A testmozgás jelentősen javítja a rákos betegek esélyeit

Egy új kutatás szerint egy vezető brit jótékonysági egyesület –a Macmillan Cancer Support határozottan félresöpörte azt a korábbi vélekedést, hogy a rákkal küzdő pácienseknek pihenni és lazítani kell.

Egy új beszámoló szerint egy vezető brit jótékonysági egyesület –a  Macmillan Cancer Support határozottan félresöpörte azt a korábbi vélekedést, hogy a rákkal küzdő pácienseknek pihenni és lazítani kell.

A testmozgás jelentősen javítja a rákos betegek esélyeit

Véleményük szerint ösztönözni kell az orvosokat és nővéreket, hogy javasoljanak testmozgást betegeiknek - a daganatos megbetegedés minden fázisában, egészen a kezdeti diagnózisoktól a későbbi fokozatokon át. Azonban a bizonyítékok felbukkanása ellenére sok egészségügyi szakértő elmulaszt beszélni betegeinek a mozgás jótékony hatásairól - tették hozzá.

Ciaran Devane, a Macmillan vezérigazgatója bemutatta a sajtónak a 'Mozogj többet' nevű vizsgálatot, amely a testmozgás szerepét vizsgálta a felgyógyulás során. Véleményük szerint receptre kellene felírni a mozgást a betegek számára. Néhány esetben még a terápia megismétlésének szükségességét is lecsökkentheti. A kutatás során több mint 60 tanulmányt tekintettek át és 400 daganatos beteggel foglalkozó egészségügyi szakember vett benne részt. Íme a vizsgálat néhány kulcsfontosságú eredménye:

  • - A megfelelő szintű testmozgás lecsökkenti a rák kiújulásának esélyét, és elhalálozást mellrák esetén 40%, prosztatarák esetén 30 %-ig.
  • - A bélrák esetén a fizikai aktivitás csökkenti a kiújulás kockázatát, és az elhalálozást 50%-al csökkenti.
  • - Az ajánlott mértékű testmozgást végzők esetében a kezelések után csökken a mellékhatások kockázata, mint például a depresszió, a fáradékonyság, a csontritkulás és a szívbetegség.

- A daganatos megbetegedésekkel foglalkozó orvosok és nővérek több mint fele nem beszél a testmozgás előnyeiről a betegeiknek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra