Pszichológiai gát – Költekezés vagy vásárlás? (x)

rf-pszicho-leadA nő jobban be tudja osztani a pénzt, mint a férfi. A nő hajlamosabb a túlköltekezésre. Melyik állítás az igaz ránk, nőkre? Bevezetés a költekezés pszichológiájába.

cikk-tipus-x

 


„Ha a vásárlás érzelmi kompenzáció hatása működik, akkor a nők akkor is költekezni fognak, ha ezt az anyagi helyzetük egyébként nem tenné lehetővé. Sőt, ha nincs elegendő pénzük a vásárláshoz, akkor ez komoly egészségügyi problémák, depresszió vagy szorongás kialakulásához vezethet” – állítják amerikai pszichológusok egy tudományos vizsgálatra hivatkozva.
 

rf-pszicho-lanyAddig nyújtózkodj…

Valóban sokunknak lehet ismerős az érzés, hogy egy szerelmi csalódást egy szép pulcsival, téli lehangoltságunkat pedig trendi lakás kiegészítővel próbáljuk ideig-óráig elűzni. A vásárlás, hacsak nem a legszükségesebbről van szó, bizony sok esetben önmagunk megajándékozása, ami nem is rossz dolog, hiszen ki ismerné pontosabban vágyainkat, mint mi magunk.

Egy bizonyos pontig tehát nem kell aggódni, ugyanakkor, ha kételyeink vannak, érdemes a következő kérdésekkel tesztelnünk magunkat.
 

• Gyakran érzem azt, hogy a vásárlás boldogabbá tesz?
• Előfordult-e már, hogy barátaim vagy családom aggódott vásárlási szokásaim miatt?
• Gyakori eset, hogy többet költök, mint amennyit előre elterveztem?
• Éreztem már, hogy elvesztem az önkontrollomat vásárlás közben?
• Gyakran jelentkezik a szégyenérzet vásárlás után?

 

A kérdések a fent idézett amerikai kutatók tanulmányából valók, és amennyiben a kérdésekre igennel válaszolunk, jogosan merülhet fel, hogy a költekezési szokásainkkal baj van.
 

Növeljük meg a takaró méretét!

rf-pszicho-kartyaHa észleljük magunkon a túlköltekezés tüneteit, ne ijedjünk meg, inkább váltsunk stratégiát! Tervezzük meg minden hónapban, hogy mit szeretnénk megvenni, jelöljük ki a napját, akár be is írhatjuk be a naptárunkba! Ezzel a rákészüléssel nagyobb örömöt fogunk szerezni magunknak, és az a bizonyos szégyenérzet sem bukkan fel.

Emellett érdemes alternatív megtakarítási formákat is kipróbálni. Ha csatlakozunk a Raiffeisen Rendszeres Megtakarítási Programhoz, minden kártyás vásárlás alkalmával automatikusan félreteszünk magunknak 500 Ft-ot a Megtakarítási Számlánkra. Képzeljük csak el, hogy úgy távozunk a kirakatban kiszemelt blúzzal, hogy nem mérgesek, hanem egyenesen büszkék lehetünk magukra, mivel vásárlás közben is megtakarítottunk!

Mustra