségbe szorultak. Manapság ezernyi más rettenet közül válogathatnak azok, akik szerint a virágos kert túl snassz, és pillangós, szitakötős lámpákkal, agyagmadarakkal emelnék a tétet.

Egy ezres alatt egyébként szinte csak korábbi szezonokból maradt csodákat találtunk, lásd a baumaxos agyagszellemet és tököt, de ha szerencsénk van, pár kisebb kerti törpével is gazdagabbak lehetünk. Ezekből viszont, ha ennél kicsit többet is rászánunk, majdnem 2000 forintért már olyan modellt is vehetünk, aminek napelemmel működő lámpája is van. Ha ön nem szereti a mesealakokat, sebaj: van kutyás verzió is, igaz, kicsit drágábban. Ha a giccskínálatot nézzük, akkor a kerti fauna nagy részét a különböző méretű madarak teszik ki, őket követik a kétéltűek, pontosabban békák és az emlősök (egér, macska), majd hátul kullognak a hüllők, őket csak a praktikeres teknősök képviselik. Bizony, sem anyagilag, sem más szempontból nincs könnyű dolga annak, aki egy egész táplálkozási láncot alakítana ki a kertjében vagy a teraszán.

3. Futottak még

Az Ikeába és a Butlersbe ugyan nem jutottunk el személyesen, de úgy éreztük, ezt a két céget sem szabad kihagyni a körképből. A honlapokat böngészve az első helyen csak egy műanyag ülőalkalmatosságon akadt meg a szemünk, ami remekül mutat majd az erkélyen és a kertben, ha színes párnákat, alátéteket és cserepeket vásárolunk hozzá. Hogy megéri-e a 12 ezer forintot, azt mindenki döntse el maga. A Butlersben azért könnyebben zavarba lehet jönni a választéktól, és bár a divatszínekben pompázó madárház már egész jól megütötte a mércét, a valóban értelmetlen, ám ronda tökély a madaras földnedvesség-mérő maga, ami közel 3000 forint.

Kerti törpe kiskáté

Az első kerti törpéket Németországban készítették az 1800-as évek elején, melyek még agyagból készültek. Sorozatgyártásukat is itt kezdték meg az 1870-es években. A gyártás két fontos névhez fűződik, Philipp Griebel és August Heissner nevéhez, ez utóbbi lett népszerűbb a világon. Sajnos a világháborúk miatt a törpekészítés megszűnt Németországban, és 1960-ban a műanyag kerti törpék jelentek meg helyettük. Ezek a törpék rajzfilm- és karikatúraszerűek, és ezért sokan nem is kedvelik őket. Az 1980-as években cseh és lengyelországi cégek elárasztották a piacot a németországi törpék utánzataival. A kerti törpék mára már a néphagyomány részévé váltak.  Eredetileg azt tartották róluk, hogy védelmet nyújtanak, vigyáznak a földbe ásott kincsekre és ásványi anyagokra. Ma is használatban vannak, figyelik a növényeket és állatokat, gyakran a pajta szarufáira vannak felakasztva, vagy a kertben őrködnek. A kerti törpe érdekessége, hogy kapcsolatot teremt az óvilággal, mert hajdanán a farmerek azt hitték, hogy a szerencse varázsa által jobb lesz a termésük vagy, hogy a törpék megvédik őket a tolvajoktól, a kártevőktől és egyéb problémáktól. Úgy tartották, hogy a törpék éjszaka segítenek a kertészeknek.

Forrás: édenkert.hu

Végkövetkeztetés

Mint a divatban (lásd állatmintás, flitteres csodák), a kerttervezésben is könnyű túlzásba esni. Mondanánk azt, hogy itt is érdemes a kevesebb több elvet követni, de való igaz, egy kerti törpe nem csinál nyarat. A kezdőknek mindenképpen azt ajánljuk, hogy decensebb cukiságokkal rendezzék be környezetüket, vegyenek pár színes kiegészítőt (cserepet, kaspót, mécsestartót), és ha továbbra is úgy érzik, hogy még több vizuális ingerre van szükségük, akkor jöhetnek a natúr színű cuccok, amiket a színes kiegészítőknek megfelelően be is festhet, ha úgy kívánja. A legnagyobb választékért érdemes a barkácsáruházakba menni, drágább, ám dizájnosabb darabokért irány a Butlers! Jó, a galériában látható kagylós halászhálóról most jótékonyan feledkezzünk meg, helyette következzen egy filmrészlet, ami kicsit visszaállította a kerti törpék becsületét:

Amelie: The Dwarf from noaidi on Vimeo.

Oszd meg másokkal is!
Mustra