Csecsenföldön csak HIV-negatív párokat engednének házasodni

Óriási felháborodást keltett a csecsen vallási vezetők új javaslata, mely csak akkor engedélyezné a házasságot, ha a pár mindkét tagja igazolná, hogy nem fertőzött. Az orosz törvényekben szó sincs ilyen korlátozásról.

A csecsenföldi muszlim vallási vezetők közleményben tudatták, hogy házasságkötés előtt ezentúl a vőlegénynek és a menyasszonynak is orvosi igazolást kell felmutatnia arról, hogy nem HIV pozítívak. Az imám ennek hiányában nem áldja meg az ifjú párt.

Oroszországban - az egyre több heroinfüggő miatt - már előre rettegnek a HIV fertőzöttek számának rohamos emelkedésétől. Erre viszont nem igazán hivatkozhatnak a csecsen vallási vezetők, mert Csecsenföld alig érintett ez ügyben. Ugyanakkor nem ez az első szélsőséges megnyilvánulásuk: tavaly azt követelték, hogy a ramadán idején minden étkezőhely zárjon be, a fegyveres csoportokat pedig arra bátorították, hogy tanítsanak móresre minden olyan nőt, aki nem visel a fején kendőt.

Bár a döntés nem hivatalos, mégis van súlya. A csecsenek nagy tiszteletben tartják a muszlim vezetőket, és a mufti jó kapcsolatban áll Csecsenföld vezérével, Ramzan Kadyrovval is, aki állítja, ez csak javaslat, nem akarnak szembemenni az orosz törvényekkel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra