5 cuki állat, ami akár meg is ölhet

Hatalmas bociszemek és édes makifej – hihetetlen, de ez a kombó egy halálos mérget hordozó állatot takar. Cukik, de halálosak: íme öt állat, amely nem csak a cukiságával képes lefegyverezni.

Első látásra bármennyire is édesnek és ártatlannak tűnnek az állatvilág legcukibb teremtményei, tetemes részük képes gyilkolni. A Mother Nature Network szerint erre nem lehet eléggé felhívni az emberek figyelmét, ezért egy listán vonultatták fel a legveszélyesebb cukikat. Íme öt olyan édes állat, amelyik bármikor véget tud vetni egy emberi életnek – ha akar.

Rozsomák, alias torkosborz - Az agresszor

A legnagyobb testű menyétféle ragadozónak már a neve is megér egy misét (népiesen: torkosborz), nem beszélve arról az édes, leginkább medvére emlékeztető pofájáról, amivel viszont jobb, ha semmilyen körülmények között nem kerülsz közeli kapcsolatba. Agresszív viselkedése széles körben ismert – köszönhetően többek közt az X-Men-szériának –, amihez jó erős állkapocs, éles karmok és sűrű bunda is társul. Ennek fényében nem is annyira meglepő, hogy akár egy jávorszarvas-méretű zsákmányt is képes elejteni, és könnyedén ellopja az élelmet egy medvétől vagy egy farkastól is.

Gömbhal - A második legmérgezőbb gerinces

Kevés olyan cuki hal létezik, mint egy felfúvódott gömbhal, de ne tévesszen meg: a gömbhal ugyanis a világ második legmérgezőbb gerincese. A halászok vastag kesztyűt használnak a mérgezés elkerülése érdekében – nehogy rosszul járjanak például a horog eltávolításakor. A gömbhal mérge – amire egyébként nincs ellenszer – a rekeszizmot bénítja meg és fulladást okoz.

Lajhármaki / lassú lóri - A könyökével büntet

A hatalmas szemű, imádnivaló lajhármaki barátságos természete miatt nagyon népszerű az illegális kisállat-piacon, viszont nem árt, ha óvatosan bánunk vele, hiszen egyike annak a kevés emlősnek, amelyek mérgezőek. A kis maki ugyanis a könyökmirigyében termel toxint, amelyet veszély esetén a szájába vesz és nyállal kever el, olykor még a szőrét is bekeni a méreggel, hogy ezzel riassza el a ragadozókat. A toxin által kiváltott anafilaktikus sokk (akut, életveszélyes allergiás reakció) akár halált is okozhat.

Óriás hangyász - Ne kerülj a karmai közé!

Első látásra nem is gondolná az ember, hogy ez a hatalmas lény csupán termeszekkel és hangyákkal táplálkozik. Elsősorban nem tekintélyt parancsoló mérete miatt jelent veszélyt az emberre, hanem erős, éles karmai miatt: ha fenyegetve érzi magát, simán rátámad az emberre, sőt, képes egyetlen mozdulattal kibelezni egy felnőttet. Úgyhogy csak óvatosan!

Leopárdfóka - Ha leránt, nincs menekvés

A leopárdfóka az Antarktisz csúcsragadozója: erős, bátor és kíváncsi, és előszeretettel támad meg embereket – még ha a hivatalos verzió szerint általában a pingvinek is a kedvencei. 1985-ben egy skót felfedező, Gareth Wood lábát kétszer megharapta egy fóka, amelyik be akarta rántani a jégről a vízbe, 2003-ban pedig egy búvárkodó biológust, Kirsty Brown gyilkolt meg egy példány.

Oszd meg másokkal is!
Mustra