Egy csodaszer, ami a bőrödet is megfiatalítja

A körömvirágot évszázadok óta használják az orvoslásban, gyógyító hatását nem csak a természetgyógyászat, de a modern orvostudomány is elismeri. Gyulladáscsökkentő és tisztító hatású, külsőleg és belsőleg is számos probléma hatékonyan kezelhető vele.

A körömvirág (latin nevén Calendula officinalis) egész Európában és hazánkban is elterjedt, évszázadok óta ismert gyógynövény.  A növény értékes hatóanyagai nagyrészt a sárga színű virágokban koncentrálódnak, ezeket szárított formában használják fel. A körömvirág illóolajat (mentont, izomentont, karvont, terpinént), karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket (faradiolt, taraxaszterolt), poliszacharidokat tartalmaz.

Külsőleg használhatod kenőcsként

A bőr gyógyítására a körömvirág főzetét, illetve vizes vagy alkoholos kivonatát használják, vagy kenőcsként alkalmazzák. A növénynek sebgyógyulást elősegítő, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatása van. Nehezen gyógyuló, enyhébb égési-, vágott- vagy forrázott sebek, hegesedések jól kezelhetőek vele, de a csodakenőcs bevethető ekcéma, bőrviszketés, pattanások, véraláfutás, vagy napégés esetén is. Esetenként a bőrrák kezelésében, megelőzésében is hatékony szerepe van.

A körömvirág kivonata a bőrápolásra is kiválóan alkalmas, bőrápoló és puhító hatása is van. A körömvirág nem csak gyógyír a gyulladt, pattanásos bőrre, de a bőr öregedését is lelassítja.

Krém zsíros, pattanásos arcbőrre

Hozzávalók: 100 ml desztillált víz, 20 g körömvirág, 20 ml mandulaolaj, 100 mg semleges alapkrém.
Forrald fel a vizet, majd öntsd a virágokra, majd a főzetet lefedve hagyd kihűlni.  Finom szűrőn keresztül szűrd át, közben a virágokat alaposan nyomkodd ki. Ezután keverd hozzá az olajat, majd a keveréket vegyítsd el az alapkrémmel. A végén keverd simára, és tedd kis tégelybe.

Gyógyír a menstruációs panaszokra is

A körömvirágot nem csak külsőleg, hanem főzet formájában is fel lehet használni. Belsőleg gyomor- és bélrendszeri fekélyek, májproblémák valamint menstruációs panaszok kezelését szolgálja. A körömvirágról tudományosan bebizonyították, hogy kiválóan alkalmazható epehólyag-gyulladás és hólyaghurut ellen, jó görcsoldó és fertőtlenítőszer. A körömvirágból ecsetelőt és szájvizet is készítenek, mert csökkenti az ínygyulladást, fertőtlenít, és segíti a nyálkahártya regenerálódását is.

Így készítsd el a körömvirág teát

1 teáskanál körömvirágot önts le 2,5 deci forrásban lévő vízzel, majd fedd le, és hagyd ázni 10 percig. Ezután finom szűrőn keresztül szűrd át a főzetet. Javasolt napi 2-3 deciliter tea fogyasztása.

A megfelelő hatékonyság kedvéért naponta 3-4 csészével kell meginni a körömvirág teából, a legjobb, ha minden negyedórában egy evőkanállal kortyolsz belőle. A tea rendszeres fogyasztása vértisztító hatású. Fertőzéses sárgaság esetén eredményesnek mutatkozik, kitűnően alkalmazható májmegbetegedéseknél is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra