Te magad táncoló kutyák közt - ciki e-cardot küldeni?

Hagyományos, postai úton egyre kevesebben kívánnak kellemes ünnepeket ismerőseiknek, az e-cardok viszont töretlen népszerűségnek örvendenek. Az elektronikus képeslap is szerezhet kellemes meglepetést, persze nem árt, ha személyes üzenet is kapcsolódik hozzá. Az e-card-oldalakon nézelődtünk, mi gagyi, és mi garantált siker.

Elmúltak már azok a karácsonyok, amikor az ember a szebbnél szebb karácsonyi lapok között válogatott, hogy kellően kedves meglepetés várja ismerőseit a postaládában. Persze ilyentájt azért még mindig akadnak, akik hagyományos, postai úton kívánnak kellemes ünnepeket, de az ő számuk elenyésző ahhoz képest, ahányan az internet adottságait kihasználva szórják szét jókívánságaikat.

Ha mást már nem is, legalább e-cardot

Az utóbbi években gombamód sokasodó e-card-küldő oldalak eleinte azért voltak népszerűek, mert nekik köszönhetően azért némileg megmaradt a hagyományos úton küldött lapok illúziója, és nem csupán egy szöveges – e-mail- vagy telefon – üzenet szolgált a „jaj de boldog karácsonyt” eszközéül.

A képeslapok mintájára készült e-cardok aztán az internet és a flash lehetőségeihez alkalmazkodva természetesen továbbléptek a mozgókép irányába, amihez képest a mozdulatlan e-card lassan kezd unalmasnak tűnni. Sokat emlegetett „felgyorsult világunkban” a karácsonyi jókívánságok is kénytelenek az sms-ek, e-mailek formátumához alkalmazkodni: egyre rövidebbek, lényegretörőbbek, ezért egyre jellegtelenebbek.

Bár jelen esetben kifejezetten az elektronikus képeslapokra koncentrálunk, meg kell említenünk, hogy az sms műfaja a legkínosabb ünnepi versikék elharapózását teszi időről időre lehetővé. „Csillámporos angyalkák szálljanak az orrod hegyére”, „kisangyal vigyázza minden lépésed”, és társaik. Persze tisztelet a kivételnek, de nem árt, ha kétszer is meggondoljuk, hogy a giccs melyik fokozata az, amit a kiszemelt ismerős még elvisel.

A sablon is személyessé tehető

Az e-card talán azért is szerencsés, mert bár egyfajta sablont továbbítunk, mégis adott a lehetőség, hogy a hozzá mellékelt üzenetben a saját gondolatainkat – és nem utolsósorban: a saját szavainkkal – fogalmazzuk meg. Az a tapasztalatom, hogy a személyes, személyreszóló gondolatoknak általában sokkal nagyobb a sikere, talán mert a címzett is érzékeli, hogy nem egy ezrek által továbbított klisés szövegről van szó, és a feladó vette a fáradságot, hogy legalább ilyentájt valami személyreszabottat küldjön.

Természetesen lehetetlen lenne a lehető összes elektronikus képeslaptípust felvázolni, mindenesetre összegyűjtöttünk néhányat, amelyek a megszokottnál talán egy fokkal érdekesebbek, vagy egyszerűen aranyosak.

Gagyi és ötletes is bőven akad a kínálatban

Sajnos elég sok, gagyi megjelenéssel rendelkező e-card-oldalt találunk, viszont akadnak olyanok is, amelyek kifejezetten a már említett személyességre mennek rá, így többnyire garantált sikert aratnak. Az utóbbi néhány évben nagyon népszerűek voltak azok a videó-képeslapok, amelyeknek a figuráit a saját ismerőseink arcképével tudjuk frissíteni: ezek a karakterek általában iszonyú idétlenül mozognak, így keltve derültséget a szemlélőben.

Az egyik legjobb ilyen oldal a JibLab, ahol az ünnepi felhozatalban karácsonyi dalt éneklő rockzenekar, karácsonyi disco-verzióban nyomuló csapat és a Jingle Bells dallamát elszellentő betlehemesek is akadnak. Csemegézni ezen az oldalon lehet.

Szerencsekerék és diszkózó szarvasok

Az Egreetings.com szintén a saját arckép beillesztésével operál: a karácsonyi szerencsekerék esetében például középen látható az általunk kiválasztott személy fotója, majd miután megpörgettük a kereket, kiderül, hogy angyallá, hóemberré, netán elffé alakul-e át.

A legkínosabb és leggagyibb darabokra a Funny-ecards.com-on bukkantunk, most csak egyet mutatunk meg közülük, ahol három rénszarvas a '90-es évek dance-slágereire emlékeztető dallamra ropja, miközben a Mikulás moonwalkozik. Ez a próbálkozás feltehetően annak a neten évek óta keringő – és meglehetősen jól sikerült – e-cardnak az utánzata akar lenni, amelyben a szarvasok a Mikulással közösen dalolnak, és kattintással mi döntjük el, hogy melyik szólaljon meg.

A Funny-ecards-éhoz hasonló szándékkal közelít az ünnepekhez a funpunch.com, de az ő képeslapjaik legalább úgy bénák, hogy jó adag irónia is van bennük.

A hagyományosabb kategória sem esélytelen

Aki a hagyományosabb lapok híve, valószínűleg talál majd kedvére valót a Szívküldi.hu „képeslapröptetőjén”, ahol gyakorlatilag olyan e-cardok várnak minket, amelyek mintha csak a postáról kerültek volna elő. Szolid, többnyire mozdulatlan grafikák, bár láthatunk itt táncoló karácsonyfát és lobogó sálú hóembert is.

Szintén a tradicionálisabb vonalat követi az Ecarduniverse.com, amelyen powerpointra emlékeztető összeállításokat találunk zenei aláfestéssel. Nekünk leginkább a Váratlan utazás című, szívmelengető sorozat hangulata villant be a láttukon, de az is igaz, hogy olyan hosszúak és bágyasztóak, hogy nem bírtuk kivárni az utolsó képkockát. A nagymamák viszont imádnák.

Természetesen most csak egy szűk válogatásra volt lehetőségünk, viszont mindenkit arra buzdítunk, hogy keresgéljen, és ne intézze el egy legyintéssel a dolgot. (Hogy "úgyis mindenki...", meg hogy úgysem örül neki senki.) Sok mindenre szeretjük azt mondani, hogy kiment a divatból, vagy hogy ez már senkit sem érdekel: az örömszerzés hál'istennek még nem ez a kategória.

Oszd meg másokkal is!
Mustra