Akár a munkádat is elveszítheted: a migrén nem gyógyítható, csak kezelhető

A migrén a fejfájások egyik leggyötrőbb fajtája. Rohamokban jelentkező, súlyos, leggyakrabban féloldalas fejfájás, hányással, fény- és hangérzékenységgel jár. A tünetek extrém erősek lehetnek: gyakran több napra is teljesen munkaképtelenné válhat a beteg. Gyakori kiváltó ok lehet a légnyomásváltozás: az erős meleg-, illetve hidegfrontok vándorlása.

Egy ismerősöm évente több alkalommal szenved migrénes fejfájástól. Rettenetes görcsös fejfájás, hányás és többnapos ágyban fekvés a menetrend. Ebben az időszakban gyakran kérdezték tőle, hogy miért nem vesz be fejfájáscsillapító gyógyszert. Az érdeklődőt ilyenkor általában elküldi a pokolba… Sokáig kíváncsi voltam, hogy mitől olyan extra dolog a migrén, ez az érdeklődés egészen addig tartott, amíg személyesen nem érzékeltem, azóta csak abban reménykedem (minden egyes roham után, immár évek óta) hogy soha többet nem tapasztalom meg.

Hang, fény, szag - amikor semmi sem jó

A tünetek közé tartozik - az akár az elviselhetetlenségig fokozódó lüktető, pulzáló fajdalmon kívül - a hányinger, a hányás, gyengeség, a fény- illetve hangérzékenység, de olyan is akad, aki a szagokat nem bírja elviselni, és a tünetei még inkább fokozódnak. „Egyszer a nagymamámat látogattam meg, amikor migrénem lett. Annyit tudtam csak tenni, hogy lefeküdtem egy elsötétített szobában, és próbáltam túlélni. A nagyim nagyon igyekezett csöndben tenni-venni, de gondolta, hogy főz nekem valami finomat… a konyhából kiszűrődő illatoknak (olaj, hagyma, fűszerek, stb.) hála összehánytam a lakást” – emlékszik vissza egyik migrénes élményére Kinga 31 éves tanárnő. Munkavégzésre, fizikai aktivitásra (például az is elég, ha kisétál a konyhába) a beteg állapota rohamosan rosszabbodhat.

Van, akinek akár havi hat alkalom is összejön

A migrén általában pár órától akár három napig is tarthat, súlyosabb esetben teljes munkaképtelenséget okozva. A gyakoriság is igen széles skálán mozoghat: olyan mázlista is akad, akinek életében egyetlen migrénes rohama volt, de van olyan szélsőséges eset, akinek havonta akár 4-6 alkalom is összejön. Ez pedig akár több mint két hét, azaz egy fél hónap is lehet havonta. Ez a gyakori munkaképtelenség akár a munkahely elvesztésével is járhat - ha őszinték akarunk lenni, ez valahol érthető is, hiszen ki alkalmazna olyan embert, aki a munkaideje felében képtelen ellátni a feladatkörét. Ezen kívül jelentősen beszűkül a társas érintkezések száma, hiszen nem tud sehova elmenni, nem tud vendéget sem fogadni.

Migrénben tényleg a női a gyengébbik nem

A migrén túlnyomórészt a 20-as évek közepén, 30-as évek elején jelentkezik először, és háromszor olyan gyakori a nőknél, mint a férfiaknál. Megfigyelték, hogy gyakran kapcsolódik a menstruációs ciklushoz, általában a menses előtt pár nappal jelentkezik, de itt is rengeteg kivétel akad. A jó hír, hogy a változókor beköszöntével a panaszok általában enyhülnek, illetve megszűnnek.

Migrénaura - figyelmeztető jelek

Akiknek már van gyakorlata, azaz rendszeresen találkoznak ezzel a kínzó, lüktető fejfájással, észrevesznek bizonyos figyelmeztető jeleket, mintegy megérzik. Általában a roham előtt egy nappal jelentkezhet gyengeség, érthetetlen rosszkedv, levertség, vagy paradox módon éppen indokolatlan kirobbanó jókedv, végtagzsibbadás, bizonyos ételek, mint például a csokoládé, édességek iránti fokozott vágy. Nagyon fontos, hogy ilyenkor ne vezessünk, mert fokozott a balesetveszély, nem meglepő módon csökken a koncentrációnk, lassul a reakciókészségünk. A betegek kb. negyedénél, a rohamot megelőző 10-20 percben villódzó fények, sötét foltok a látótérben, beszéd- és beszédértési zavarok jelentkezhetnek. Ez az ún. migrénaura.

Kiváltó okok: általában csak találgathatunk

A kiváltó okokkal kapcsolatban gyakori a találgatás, számtalan dolog kiválthatja, de van, amikor látszólag minden ok nélkül jelentkezik a migrén. Feltételezések szerint bizonyos gyógyszerek (pl.hormonális fogamzásgátlók, arra érzékenyeknél), a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek (bor, csokoládé, banán, kakaópor, érlelt, penészes sajtok), a koffein (energiaitalok, kávé, kóla), a túlhajszoltság és az ebből fakadó stressz, valamint alváshiány is kiválthatja a migrénes rohamot. Sokaknál a hirtelen időjárásváltozás (meleg- és hidegfrontok) okozhatja. Kiemelendő még a genetikai hajlam szerepe is.

A fejfájáscsillapítók nem segítenek

Csak egyéni, személyre szabott terápia jöhet szóba. Fontos tudni, hogy a migrén nem gyógyítható, szerencsés esetben a tünetek enyhíthetők, megelőzhetők. Gyakori panaszok esetén érdemes ún. fejfájásnaplót vezetni, amiben követhetjük, hogy mikor jelentkezik az aura, vagy egyéb jól ismert tünetek (pl. aluszékonyság), volt-e migrén idején frontátvonulás, vagy hirtelen időjárásváltozás, ettünk vagy ittunk-e olyat, ami kiválthatta a tüneteket, stb.

A hajlamosító tényezőket mindenképpen célszerű kiiktatni az életünkből, a provokáló élelmiszereket hagyjuk ki az étrendünkből! A stressz leküzdésében segíthet az időbeosztásunk újragondolása, valamint tanuljunk és alkalmazzunk stresszmentesítő technikákat (relaxáció, jóga, masszázsok, stb.). Gyakori migrén esetén mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, illetve roham esetén - már aki mozgásképes – keressünk fel egy fájdalomambulanciát. Gyógyszeres kezelés csak alapos kivizsgálás után jöhet szóba, az egyszerű fejfájáscsillapító tabletták nem segítenek (erős roham esetén úgyis kihányja). Ezért a tablettákon kívül kúpok, illetve orrspray vagy injekció formájában juthatunk enyhüléshez. Megkülönböztetünk megelőző – ha érezzük a migrén előszelét, akkor preventív jelleggel bevesszük -, vagy már meglévő migrén eseténrohamoldó gyógyszereket. Sajnos nem minden esetben használnak, de bármit is szedünk, a pihenés, az elsötétített szoba sosem elhanyagolható, nem kihagyható.

Fejfájástípusok

A migrénen kívül számos fejfájástípus létezik, ami megkeserítheti az életünket. Íme a leggyakoribbak.

A tenziós fejfájások a leggyakrabban előforduló fejfájások. A fajdalom típusosan kétoldali, nyomó, vagy szorító jellegű, és viszonylag enyhe vagy közepes erősségű, a migrénhez viszonyítva ezt nem kíséri hányinger, és mozgásra, munkavégzésre nem rosszabbodik.

A klaszter fejfájás intenzívebb, heves fejfájás típus. Súlyos, kizárólag féloldali fajdalom, amelyhez társulhat a fájdalom oldalán a kötőhártya bevérzése, könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, a szem bedagadása (szemhéj ödéma).

Amennyiben a vércukrunk lecsökken (2,2 mmol/l alá), felléphet az ún. hipoglikémiás fejfájás. Ez evés (illetve megfelelő mennyiségű szénhidrát elfogyasztása) után gyorsan múlik. Szomjúságra is reagálhatunk fejfájással. Ha már egy ideje nem ittunk folyadékot, még a gyógyszer bevétele előtt igyunk meg 1-2 pohár vizet, és ha ennek ellenére 20 perc múlva még mindig nem csökkent a fájdalom, akkor vegyük be a fájdalomcsillapítót.

Lehetséges még hideg étel-ital (pl. fagylalt) fogyasztása után is fejfájás, de ez általában csak pár percig tart.

Oszd meg másokkal is!
Mustra